Az 5 legjobb hajókötél

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük az 5 legjobb hajókötelet, amik közül érdemes beszereznünk párat, ha szeretnénk mi magunk is biztonságosan szelni a habokat.
Az 5 legjobb hajókötél

A hajózás a nyári időszakban igen népszerű tevékenység, főként a Balatonon. Legyen szó kisebb, vagy nagyobb hajókról, a hajókötelek nélkül elképzelhetetlen a hajó irányítása. Ahhoz, hogy ezen a téren biztosan végezhessük dolgunkat, összegyűjtöttük az 5 legjobb hajókötelet, amik közül érdemes beszereznünk párat.

Mi az, ami nem hiányozhat egy hajóról?

Természetesen egy hajó nem haladhat vitorla, vagy épp motor nélkül, de ezen felül ugyanolyan nélkülözhetetlen eleme a hajózásnak a kötelek különböző típusai is. Ezen a téren számos típust megkülönböztethetünk. Többek között:

· kikötő

· horgony

· felhúzó

· többcélú

· kiegészítő köteleket is.

1, Kikötő kötelek

A kikötő kötelek, ahogy nevük is mutatja a hajók kikötéséhez használhatók fel leginkább. Éppen ezért ezen a téren nagyfokú:

· rugalmasságra

· szakítószilárdságra

· könnyű kezelhetőségre van szükség.

Emellett mivel gyakran erős napsütésnek vannak kitéve ezek a típusok, így a színtartás és UV tartás is legalább ugyanilyen fontos tényezők.

Emellett a vízi környezetben a valóban minőségi hajókötelek gyártása során komoly figyelmet szentelnek a savas, vagy épp lúgos környezetnek való ellenállásnak, illetve a tengeri organizmusoknak való ellenállásnak is.

2, Horgonykötelek

A horgonykötelek főképp akkor jöhetnek jól, ha a kikötő köteleket nincs lehetőségünk használni. A nyílt vízen való lehorgonyzás alapvető kellékei ugyanis ezek a hajós kiegészítők. Ezen a téren egy minőségi kötélnek mindenképp erősnek, ugyanakkor rugalmasnak is kell lennie, hiszen igen nagy igénybevételnek kell ellenállniuk.

A legjobb gyártók egyébként ezen a téren speciális technológiákkal igyekeznek növelni, nem csak a kopásállóságot, hanem a tartósságot is.

3, Felhúzó kötelek

A felhúzó kötelek főképp a vitorlás hajókon tehetnek jó szolgálatot, ahol értelemszerűen a vitorlák mozgatásában játszhatnak kulcsszerepet. Ehhez természetesen kiemelten fontos, hogy megnövelt kopásállósággal rendelkezzenek ezek a típusok. Az úgynevezett kötélfogók és csörlők ugyanis egy gyenge minőségű kötelet rövid időn belül tönkre tehetnek, ami kifejezetten kellemetlen lehet, ha ez épp hajózás közben történne.

Ennél a típusnál fontos tényezők még egyébként az UV stabilitás, a fakulásnak való ellenállás, illetve a csekély nyúlási jellemzők.

4, Többcélú kötelek

A legáltalánosabban használható kötéltípus ideális terhelhetőséggel és nyúlással. Általános rögzítéshez, kötözéshez, kikötőkötélnek és dobókötélnek használják. Sárga-piros változatát jellemzően biztonsági kötélnek, mentőpatkóhoz.

Ezek a kötelek könnyen kezelhetőek, jól csomózhatóak és a víz felszínén lebegnek. Savakkal, lúgokkal, tengeri organizmusokkal és rozsdásodással szembeni ellenállása miatt különösen tartós, különleges kémiai környezetben is használható köteleknek számítanak, így igen népszerűek más téren is.

5, Kiegészítő kötelek

A hajózás terén persze érdemes a kiegészítő funkciójú kötelek között is szétnéznünk. Ezen a téren például egy minőségi fender kötélnek nincs párja. Az ilyen jellegű köteleket leginkább kisebb rögzítési feladatokhoz használják, mint például a mentőkarika, vagy mentőpatkó.

Összegezve

A hajózás terén tehát több különböző kötéltípus közül is választhatunk, de mindegyik esetében fontos hogy megfelelő minőségű gyártótól szerezzük be ezeket, mert így tartós megoldásokra tehetünk szert.

Kapcsolódó cikkek

A legnépszerűbb hungarikumok

A legnépszerűbb hungarikumok

A hungarikum egy olyan gyűjtőfogalom, amely a magyarság csúcstermékeit gyűjti össze.

A telefon tok 6 előnye

A telefon tok 6 előnye

Sok mobiltelefon tulajdonos szeretné, hogy mindig úgy tündököljön a telefonja, akárcsak új korában.

Hogyan készülnek az ízesített ginek?

Hogyan készülnek az ízesített ginek?

Az alábbi cikkben többek között azzal foglalkozunk, hogy hogyan készülnek az ízesített ginek, milyen íz világokkal és főbb típusokkal találkozhatunk italok terén.