Napelem a termőföldeken: vajon megéri?

A termőföldeken kiépített napelemes rendszereket számos területen felhasználhatjuk a mezőgazdaságban legyen szó a növényházak fűtéséről, technológiai célú melegvíz-készítésről vagy termőföld feletti napelem parkokról. Mostani cikkünkben ejtünk pár szót hogy a napelemek a termőföldeken vajon megéri-e és milyen módon.
Napelem a termőföldeken: vajon megéri?

Napelemek felhasználása a mezőgazdaságban

Rengeteg ember fejében meg sem fordul, hogy a napelemek és a mezőgazdaság megférhet egymás mellett, hiszen annyira különböző a két terület, ám mégis kiegészíthetik egymást, erre az alábbi megoldások állnak rendelkezésünkre:

· növényházak fűtése

· technológiai célú melegvíz-készítés

· termőföld feletti napelem park

Növényházak fűtése

Hazánkban a klímaviszonyok miatt mesterséges fűtéssel tudjuk biztosítani az üvegházaink teljes energiaszükségletének 85–88%-át továbbá a mezőgazdaság energiafelhasználásának 1–2%-át növényházak fűtésére fordítják.

Valószínűleg a jövőben növekedni fog a kereslet az üvegházi termékek iránt ám most még sajnos elmondhatjuk, hogy a napenergiás fűtést biztosító berendezések beruházási költségei még elég magasak, ezért elsősorban kiegészítő jellegű az alkalmazásuk.

Technológiai célú melegvíz-készítés

A mezőgazdaság a saját energiafelhasználásának magyjából 15 és 16%-át használja fel körülbelül meleg víz készítésére és fűtésre, aminek a 60 %-a gázból és tüzelőolajból származik.

A napenergiával és a napkollektorokkal bővített melegvíz-készítő rendszerek alkalmazási területei lehetnek:

· biogáz-rendszerek hő- és melegvíz-ellátása

· tehenészeti telepek melegvíz-ellátása

· borjúnevelők tejelőkészítése

· sertésistállók padlófűtése

· intenzív akvakultúrák melegvíz-ellátása

Napelemekkel tehát ezek működtetési költsége is csökkenthető a napelemek segítségével.

Termőföld feletti napelem park

Napjainkban már semmi sem elképzelhetetlen, például az sem, hogy a napelemek alatti földet is tudjuk termesztésre használni úgy, hogy a napelemeket bizonyos magasságba helyezzük a földtől. Ezt úgy hívják, hogy nevezik agrofotovoltaika más néven APV.

Előnyei, hogy a globális felmelegedés következményeit csökkentheti és a megtermelt villamos energia eladásából rengeteg jövedelem származna.

Természetesen kivitelezés terén érdemes odafigyelni a részletekre, hiszen nem biztos, hogy a magastetőhöz alkalmas napelem tartószerkezet alkalmasak az adott rendszer kiépítéséhez termőföldön. Erről minden esetben egyeztessünk szakértővel.

Napelemes rendszer termőföldeken való használt jogi háttere

Úgy mint minden máshoz, a napelemes rendszer kiépítéséhez is szükség van ideális jogi környezethez, ami Magyarországon adott mivel a termőföldeken is végezhető napenergia-termelés abban az esetben ha a napelemek alatti terület továbbra is használható mezőgazdasági termelésre.

Szerencsére nincs szükségünk ingatlanhatósági engedélyre sem a föld más bizonyos célú hasznosításához abban az esetben, ha a földet művelő, maga a tulajdonos, vagy a földhasználó létesítene, üzemeltetne kis teljesítményű erőművet.

Összegezve

A fentiekből kiderült, hogy a termőföldeken kiépített napelemes rendszerek tehát ma már plusz jövedelmet generálhatnak a földtulajdonosok számára, nem beszélve arról, hogy a felmelegedés okozta száraz időjárásban az alattuk elterülő terület is kevésbé van kitéve a kiszáradásnak.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan írjunk pénzügyi tervet? Mire érdemes figyelni?

Hogyan írjunk pénzügyi tervet? Mire érdemes figyelni?

Pénzügyi terv készítéséhez szükséges információk relevánsak, általuk megmutatkozik egy vállalkozás pénzügyi helyzete, stabilitása.

Egyedül vállalkozzunk vagy társakkal?

Egyedül vállalkozzunk, vagy társakkal?

Az egyéni és a társas vállalkozásnak is vannak előnyei és hátrányai. Mutatjuk, melyek ezek!

Jó ötlet télen klímával fűteni?

Jó ötlet télen klímával fűteni?

Ha úgy szeretnék klímaberendezést vásárolni, hogy azt télen fűtésre használjuk, ma már van rá lehetőség.