A gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre

Amennyiben szerszám webáruházból garanciával vásárolnánk, akkor érdemes tudni, hogy milyen a gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre.
A gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre

Manapság szinte minden termék esetében felmerül, hogy az adott termék milyen garanciával is kerül értékesítésre, mire vonatkozik és hogyan is érvényesíthetjük. Ezen a téren kiemelt jelentőségű például a gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre. Ezért az alábbiakban ezzel a témakörrel foglalkozunk.

Jótállás és a garancia kapcsolata

Informatikai eszközök, szerszámgépek, kommunikációs eszközök esetében igen sokszor találkozhatunk a garancia, illetve a garancia fogalmával. Emellett akkor még szót sem ejtettünk a szavatosságról, kiterjesztett garanciáról. Ahhoz, hogy ezeket a fogalmakat jobban megérthessük, összegyűjtöttük mit is érdemes tudni róluk.

Mi is az a jótállás?

A jótállás fogalmi köre azt jelenti, hogy a jótállásra kötelezett eladó a hibátlan teljesítésért olyan módon felel, hogy a jótállás időtartama alatt felmerülő termékhiba vagy egyéb minőségi kifogás esetén cserét, érték megtérítést biztosít. Ez alól csak akkor mentesülhet, ha a bizonyítja, hogy a hiba a teljesítés, vagyis vétel után keletkezett (tehát például azért, mert a fogyasztó a terméket nem rendeltetésszerűen használta). Ez sokszor okoz bosszúságot, ha például a cipőnk 1-2 hónap után tönkre megy, és az előadó bizonygatja, hogy azért, mert nem rendeltetésszerűen használtuk. Természetesen ez ugyanúgy megeshet a szerszámok esetében is.

Mi is az a garancia?

A vásárlás során a leghétköznapibbnak és leggyakrabban használt kifejezés a garancia. A garancia, mint jogi szakkifejezés ugyanis nem létezik a magyar jogszabályokban, csak a köznyelvben. Ha garanciáról beszélünk, akkor ugyanis alapjában véve a jótállás jogi fogalmával állunk szemben. A garancia tehát a jótállást jelenti. A gyártói garancia azonban egy már létező fogalom, aminek érvényesítése macerásabb, mint a jótállás.

Mi az a gyártói garancia?

Termékhiba miatt a vevők csak akkor kérhetik a gyártók jótállását, vagy garanciáját, ha azok közvetlen gyártói garanciát vállaltak az adott termékre. Alaphelyzetben azonban gyártó és a vevő között nincs közvetlen kapcsolat, így ha például az eladó megszűnik, a vevők már nem tudják kivel szemben érvényesíteni a hibás termék miatti igényüket.

A gyártók ugyanis az esetek túlnyomó részében az eladóval vannak jogviszonyban, nekik adják el a terméket, ezért a gyártó csak a kereskedő felé felelős. Ez azt jelenti, amennyiben a termék hibás, a vevő felé az eladó, a kereskedő felel, aki a javítás költségét pedig továbbháríthatja a gyártó fel. A gyártó felé tehát csak is akkor fordulhatunk, ha kifejezetten gyártói garanciát kapunk a vásárolt termék mellé.

Tegyük fel szerszám webáruházból garanciával vásárolunk egy akkus fúrógépet. Azonban pár használat után egy olyan hiba keletkezik, ami egyértelműen nem a rossz használatból, hanem rossz összeszerelésből adódik. Ilyenkor ha gyártói garanciával bír a gép, akkor fordulhatunk magához a gyártóhoz, aki saját költségén javítathatja a gépet. Amennyiben csak jótállással bír a gép, akkor csak az eladóhoz fordulhatunk, aki szintén orvosolhatja a problémát, majd elszámol a gyártóval. A probléma ezen téren akkor kezdődhet, ha az eladó valamilyen okból megszűnik. Ilyenkor ugyanis a vevő már nem fordulhat senkihez.

Gyártói garancia szerszámgépekre

Összességében tehát egyetlen gyártó sem köteles teljes felelősséget vállalni, az adott termékért. Emiatt gyakori a korlátozott garancia például abban az esetben, ha az eszköznek csak egy fődarabjára vállalja felelősséget, vagy ha például csupán javítást vállalt. A megbízható gyártók esetében azonban a magasabb eladási ár gyakran gyártói garanciát is magába foglal.

Összegezve

Mindent figyelembe véve tehát ha biztosra szeretnénk menni, akkor mindenképp érdemes olyan eszközt választani, ami minél hosszabb jótállással, gyártói garanciával is bír egyszerre. Ezzel kivédhetjük a legtöbb olyan esetet, ami a gyártási eljárásból eredő hibát eredményezne.

Kapcsolódó cikkek

Vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezések működtetésére?

Vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezések működtetésére?

Az alábbi cikkben azoknak igyekszünk segíteni, akikben felmerült a kérdés, hogy vajon mennyit költünk egy hónapban az elektromos berendezéseink működtetésére.

A gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre

A gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre

Amennyiben szerszám webáruházból garanciával vásárolnánk, akkor érdemes tudni, hogy milyen a gyártók által vállalt garancia a minőségi szerszámgépekre.

A laptop és a telefon se bírja sokáig a hidegben - Mire figyeljünk?

A laptop és a telefon se bírja sokáig a hidegben - Mire figyeljünk?

A hideg, a pára, a hó, az eső, semmilyen szokatlan időjárási körülmény sem tesz jót az elektronikai eszközeinknek.