A legjobb grill borok: ezeket válaszd húsokhoz

Az ősz és a tavasz az a két évszak, amikor a legtöbben grilleznek. Nincsen túl meleg, élvezhető kint a levegő esténként, így nincs is jobb annál, hogy közösen kiüljön a család és készítsen valami finomságot.
A legjobb grill borok: ezeket válaszd húsokhoz

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

Természetesen hívhatunk barátokat és ismerősöket, ilyenkor jól jöhet valamilyen különleges bor, amely jól passzol az ételekhez. Ebben a cikkben olyan típusokat mutatunk be, amelyekkel nem lőhetsz mellé!

Boros kiegészítők a fogyasztáshoz

Mielőtt elárulnánk, hogy a húsok és a grillezett zöldségek mellé milyen bor illik a legjobban, érdemes megemlíteni a borfogyasztáshoz szükséges eszközöket. A boros kiegészítőkre ugyanis szükség van ahhoz, hogy az ital folyamatosan megfelelő hőmérsékletű legyen. Emellett nem árt, ha van kéznél egy bornyitó, egy vákuumdugó és vákuumpumpa, ha végül nem fogyna el az egész palack.

Most már jöhetnek az italok párosítása. Szögezzük le, hogy a borok kiválasztása egyszerű és bonyolult folyamat egyben. Ha jól akarod csinálni, akkor először magad kóstolod végig az adott fogáshoz a néhány borfajtát, hogy rájöjj, melyik passzol hozzá legjobban. Persze erre nem minden esetben van lehetőség, hiszen például a grillezett ételek pont azok, amik mindig más ízben készülnek.

Milyen bor illik a grill ételekhez?

Ökölszabálynak számít, hogy a Tokaji és a libamáj, illetve a kéksajt semmilyen más párosításban nem elfogadott. Nem kell viszont tartanod attól, ha nem szokványos választásban gondolkodsz. Veszélyes kombináció mindig akad, így testes vörös és a hal nem igazán alkotnak megfelelő párosítást.

A grillezés során alapszabály, hogy a füstösség miatt mindig egy kicsit testesebb bort érdemes felszolgálni. Ha például meleg van, akkor kezdheted egy jó hideg fröccsel, esetleg egy kellemes rajnai rizlinggel, amik már önmagukban is remek választások.

Zöldségek vagy csirke mellé tökéletes a rosé, amiből egyre nagyobb a választék, így mindenki találhat magának kedvére valót. Szóba jöhetnek továbbá a balatoni változatok, illetve a Tokaji fehérek is, amelyek jó savakkal rendelkeznek.

Borok grillezett húsokhoz

A magyarok egyik nagy kedvence a tarja. A legtöbben erősen fokhagymásan és fűszeresen fogyasztják, így ha Te is szereted a fűszeres pácokat, akkor egyértelmű, hogy a Bikavérrel érdemes próbálkoznod. Amennyiben viszont inkább a marhát kedveled, akkor jobb megoldás a Vesztergombi Turul vagy éppen a Cabarnet Sauvignon.

Az este megkoronázásához pedig mindig legyen otthon egy édes Tokaji bor, ami édességek mellé is kitűnő választások. Ezt az élményt egyetlen más bor sem ad meg neked, mindegy, hogy melyik országból származik az adott ital.

Kapcsolódó cikkek

A francia pezsgő történelme

A francia pezsgő történelme

Ha többet szeretne megtudni a francia pezsgő történetéről, akkor szerencséje van.