Napelem a termőföldeken: vajon megéri?

A termőföldeken kiépített napelemes rendszereket számos területen felhasználhatjuk a mezőgazdaságban legyen szó a növényházak fűtéséről, technológiai célú melegvíz-készítésről vagy termőföld feletti napelem parkokról. Mostani cikkünkben ejtünk pár szót hogy a napelemek a termőföldeken vajon megéri-e és milyen módon.
Napelem a termőföldeken: vajon megéri?

Napelemek felhasználása a mezőgazdaságban

Rengeteg ember fejében meg sem fordul, hogy a napelemek és a mezőgazdaság megférhet egymás mellett, hiszen annyira különböző a két terület, ám mégis kiegészíthetik egymást, erre az alábbi megoldások állnak rendelkezésünkre:

· növényházak fűtése

· technológiai célú melegvíz-készítés

· termőföld feletti napelem park

Növényházak fűtése

Hazánkban a klímaviszonyok miatt mesterséges fűtéssel tudjuk biztosítani az üvegházaink teljes energiaszükségletének 85–88%-át továbbá a mezőgazdaság energiafelhasználásának 1–2%-át növényházak fűtésére fordítják.

Valószínűleg a jövőben növekedni fog a kereslet az üvegházi termékek iránt ám most még sajnos elmondhatjuk, hogy a napenergiás fűtést biztosító berendezések beruházási költségei még elég magasak, ezért elsősorban kiegészítő jellegű az alkalmazásuk.

Technológiai célú melegvíz-készítés

A mezőgazdaság a saját energiafelhasználásának magyjából 15 és 16%-át használja fel körülbelül meleg víz készítésére és fűtésre, aminek a 60 %-a gázból és tüzelőolajból származik.

A napenergiával és a napkollektorokkal bővített melegvíz-készítő rendszerek alkalmazási területei lehetnek:

· biogáz-rendszerek hő- és melegvíz-ellátása

· tehenészeti telepek melegvíz-ellátása

· borjúnevelők tejelőkészítése

· sertésistállók padlófűtése

· intenzív akvakultúrák melegvíz-ellátása

Napelemekkel tehát ezek működtetési költsége is csökkenthető a napelemek segítségével.

Termőföld feletti napelem park

Napjainkban már semmi sem elképzelhetetlen, például az sem, hogy a napelemek alatti földet is tudjuk termesztésre használni úgy, hogy a napelemeket bizonyos magasságba helyezzük a földtől. Ezt úgy hívják, hogy nevezik agrofotovoltaika más néven APV.

Előnyei, hogy a globális felmelegedés következményeit csökkentheti és a megtermelt villamos energia eladásából rengeteg jövedelem származna.

Természetesen kivitelezés terén érdemes odafigyelni a részletekre, hiszen nem biztos, hogy a magastetőhöz alkalmas napelem tartószerkezet alkalmasak az adott rendszer kiépítéséhez termőföldön. Erről minden esetben egyeztessünk szakértővel.

Napelemes rendszer termőföldeken való használt jogi háttere

Úgy mint minden máshoz, a napelemes rendszer kiépítéséhez is szükség van ideális jogi környezethez, ami Magyarországon adott mivel a termőföldeken is végezhető napenergia-termelés abban az esetben ha a napelemek alatti terület továbbra is használható mezőgazdasági termelésre.

Szerencsére nincs szükségünk ingatlanhatósági engedélyre sem a föld más bizonyos célú hasznosításához abban az esetben, ha a földet művelő, maga a tulajdonos, vagy a földhasználó létesítene, üzemeltetne kis teljesítményű erőművet.

Összegezve

A fentiekből kiderült, hogy a termőföldeken kiépített napelemes rendszerek tehát ma már plusz jövedelmet generálhatnak a földtulajdonosok számára, nem beszélve arról, hogy a felmelegedés okozta száraz időjárásban az alattuk elterülő terület is kevésbé van kitéve a kiszáradásnak.

Kapcsolódó cikkek

Napelem a termőföldeken: vajon megéri?

Napelem a termőföldeken: vajon megéri?

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy a napelemek a termőföldeken vajon megérik-e a használatot és tekinthetünk-e rájuk jövedelem forrásként.

Így készül a tökéletes többnyelvű honlap

Így készül a tökéletes többnyelvű honlap

Ha a vállalkozásunkkal szeretnénk a nemzetközi vizekre evezni, ez bizony egy kihagyhatatlanul fontos téma.

Egyedül vállalkozzunk vagy társakkal?

Egyedül vállalkozzunk, vagy társakkal?

Az egyéni és a társas vállalkozásnak is vannak előnyei és hátrányai. Mutatjuk, melyek ezek!