A téli időszámítás kezdete ugyanis mindig október utolsó vasárnapjára esik. – írja az Index.hu

Vasárnap hajnali 3 órakor indul a téli időszámítás, az órákat tehát hajnali 2 órára kell visszaállítani, amennyiben van kedvünk hajnali háromig fent maradni, vagy akkor felkelni. Egyéb esetben lefekvés előtt, vagy ébredés után is állíthatjuk azokon az óráinkon, amiken nem frissül automatikusan az idő.

Ezzel szombatról vasárnapra virradó éjjel egy órát nyerünk, azaz egy órával hosszabb az éjszaka. Ezt a plusz órát a tavaszi, március utolsó hétvégéjén esedékes újabb óraátállítással adjuk vissza.

A módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így ugyanis villamos energiát lehet megtakarítani.

Az óraátállítással évente egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolunk meg. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig közel 4000 gigawattóra (Gwh) a becsülhető energiamegtakarítás, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő. 2017-ben 80 GWh megtakarítás keletkezett az óraátállításból.