A napelemes terasz az új szenzáció

Ma már egyre több helyen előfordul, hogy a házak tetején hatalmas napelem panel együttesek foglalják el a helyet. Ezek egy zöldebb világ előfutárai és alighanem mindenki szeretne ilyen rendszert magáénak tudni. Sajnos azonban nem minden esetben megoldhatók a napelemek tetőre telepítése. Ezen a téren a napelemes teraszok az új szenzációk, amik megoldást nyújthatnak mindenki számára.
A napelemes terasz az új szenzáció

Napelemek alternatív telepítési lehetőségei

Amikor valaki a napelemekről beszél, akkor mindenki a háztetőkre szerelt, egymás mellett sorakozó panelekre gondol és, hogy azok miként termelnek energiát a háztartásban megtalálható fogyasztók számára.

Ilyen téren sokszor elhangzik, hogy a legjobb megoldás a déli tájolás, de azzal sem lövünk bakot, ha keletre, nyugatra térünk el bizonyos mértékig. Igen ám, csakhogy sok tető nem rendelkezik olyan paraméterekkel, hogy a telepítés megoldható lenne, mert még ha a tájolása megfelelő is, de egyéb tényezők is közbeszólhatnak, mint például az árnyékoltság.

Amennyiben olyan szomorú helyzetben lennénk, hogy inatlanunk tetejére nem telepíthető fotovoltaikus rendszer, akkor más alternatívák után kell nézni a telepíthetőség helyét illetően. Szerencsére ezen a téren is számos opció közül választhatunk, mint például a:

· talajra szerelt rendszerek, vagy a

· teraszra, garázsra szerelt rendszerek.

Előbbi egy már sokszor kivesézett téma, de a teraszra, vagy épp garázs épületekre szerelt napelemes rendszerek is egyre népszerűbbek.

Napelemes terasz kiépítése

A napelemes terasz létjogosultsága abból ered, hogy a gyakorlatban mindig kiderül, hogy okos tervezéssel minden épületnek vagy közvetlen környezetének van olyan (általában kihasználtság tekintetében passzív) felülete, amelyet felhasználhatunk energiatermelésre.

Egy terasz napelemekkel történő beépítése során már a tervezés kapcsán is két jól elkülöníthető részre kell bontanunk, amiben sok segítséget kaphatunk az ajánlat kéréskor napelemes cégektől is. Ezek a fontos részek a terasz esetében a:

· vízzáró (energiatermelő) fedés, valamint a

· tartószerkezet alépítmény.

Teraszok fedése napelemekkel

A variációk lehetősége a teraszok esetén meglepő módon sokkal szélesebb, mint a házak tetejét illetően. Ennek oka, hogy a vásár a hagyományosnak mondható átlátszatlan napelemek mellett átlátszó (üveg-üveg) napelemek között is válogathat.

Emellett az sem mellékes, hogy ezek a napelemek keretesek vagy keret nélküliek is lehetnek. Amennyiben keretes napelemeket szeretnék használni akkor egy teljesen más vízelvezetéssel felszerelt rögzítő rendszerre lesz szükség, mint például egy keret nélküli rendszer esetében.

Teraszos napelem tartószerkezete

A teraszos napelemek esetében két hagyományosnak mondható tartószerkezet közül választhatunk, név szerint a fa és a vegyes (acél és fa).

A csak fából készült tartószerkezet lehet tömörfa tartószerkezet, amelyet számtalan módon tudunk kezelni (időjárás ellen védeni) vagy lehet ragasztott szerkezet is. Amit mindig fontos figyelembe venni, hogy a tömörfa nem csak nagyon nehéz lehet, hanem az ára miatt is komoly beruházást fog jelenteni.

Másik megoldásként választhatjuk a vegyes, vagyis acél tartószerkezet faburkolattal. Ez a tartószerkezet a gyakorlatban egy filigrán ugyanakkor nagyon erős statikai tartást ad. A faburkolat pedig kívánság szerint, többféleképpen is elkészíthető. A németországi, ausztriai és hazai tapasztalatok szerint az elmúlt években, ez a kombináció volt a legelfogadottabb, hiszen tartós és stílusos teraszok készíthetők.

Összegezve

A teraszokra épített napelemes rendszerek tehát egyre népszerűbbek, főképp ott, ahol a tető nem enged ilyen beruházást kivitelezni. Éppen ezért ezen a téren ma már választhatunk, akár átlátszó napelemeket is, nem beszélve a különböző stílusú tartószerkezetekről.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lesz mutatós a balkonláda ősszel is?

Hogyan lesz mutatós a balkonláda ősszel is?

Ősszel sem lehetetlen mutatós balkonládát összehozni. Ehhez csak hidegtűrő növényekre van szükség, mint az árvácska, vagy éppen a krizantém.

5 lakberendezési ötlet a britektől

5 lakberendezési ötlet a britektől

Haladó angolos vagy, de nem tudsz sokat a kultúráról? Lássunk 5 lakberendezési tippet a britektől, kedvcsinálónak nyelvtanuláshoz s házátalakításához.