Miért érdemes tanfolyamon részt venni?

Ha megkérdezzük ismerőseinket, ki hogyan jutott el jelenleg szakmájáig, nagyon változatos képet kapunk. A gyermekkori álmok megvalósítói vannak legkevesebben. Sokan unaloműzés gyanánt teljesítettek egy tanfolyamot, melyben végül megtalálták hivatásukat. Mások viszont mindenféle képzettség nélkül vállaltak el egy állást, s szereztek gyakorlatot a mai szakterületükön.
Miért érdemes tanfolyamon részt venni?

Élete egy-egy szakaszában mindenki felteszi a kérdést, hogy érdemes-e egyáltalán tanfolyamot végezni? Előnyösebb-e végzettség nélkül belevágni valamibe, vagy inkább az egyetemi diplomára hajtani? Cikkünkben a tanfolyamok előnyeiről lesz szó.

A szakmai kurzusok előnyei

Azoknak a képzéseknek, melyek szakmát adnak, rengeteg előnyük van. Lássuk ezeket!

Előremenetel

A legfontosabb, hogy egy újabb ütőkártyát adnak az ember kezébe. Betekintést nyújtanak egy komoly foglalkozásba, felfedik a szakmai titkokat és megmutatják a fejlődési lehetőséget. Próbára tehetjük magunkat az adott területen, s felmérhetjük képességeinket. Leendő munkáltatónk pedig nagyobb eséllyel veszi fel a végzettséggel rendelkező, mint az anélküli jelentkezőt.

Kapcsolatépítés

A kurzuson való részvétel során akaratlanul is új ismeretségeket szerzünk. Ez a jövőben segíthet boldogulni a munkaerőpiacon vagy vállalkozóként.

Hasznos tudás

Amennyiben úgy érezzük, hogy egy adott szakterület annyira tetszik, hogy abban dolgoznánk, végezzük el a megfelelő tanfolyamot! Így időt és energiát spórolunk, hiszen nem kerülőúton haladunk céljaink fel. S mi történik, ha mégsem ez a mi jövőnk? A megszerzett tudás velünk marad, s a hétköznapokban is hasznosnak bizonyul.

Kinek érdemes tanfolyamot elvégezni?

Írásunk középpontjában eddig főként az álláskeresők és a fiatal felnőttek álltak. Vannak viszont további csoportok, akiknek ajánlott képzéseken részt venni. Ők a következők:

· eddigi állásukban kiégett, váltást fontolgató munkavállalók

· munkanélküliek

· leendő vállalkozók

· gyesen lévő kismamák

· nyugdíjasok

· egy terület iránt hobbiból érdeklődők

· bárki, aki nem tudja, mit kezdjen a szabadidejével

Ezek a csoportok talán nem rögtön veszik majd hasznát a megszerzett tudásnak, de hosszú távon biztosan.

Egyetem vagy tanfolyam? Melyik a nyerő?

Egy másik érdekes kérdés, hogy érdemes-e egyetem előtt tanfolyam részt venni. Ezt azoknak szokták ajánlani, akik még nem biztosak az adott területben, vagy további felvételi pontokra van szükségük. Bizonyos egyetemi képzéseken ugyanis pluszpontot jelent a szakmai bizonyítvány.

Hosszú távon pedig mindenki maga dönti el, melyik lehetőség nyerő számára. A mai helyzet azt mutatja, hogy egyes tanfolyamok után kedvezőbbek a kereseti lehetőségek, mint egyetemi diplomával. Például a minőségi szakmát adó barista tanfolyamok országosan és világszerte is elismertek, aminek anyagi vonzata is van.

Összefoglalva: A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenképpen érdemes tanfolyamon részt venni, ha érdeklődünk egy szakterület iránt. Nemcsak a hivatáskeresők, de más rétegek is képezhetik magukat kurzusokon, hiszen így nemcsak tudásuk, de lehetőségeik is gyarapodnak. Akár egyetemi jelentkezés előtt is előnyös lehet egy kurzus elvégzése.

Kapcsolódó cikkek

Miért érdemes tanfolyamon részt venni?

Miért érdemes tanfolyamon részt venni?

Ha megkérdezzük ismerőseinket, ki hogyan jutott el jelenleg szakmájáig, nagyon változatos képet kapunk.

Közeledik az óvodai beiratkozás: mire lesz szükség?

Közeledik az óvodai beiratkozás: mire lesz szükség?

Az óvodai beiratkozás fontos pont a csemeték és a szülők életében is. Új korszak kezdődik, melyben sokkal kötöttebb napirendhez és szabályokhoz kell alkalmazkodni.