Az 5 legjobb hajókötél

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük az 5 legjobb hajókötelet, amik közül érdemes beszereznünk párat, ha szeretnénk mi magunk is biztonságosan szelni a habokat.
Az 5 legjobb hajókötél

A hajózás a nyári időszakban igen népszerű tevékenység, főként a Balatonon. Legyen szó kisebb, vagy nagyobb hajókról, a hajókötelek nélkül elképzelhetetlen a hajó irányítása. Ahhoz, hogy ezen a téren biztosan végezhessük dolgunkat, összegyűjtöttük az 5 legjobb hajókötelet, amik közül érdemes beszereznünk párat.

Mi az, ami nem hiányozhat egy hajóról?

Természetesen egy hajó nem haladhat vitorla, vagy épp motor nélkül, de ezen felül ugyanolyan nélkülözhetetlen eleme a hajózásnak a kötelek különböző típusai is. Ezen a téren számos típust megkülönböztethetünk. Többek között:

· kikötő

· horgony

· felhúzó

· többcélú

· kiegészítő köteleket is.

1, Kikötő kötelek

A kikötő kötelek, ahogy nevük is mutatja a hajók kikötéséhez használhatók fel leginkább. Éppen ezért ezen a téren nagyfokú:

· rugalmasságra

· szakítószilárdságra

· könnyű kezelhetőségre van szükség.

Emellett mivel gyakran erős napsütésnek vannak kitéve ezek a típusok, így a színtartás és UV tartás is legalább ugyanilyen fontos tényezők.

Emellett a vízi környezetben a valóban minőségi hajókötelek gyártása során komoly figyelmet szentelnek a savas, vagy épp lúgos környezetnek való ellenállásnak, illetve a tengeri organizmusoknak való ellenállásnak is.

2, Horgonykötelek

A horgonykötelek főképp akkor jöhetnek jól, ha a kikötő köteleket nincs lehetőségünk használni. A nyílt vízen való lehorgonyzás alapvető kellékei ugyanis ezek a hajós kiegészítők. Ezen a téren egy minőségi kötélnek mindenképp erősnek, ugyanakkor rugalmasnak is kell lennie, hiszen igen nagy igénybevételnek kell ellenállniuk.

A legjobb gyártók egyébként ezen a téren speciális technológiákkal igyekeznek növelni, nem csak a kopásállóságot, hanem a tartósságot is.

3, Felhúzó kötelek

A felhúzó kötelek főképp a vitorlás hajókon tehetnek jó szolgálatot, ahol értelemszerűen a vitorlák mozgatásában játszhatnak kulcsszerepet. Ehhez természetesen kiemelten fontos, hogy megnövelt kopásállósággal rendelkezzenek ezek a típusok. Az úgynevezett kötélfogók és csörlők ugyanis egy gyenge minőségű kötelet rövid időn belül tönkre tehetnek, ami kifejezetten kellemetlen lehet, ha ez épp hajózás közben történne.

Ennél a típusnál fontos tényezők még egyébként az UV stabilitás, a fakulásnak való ellenállás, illetve a csekély nyúlási jellemzők.

4, Többcélú kötelek

A legáltalánosabban használható kötéltípus ideális terhelhetőséggel és nyúlással. Általános rögzítéshez, kötözéshez, kikötőkötélnek és dobókötélnek használják. Sárga-piros változatát jellemzően biztonsági kötélnek, mentőpatkóhoz.

Ezek a kötelek könnyen kezelhetőek, jól csomózhatóak és a víz felszínén lebegnek. Savakkal, lúgokkal, tengeri organizmusokkal és rozsdásodással szembeni ellenállása miatt különösen tartós, különleges kémiai környezetben is használható köteleknek számítanak, így igen népszerűek más téren is.

5, Kiegészítő kötelek

A hajózás terén persze érdemes a kiegészítő funkciójú kötelek között is szétnéznünk. Ezen a téren például egy minőségi fender kötélnek nincs párja. Az ilyen jellegű köteleket leginkább kisebb rögzítési feladatokhoz használják, mint például a mentőkarika, vagy mentőpatkó.

Összegezve

A hajózás terén tehát több különböző kötéltípus közül is választhatunk, de mindegyik esetében fontos hogy megfelelő minőségű gyártótól szerezzük be ezeket, mert így tartós megoldásokra tehetünk szert.

Kapcsolódó cikkek

Az 5 legjobb hajókötél

Az 5 legjobb hajókötél

Összegyűjtöttük az 5 legjobb hajókötelet, amik közül érdemes beszereznünk párat, ha szeretnénk mi magunk is biztonságosan szelni a habokat.

Milyen cipőt válasszunk átmeneti időszakra munkába?

Milyen cipőt válasszunk átmeneti időszakra munkába?

Többek között arra is választ adunk, milyen cipőt válasszunk átmeneti időszakra, munkába és mire érdemes figyelnünk vásárlás során.