A legnépszerűbb hungarikumok

A hungarikum egy olyan gyűjtőfogalom, amely a magyarság csúcstermékeit gyűjti össze. Olyan értéket jelez, amely megkülönbözteti és kiemeli a hazánkban gyártott termékek jellemző tulajdonságait, különlegességeit és persze minőségét. Ide tartozik természetesen a magyar pálinka is, amelyet csak és kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készíthetnek el. De lássuk, hogy melyek a legnépszerűbb hungarikumok!
A legnépszerűbb hungarikumok

Mi is az a hungarikum?

A gyűjtőfogalom kiemeli azokat a hazai termékeket, amelyek valami miatt különlegesek. Hungarikummá válni azonban nem egyszerű, hiszen ez egy többlépcsős folyamat, amit bár bárki kezdeményezhet, nem feltétlenül kapja meg ezt a jelzőt.

A 2000-es évek elején merült fel az ötlet, hogy összegyűjtésre kerüljenek a nemzeti értékek. A kezdeményezés olyannyira sikeres volt, hogy bár egy kis ideig eltartott, de végül 2021-ben elfogadták ezt a törvényt, így azóta folyamatosan bővül a lista.

A pálinka, mint hungarikum

Ahhoz, hogy a gyógyító szesz valódi jelzőt kaphasson, mint az erjesztést, mind a lepárlást, mind az érlelést és a pihentetést, illetve a palackozást is Magyarországon kell elvégezni. Az italt végül nem lehet sem ízesíteni, sem színezni, sem pedig édesíteni, még mézzel sem. Az égetett szesz a 16. századig gyógyszernek számított, története azonban egészen a 14. századig nyúlik vissza.

Hungarikumnak számít továbbá a törkölypálinka is, amelyet kizárólag itthon termett szőlő törkölyéből készíthető el. A gyártás minden egyes lépését itthon kell elvégezni, így lesz nemzeti kincs ez a fajta szeszes ital. A törkölypálinka igazán gazdag ízvilággal és magas élvezeti értékkel rendelkezik, nem csoda, hogy kuriózumnak számít. Emiatt a szó névhasználata az unióban eredetvédelmet élvez, amelyet csak hazánkban használhatnak fel.

A pálinka készülhet szilvából, birsalmából, meggyből, de akár céklából vagy almából is egyaránt. A kiszerelés általánosságban fél literes, de mini pálinka rendelése webshopból is történhet. Kizárólag 18 éven felüliek számára!

Milyen egyéb hungarikumok vannak még a listán?

Az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriáján belül, a pálinkán kívül a listán szerepel még:

- A magyar gulyásleves

- A csabai kolbász

- A Tokaji aszú

- A Gyulai kolbász

- A szódavíz

- A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény

- A PICK téliszalámi

- Az UNICUM keserűlikőr

- A Kürtőskalács

- A Törley pezsgő

- A Piros arany és az Erős pista

Az egészség és életmód kategórián belül pedig ide tartozik:

- A Béres csepp

- Az ILCSI szépítőfüvek

Összegezve

Nem minden termék lehet tehát hungarikum, de természetesen a pálinkának mindenképpen a gyűjteményben a helye. Legyen szó Szatmári szilva pálinkáról vagy éppen Törkölypálinkáról egyaránt, a lényeg, hogy a készítés minden folyamata hazánkban történjen meg. Hungarikumnak számít továbbá a Gyulai kolbász, a Törley pezsgő, de még a Béres csepp is egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

A telefon tok 6 előnye

A telefon tok 6 előnye

Sok mobiltelefon tulajdonos szeretné, hogy mindig úgy tündököljön a telefonja, akárcsak új korában.

Az 5 legjobb hajókötél

Az 5 legjobb hajókötél

Összegyűjtöttük az 5 legjobb hajókötelet, amik közül érdemes beszereznünk párat, ha szeretnénk mi magunk is biztonságosan szelni a habokat.

Hamarosan érkezik az új MacBook Pro! Mire lesz képes?

Hamarosan érkezik az új MacBook Pro! Mire lesz képes?

Hamarosan itt az új Apple MacBook Pro, amely számos újdonságot tartogat a vásárlók számára. Hogy mi mindent tud majd az új gép, most eláruljuk!