Hogyan védekezzünk a vadak ellen a kertben?

Akik a mezőgazdaságban érdekeltek bizonyára találkoztak már a vadkár fogalmával. Ez egy olyan jelenség, ami ellen mindenképp érdemes védekezni. Ez nem csak a mezőgazdasági iparban dolgozók számára igaz, hanem az egyszerű kerttulajdonosok számára is, akik nem szeretnék, hogy feldúlják kertjüket a vadak. Ezért most azzal foglalkozunk, hogyan védekezzünk a vadak ellen a kertben.
Hogyan védekezzünk a vadak ellen a kertben?

Hogyan védekezzünk a vadkár ellen?

Bizonyára sokaknak gyűlt már meg a baja a gyümölcsösökben, szőlő ültetvényekben az őzek, vagy nyulak rágásából, dörzsöléséből adódó károkkal, de a kertvárosi zöldterületeket is könnyen feldúlhatják a bátrabb állatok. Ezek elkerülésére az alábbi módszereket érdemes bevetni.

Állatállomány ritkításával

A vadak elleni védekezés egyik legkevésbé humánus módja, ha vadászengedéllyel, vagy egy jó vadászismerőssel ritkítatjuk meg a kártevő vadállományt. Szerencsére ennél kevésbé drasztikusabb módszerek közül is válogathatunk.

Érintett terület körbekerítése

A terület körbekerítése egy hatékony védekezési módszer lehet. Ez egy elég drága, munkaigényes dolog, de alapesetben hatékony lehet. Persze előfordulhat, hogy az őzek addig nyúzzák, amíg át nem rágják magukat rajta, a kitartó nyulak bekaparhatják magukat alatta. A kerítés azonban nem árt, mert az egyéb betolakodók ellen is jelenthet némi védelmet.

Fa gél használata

A vadak gyakran a fákat, így a gyümölcsösöket is károsíthatják. Ezt kivédendő állítólag, ha körbekenjük a fák törzsét fa géllel, akkor a vadak nem férnek a puha héjához. Ugyan ez is egy munkás módszer is, de házi kertben jó ötlet lehet.

Védőeszközök a növények körül

A vadak elleni védekezés terén gyakran találkozhatunk különböző védőeszközökkel is. Ilyen eszközök például a:

· védő hálók,

· növekedési hengerek,

· védő mandzsetták,

· védő spirálok,

· védő rácsok,

· védő karók, tövisfa is.

Ezek az eszközök a körbekerítéshez hasonlóan fizikai védelmet jelenthetnek a vadak kártételei ellen.

Vadriasztó szerek

A vadriasztó szerekkel lekezelhetjük az érintett növényállományt, amik kellemetlen szaguk és ízük miatt távol tarthatják az állatokat. Természetesen ezeknek a hatása csak időszakos, jellemzően maximum 1 hónap, de csapadékosabb időben ez az időtartam könnyen csökkenhet.

Vadriasztó eszköz

A legújabb fejlesztések között az ultrahangos vadriasztót érdemes kiemelni. Ezek között a változó frekvenciás kivitelek lehetnek a leghasznosabbak, hiszen ezek jelenlétét az állatok kevésbé szokhatják meg. Otthoni környezetben az ultrahangos vakond riasztó a legelterjedtebb, aminek segítségével a veteményest is védhetjük.

Terület rendben tartása

Végül de nem utolsó sorban sokat segíthet a vadak elleni védekezésben, ha rendben tartjuk az érintett zöldterületeket, gyümölcsösöket és veteményeseket. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a fűnyíró gépek, illetve egy megbízható akkus fűkasza vásárlása is sokat segíthet. A vadak ugyanis a magasra nőtt fűben bátrabban mozognak, míg egy frissen nyírt terepet többnyire elkerülnek.

Összegezve

A vadak elleni védekezés terén tehát több lehetőség közül is választhatunk, így a fizikai védekezés mellett, különböző szereket is bevethetünk, ha a vadkár mérséklését szeretnénk elérni.

Kapcsolódó cikkek

5 egyszerű és gyors lakásfrissítési módszer - a lakásunkba könnyedén új színt vihetünk

5 egyszerű és gyors lakásfrissítési módszer

Néha csak apró változtatásra van szüksége a lakásunknak és máris más színekben pompázik. Amitől aztán a mi lelkünk is megnyugszik egy kicsit.

5 lakberendezési ötlet a britektől

5 lakberendezési ötlet a britektől

Haladó angolos vagy, de nem tudsz sokat a kultúráról? Lássunk 5 lakberendezési tippet a britektől, kedvcsinálónak nyelvtanuláshoz s házátalakításához.

A lépcsők mellé - 4 megoldás a lépcsők mellé – is helyezhetünk dekorációs elemeket.

4 megoldás a lépcsők mellé

Az emeltre vezető lépcsők melletti résszel nem sokan foglalkoznak, pedig ez kis sziget lehet az otthonunkban. Egy olyan sziget, amelyre jólesik rápillantani.