A francia pezsgő történelme

Ha többet szeretne megtudni a francia pezsgő történetéről, akkor szerencséje van.
A francia pezsgő történelme

A pezsgőkészítés folyamatát először 1531-ben jegyezték fel a carcassonne-i bencés szerzetesek. Ezt a bort Blanquette de Limoux-nak nevezik, és az erjedés befejezése előtt palackozzák. Bár Dom Perignont tartják a pezsgő feltalálójának, az apátság állítja, hogy ő találta fel az eljárást. Az apátság még azt is állítja, hogy Dom Perignon ellopta az eljárást.

A 18. században a pezsgőborok már jól beivódtak a köztudatba. A Fete de la Federation-t 1790. július 14-én tartották a Champs-de-Mars-on, hogy koccintsanak a francia forradalomra. A pezsgő szeretete pedig hozzájárult az európai hatalmak egyesítéséhez az 1815-ös bécsi kongresszuson. A tárgyalások 1815 szeptemberétől júniusáig folytak, és a pezsgőhöz hasonlóan szikrázó étkek és észjárás táplálta őket.

A tizenkettedik század közepén Champagne a Földközi-tenger és Flandria közötti útkereszteződés városa volt. Mint ilyen, a város fontos kereskedelmi és pénzügyi központtá vált. Pezsgője annyira keresetté vált, hogy Londonban, Párizsban és más északi városokban is szép áron adták el. Még George Washington elnök is rajongott érte. Az idő múlásával a pezsgő piaca egyre nagyobb lett és egyre nagyobb presztízsre tett szert. Végül több mint 20 millió palackot ért el.

Napóleon szmolenszki veresége után a helyi nemesség pezsgőbe fojtotta bánatát. Az első világháború végéhez közeledve Champagne régiója a német vonal alatt találta magát. Lakossága a rómaiak által ásott alagútpincékben húzta meg magát. Ennek eredményeképpen a pezsgőrégióban megnőtt a forgalom.

A tizennyolcadik század közepére sok fogyasztó a minőség javítása érdekében palackozni kezdte borait. A fogyasztók azonban hamarosan rájöttek, hogy a türelem az egyetlen megoldás a problémára. Az 1830-as évek közepéig a palackok tíz százaléka felrobbant a túlzott mennyiségű szén-dioxid miatt. Még az a néhány palack is, amelyik nem robbant fel, habos habbá habzott, amikor kibontották. Ezután azonban a folyamat drámaian megváltozott.

A pezsgő története lenyűgöző. Nemcsak Dom Perignon volt a felelős azért, hogy a pezsgő fogalmát megismertette a világgal, hanem sokat köszönhetett elődeinek is. Bár Dom Perignon nem volt az ital feltalálója, apja, Pierre Perignon az Epernay melletti Hautvillers apátság pincemestere volt a XVII. században. Neki tulajdonítják, hogy a második erjesztés elkerülése révén megbízhatóbbá tette a pezsgőt.

A Champagne név feltehetően Campania, a régió ókori nevéből származik. A krónikák szerint a régió először a 10. században egyesült tartományként. A Vermandois család uralta a régiót, amíg a 11. század elején a Blois és Chartres grófok át nem vették Champagne-t. Ezt követően a régió több mint egy évszázadon át a Blois-ház alatt maradt, mielőtt ismét Champagne-nal egyesült volna. Thibaut IV. 1314-ben azonban X. Lajos király lett.

Kapcsolódó cikkek

A francia pezsgő történelme

A francia pezsgő történelme

Ha többet szeretne megtudni a francia pezsgő történetéről, akkor szerencséje van.

A legjobb grill borok: ezeket válaszd húsokhoz

A legjobb grill borok: ezeket válaszd húsokhoz

Az ősz és a tavasz az a két évszak, amikor a legtöbben grilleznek. Nincsen túl meleg, élvezhető kint a levegő esténként, így nincs is jobb annál, hogy közösen kiüljön a család és készítsen valami finomságot.