Vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezések működtetésére?

A családok esetében kifejezetten fontos tényező, hogy mennyit is költenek életvitelük fenntartására. Ezen az energiafogyasztás kardinális kérdéskör lehet, mégis sokan nem is tudják vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezéseink működtetésére. Az alábbi cikkben ennek járunk kicsit utána, hogy mitől és milyen értékben függ a villanyszámla mértéke.
Vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezések működtetésére?

Mitől növekedhet az energiafelhasználás?

Egy háztartás esetében az energiafelhasználás rengeteg dologtól függhet. Természetesen az első ami ezt befolyásolhatja, az a különböző fogyasztók száma és teljesítménye. Értelemszerűen ugyanis minél több mindent üzemeltetünk áramról, annál magasabb lesz a számla is.

A fogyasztók száma mellett komoly hatást gyakorolhat a végösszegre az is, hogy a fogyasztók milyen állapotúak, illetve hogy milyen életkorral rendelkeznek. Egy még a nagymamáról ránk marad hűtő ugyanis bár eszmei értékkel bírhat számunkra, de ha megnézzük a fogyasztását, alighanem arcunkra fagyhat a nosztalgikus mosoly. Hasonló mondható el gyakorlatilag mindenről, lámpáról bojlerről, elektromos sütőről, televízióról is.

Harmadsorban sokat növelheti a villanyszámla végösszegét, hogy mennyire tudatosan kezeljük az elektromos fogyasztók használatát. Az állandóan felkapcsolt villanyok, a bekapcsolva hagyott televíziók, játékkonzolok, ventilátorok, illetve a naphosszat járatott légkondicionálók mind-mind emelik a háztartás fogyasztását.

Hogyan csökkentsük a fogyasztásunkat?

Amennyiben úgy érezzük, hogy magas a villanyszámlánk, akkor ezt több módon is csökkenthetjük. Az első és talán legkönnyebb módszer, hogy tudatosabban állunk az energiafogyasztók használatához. Ez azt jelenti, hogy ahol nincs szükség rájuk ott kikapcsoljuk a kisebb fogyasztókat, mint a lámpák, ventilátorok, párologtatók, stb. Emellett főképp régebbi televíziók esetében érdemes lehet teljesen áramtalanítani őket, hiszen alap esetben még „stand by” üzemmódban is fogyasztja az áramot a készülék.

Emellett érdemes arra is figyelni, hogy a laptopok esetében nem mindig hálózatról üzemeltessük a gépeket, hanem olykor az aksiról működtetés is sokat érhet. Persze amennyiben azért dugjuk konnektorra, mert az akkumulátor már gyengélkedik, akkor megfontolandó lépés lehet, egy laptop akkumulátor vásárlása is, de hasonlóan eljárhatunk más akkumulátorról működtetett eszközök esetében is.

A másik szemmel látható eredményt hozó lépés lehet, hogy a régebbi, nagyobb fogyasztókat fokozatosan újabb, jobb energiaosztályba tartozó eszközökre cseréljük. Világítás estében egyértelműen a LED-s izzóké a jövő, amik összességében sokat spórolhatnak számunkra. Emellett az újabb televíziók, hűtők, fagyasztók mind-mind kedvezőbb energiaosztályba tartozva csökkenthetik a villanyszámlát.

Melyek a legnagyobb energiafogyasztók egy házban?

Amennyiben kifejezetten szeretnénk lenyomni a számla összegét, akkor érdemes a legnagyobb fogyasztókkal kezdeni a modernizációt.

Ezen a téren a légkondicionálók lehetnek a legnagyobb ludasok, amiket ha folyton működtetünk, napi 6-8 órát, akkor az havi szinten akár 60 ezer forintot is rátehet a villanyszámlára. Hasonlóan komoly fogyasztóknak számítanak a hősugárzók, melyek esetében már pár órás működtetés is havi 8-9 ezer forintot jelenthet. Nagy fogyasztók esetében mindenképpen érdemes kiemelni még a fagyasztókat, melyek esetében, ha régiről újra váltunk és odafigyelünk a leolvasztás rendszerességére, akkor éves szinten 60-70 ezer forintot szintén megspórolhatunk.

Összegezve

Amennyiben tehát úgy érezzük, hogy csökkentenünk szükséges a havi villanyszámlát, akkor mindenképpen érdemes azt a használatban lévő fogyasztók terén kezdeni, illetve magát az energiafogyasztási szokásainkat is érdemes racionalizálni. Előbbi esetében az újabbakra csere ugyan elsőre költséges megoldásnak tűnhet, de hosszútávon mindenképpen érdemes megfontolni, hogy mit, mikor és mire cserélünk le. Sok kicsi sokra megy alapon azonban már rögtön érdemes elkezdeni az olcsóbb trükkökkel csökkenteni a villanyszámlánk végösszegét.

Kapcsolódó cikkek

A gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre

A gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre

Amennyiben szerszám webáruházból garanciával vásárolnánk, akkor érdemes tudni, hogy milyen a gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre.

A laptop és a telefon se bírja sokáig a hidegben - Mire figyeljünk?

A laptop és a telefon se bírja sokáig a hidegben - Mire figyeljünk?

A hideg, a pára, a hó, az eső, semmilyen szokatlan időjárási körülmény sem tesz jót az elektronikai eszközeinknek.

Hogyan kell karbantartani a nyomtatót

Hogyan kell karbantartani a nyomtatót

A karbantartás elvégzése elengedhetetlen a nyomtatója számára.