Miért lett chiphiány az egész világon, és mi lehet rá a megoldás?

A világot a járvány immáron két éve sújtja, hatásait pedig úgy a mindennapokban, mind az életvitelben megéreztük. Megtanultunk együtt élni vele, a következményeként beállt változásokhoz pedig legtöbbünk a legjobb tudása szerint alkalmazkodott. A pandémiának ugyanakkor számos olyan következménye is volt, melyek vagy ráerősítettek bizonyos korábban is már fennálló problémára, vagy a következmény egy fennálló problémából születő újabb problémává vált. Ilyen lett maga a chip hiány is, ami a cryptovaluta bányászatnak köszönhetően eleve folyamatosan radaron volt, a járvány viszont csak még tovább rontott a helyzeten.
Miért lett chiphiány az egész világon, és mi lehet rá a megoldás?

A bányászat szakadatlan dübörgése és a pandémia következtében beállt változások együttes ereje pedig tényleg nem várt mértékűre hízlalták a chip -és alkatrész hiányt. Ennek oka, hogy a crypto bányászok tucatszámra spájzoltak be videokártyákból, -hiszen a több VGA, értelemszerűen több profitot eredményezett,- így pedig mivel a megnövekedett kereslettel a kínálat már eleve is csak döcögősen tudott lépést tartani, a járvány következtében hibrid életvitelhez alkalmazkodni, a home office-ra pedig berendezkedni kénytelen cégek és munkavállalók csak tovább hatványozták az amúgy is fennálló problémát. És ugyebár minél több munkahely kényszerül home office-ra, az annál több laptopot, vagyis annál több (amúgy is hiánycikknek tekinthető) alkatrészt jelent.

Mindehhez pedig még az időközben kialakult geopolitikai válsághoz vezető amerikai - kínai érdekellentét, majd az ebből fakadó kínai gyárakkal való szerződésbontás is hozzátette a magáét, súlyos terheket téve ezzel a tajvani gyárakra. Így amennyiben Te is hónapokat, akár fél évet is vártál az előrendelt PlayStation 5-ödre, esetleg hiába vadászod már a PC-d fejlesztéséhez szükséges új videokártyát, akkor most már tudod, hogy ennek okai az iménti problémák együttes hatására vezethetők vissza. Értelemszerűen nem csak a konzolok és videókártyák piaca érintett, hanem minden más terméké, amely chipet tartalmaz: a laptop és asztali gépek összes alkatrésze ilyen gyakorlatilag (memória, merevlemez, alaplap, stb.), de problémát jelent a hiány a személygépjárművektől kezdve az okosórán keresztül a mosógépig minden eszköznél, amely CPU-t vagy egyéb mikroprocesszort tartalmaz.

Persze kétségtelen, hogy az ilyen elektronikailag és technikailag egyaránt vészterhes időkben, a használt laptop és egyéb elektronikai piac, köszönhetően a változatlanul széles termékpalettának, illetve a globális emelkedéssel alig rezonáló árazásnak, stabilabb, mint valaha. Így amennyiben nem okoz számunkra problémát, hogy egy-egy megunt kütyüt, így számítógépet, okostelefont, stb. ne kizárólag vadonatúj formában akarjunk beszerezni, a használt piac adta végtelen lehetőséget éppen nekünk találták ki. A felújított üzleti laptopok megbízhatósága ráadásul sokszor jobb is, mint egy új notebooké, mivel azokat sok éves céges használatra tervezték, ahol nem engedhető meg, hogy egy-egy munkavállaló kiessen meghibásodások miatt.

Köszönjük a Westnotebook segítségét a cikk elkészültében.

Kapcsolódó cikkek

A laptop és a telefon se bírja sokáig a hidegben - Mire figyeljünk?

A laptop és a telefon se bírja sokáig a hidegben - Mire figyeljünk?

A hideg, a pára, a hó, az eső, semmilyen szokatlan időjárási körülmény sem tesz jót az elektronikai eszközeinknek.

A gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre

A gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre

Amennyiben szerszám webáruházból garanciával vásárolnánk, akkor érdemes tudni, hogy milyen a gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre.

Vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezések működtetésére?

Vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezések működtetésére?

Az alábbi cikkben azoknak igyekszünk segíteni, akikben felmerült a kérdés, hogy vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezéseink működtetésére.