A legnépszerűbb hungarikumok
Mi is az a hungarikum?
A gyűjtőfogalom kiemeli azokat a hazai termékeket, amelyek valami miatt különlegesek. Hungarikummá válni azonban nem egyszerű, hiszen ez egy többlépcsős folyamat, amit bár bárki kezdeményezhet, nem feltétlenül kapja meg ezt a jelzőt.
A 2000-es évek elején merült fel az ötlet, hogy összegyűjtésre kerüljenek a nemzeti értékek. A kezdeményezés olyannyira sikeres volt, hogy bár egy kis ideig eltartott, de végül 2021-ben elfogadták ezt a törvényt, így azóta folyamatosan bővül a lista.
A pálinka, mint hungarikum
Ahhoz, hogy a gyógyító szesz valódi jelzőt kaphasson, mint az erjesztést, mind a lepárlást, mind az érlelést és a pihentetést, illetve a palackozást is Magyarországon kell elvégezni. Az italt végül nem lehet sem ízesíteni, sem színezni, sem pedig édesíteni, még mézzel sem. Az égetett szesz a 16. századig gyógyszernek számított, története azonban egészen a 14. századig nyúlik vissza.
Hungarikumnak számít továbbá a törkölypálinka is, amelyet kizárólag itthon termett szőlő törkölyéből készíthető el. A gyártás minden egyes lépését itthon kell elvégezni, így lesz nemzeti kincs ez a fajta szeszes ital. A törkölypálinka igazán gazdag ízvilággal és magas élvezeti értékkel rendelkezik, nem csoda, hogy kuriózumnak számít. Emiatt a szó névhasználata az unióban eredetvédelmet élvez, amelyet csak hazánkban használhatnak fel.
A pálinka készülhet szilvából, birsalmából, meggyből, de akár céklából vagy almából is egyaránt. A kiszerelés általánosságban fél literes, de mini pálinka rendelése webshopból is történhet. Kizárólag 18 éven felüliek számára!
Milyen egyéb hungarikumok vannak még a listán?
Az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriáján belül, a pálinkán kívül a listán szerepel még:
- A magyar gulyásleves
- A csabai kolbász
- A Tokaji aszú
- A Gyulai kolbász
- A szódavíz
- A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
- A PICK téliszalámi
- Az UNICUM keserűlikőr
- A Kürtőskalács
- A Törley pezsgő
- A Piros arany és az Erős pista
Az egészség és életmód kategórián belül pedig ide tartozik:
- A Béres csepp
- Az ILCSI szépítőfüvek
Összegezve
Nem minden termék lehet tehát hungarikum, de természetesen a pálinkának mindenképpen a gyűjteményben a helye. Legyen szó Szatmári szilva pálinkáról vagy éppen Törkölypálinkáról egyaránt, a lényeg, hogy a készítés minden folyamata hazánkban történjen meg. Hungarikumnak számít továbbá a Gyulai kolbász, a Törley pezsgő, de még a Béres csepp is egyaránt.