A 6 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemmel kapcsolatban

A napelemek egyre népszerűbbek a lakosság és a vállalkozói szféra esetében is. Akik azonban avatatlanok ezen a téren, azokban számos kérdés fogalmazódhat meg. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb kérdést és választ a napelemmel kapcsolatban.
A 6 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemmel kapcsolatban

1, Hogyan működik egy napelem panel?

A fotovoltaikus, vagy PV napelemek úgy hasznosítják a napból érkező energiát, hogy a beérkező fotonokat alakítják át elektromos árammá. Ezen a téren minden gyártó igyekszik jobbnál jobb megoldásokkal előállni, de az ismert márkáknak nincs párja, így egy kiváló minőségű Sharp napelemmel nem hibázhatunk vásárlás során. Pár napelem panel persze önmagában nem elég, ezért ezt követően az inverter, átalakítja a panel által létrehozott egyenáramot váltóárammá, hogy közvetlenül felhasználhassuk azt otthonunkban.

2, Mennyi energiát termel egy rendszer?

Magyarországon egy 1 kW-os napelem rendszerrel nagyjából 1050 és 1250 kilowattóra között képes termelni. Ez azt jelenti, hogy egy család energiaszükségletét nagyjából 3-4 kW-os rendszer képes fedezni. Fontos megemlíteni, hogy az energiatermelést nagyban befolyásolhatja a:

· tető tájolása,

· dőlésszöge,

· a földrajzi helyzet is.

3, Mi történik akkor, ha felhős az idő?

A napelemes rendszerek ilyenkor valamivel kevesebb elektromosságot termelnek, de ez nagyban függ attól is, hogy milyen típusú a panel. Polikristályos panelek esetében például a szórt napfényben több energiát termelhetünk, mint a monokristályos verziókkal. Emiatt ha olyan tájegységen akarunk napelemes rendszert építeni, ahol kevesebb a zavartalan napos órák száma, ott a polikristályos napelemek lehetnek ideálisak.

4, Mennyi egy napelemes rendszer élettartama?

Mivel egy komplett rendszer relatív nagyobb befektetést igényel, ezért természetes, hogy mindenki hosszútávra tervez egy ilyen befektetéssel. Szerencsére a fotovoltaikus rendszerek ennek a kritériumnak tökéletesen megfelelnek. Ez azt jelenti, hogy a minőségi napelemekre akár 15 év garanciát is kaphatunk, illetve akár 25-30 év lineáris teljesítmény garanciát. Ez utóbbi azt jelenti, hogy még 20 év múlva is működő képes lehet napelemünk, csupán teljesítménye romlik minimális mértékben.

5, Milyen szükséges karbantartásokra számítsunk?

Ahogy már említettük az ilyen rendszerek roppant tartósak és a legtöbb telepítés nagyon kevés karbantartást igényel élettartama során. Ennek egyik fő oka a minőségi panelek megléte és az, hogy maga a rendszer nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így nem beszélhetünk klasszikus kopásról sem. Ami azonban gyakori jelenség, hogy gyengébb minőségű inverterek korábban, nagyjából 10-15 év után cserére vagy javításra szorulnak.

6, Mennyibe kerül egy napelemes rendszer?

Végül, de persze nem utolsó sorban érdemes pár szót ejteni a bekerülési értékről is, ami egy átlagos család fogyasztásának fedezésére kialakított napelemes rendszer esetében 3-5 millió forint között mozoghat. Az összeg persze nagyban függ a panelek, az inverter minőségétől, illetve attól is, hogy hálózatra visszatápláló, vagy sziget üzemű rendszert építettünk ki.

Összegezve

A napenergia felhasználásával kapcsolatban tehát számos kérdés felmerülhet, de az kétségtelen, hogy egyre népszerűbb alternatívát jelentenek mindenki számára energiaellátás terén.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan védekezzünk a vadak ellen a kertben?

Hogyan védekezzünk a vadak ellen a kertben?

Most azzal foglalkozunk részletesebben, hogyan védekezzünk a vadak ellen a kertben, és milyen eszközök is állnak rendelkezésünkre ezen a téren.

A 6 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemmel kapcsolatban

A 6 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemmel kapcsolatban

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb kérdést és választ a napelemmel kapcsolatban, hogy mindenki konkrétabb képet kaphassunk ebben a témában.

A napelemes terasz az új szenzáció

A napelemes terasz az új szenzáció

Ahol a napelemek tetőre telepítése nem megoldható ott a napelemes teraszok az új szenzációk, amik megoldást nyújthatnak. Az alábbiakban ezekkel foglalkozunk.