Miből tudni, hogy egészséges a paplan?

A Te paplanod milyen fedőanyagból és töltetből áll? Mi alapján választottad ki? Ha nem tudod, mit felelj ezekre a kérdésekre, akkor kérdéses, hogy előnyös termék mellett döntöttél-e. Pedig az alvás minőségét és bőrünk szépségét is befolyásolhatja az ágynemű. Cikkünkből most megtudhatod, a Te paplanod egészséges-e.
Miből tudni, hogy egészséges a paplan?

Egészséges paplan anyagok

A takarók esetében a töltet és a fedőtextil anyaga is lényeges. Ezek ugyanis a huzaton keresztül is hatást gyakorolhatnak bőrünkre, így befolyásolva az alvás minőségét.

Fedőanyag

A külső textília készüljön jól szellőző, légáteresztő és nedvszívó anyagból! A legjobb a pamut vagy más bőrbarát változat.

Töltet

Léteznek természetes és mesterséges töltőanyagok is. Lássunk példákat!

· Toll vagy pehely: Napjainkban is közkedvelt a hagyományos toll vagy pehely, hiszen ezek intenzív hőérzetet biztosítanak. Kimondottan tartósak, ezért jó befektetések.

· Gyapjú: Egy másik népszerű és egészséges választás. Hőszigetel, de légáteresztő tulajdonsága is van.

· Selyem: Jó nedvszívó és könnyű takarók készülnek belőle. Télre és nyárra is alkalmas, hiszen télen fűt, nyáron hűt. Allergiások számára is megfelelő.

· Pamut: Nehezebb az átlagnál, de nagyon strapabíró. További előnye, hogy könnyen mosható.

Évszaknak megfelelő hőellenállás

Az ideális ágyneműben nincs túl melegünk, de nem is didergünk. Ez a jellemző a hőellenállástól függ, melynek értékét a tog szám mutatja meg.

Könnyű takarók esetén 4,5-ös tog számú termékről beszéltünk. Átmeneti időszakra körülbelül 5-ös jelölésű a legjobb választás. Télre pedig 9 és 13,5 között bármit választhatunk.

Ha a külön nyári, téli és átmeneti paplan árak összeadva magasnak bizonyulnak, létezik takarékosabb megoldás is. Praktikus a 4 évszakos takaró, melynek egy része nyári időszakban lecsatolható.

Antiallergén takarók

Legfőképpen saját tapasztalatodból tudod, hogy egészséges ágyneműben alszol-e. Ha viszkető vagy kényelmetlen érzést nyújt, esetleg fulladsz tőle, az is lehet, hogy allergiás vagy rá.

Érdemes kipróbálni az antiallergén termékeket is. Ezek olyan kezelésen mentek át, mely gátolja a poratkák bejutását az anyagba. Így néhány évig nem jelentkezik majd a probléma.

Összefoglalva: Az egészséges paplan a pihentető alvás kulcsa. Nem mindegy, milyen a termék hőellenállása, töltete, valamint fedőanyaga. Ha mindenből minőségit választottál, s mégis problémát tapasztalsz, próbáld ki az antiallergén termékeket is!

Kapcsolódó cikkek

A 6 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemmel kapcsolatban

A 6 leggyakoribb kérdés és válasz a napelemmel kapcsolatban

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb kérdést és választ a napelemmel kapcsolatban, hogy mindenki konkrétabb képet kaphassunk ebben a témában.

Hogyan lesz mutatós a balkonláda ősszel is?

Hogyan lesz mutatós a balkonláda ősszel is?

Ősszel sem lehetetlen mutatós balkonládát összehozni. Ehhez csak hidegtűrő növényekre van szükség, mint az árvácska, vagy éppen a krizantém.

A napelemes terasz az új szenzáció

A napelemes terasz az új szenzáció

Ahol a napelemek tetőre telepítése nem megoldható ott a napelemes teraszok az új szenzációk, amik megoldást nyújthatnak. Az alábbiakban ezekkel foglalkozunk.