De meg lehet nyugodni, mert a minisztérium szerint a praxisok betöltetlensége nem jelent ellátatlanságot. – írja a 24.hu

Forrás: RTL Klub

Van olyan falu Nógrád megyében, ahol hetente kétszer egy órában rendel háziorvos – számolt be az RTL Klub híradója.

Litkéről van szó, ott élők pedig elmondták: ha baj van, éppen házhoz is hívhatják az orvost, de meg kell várni, amíg ötven kilométerről odaér, ha egyáltalán ráér, és nem valahol máshol rendel.

Endrefalván valamivel többet, heti kétszer két órát rendel a háziorvos. Ha valaki ezen az időn kívül szorul ellátásra, legalább négyezer forint az útiköltség a legközelebbi orvosi ügyelethez – derült ki a riportból.

Vámos Zoltán litkei polgármester elmondta, 2012 óta nincs orvosuk, pedig sokan betegek. A praxis betöltésére azonban nincs jelentkező, pedig szolgálati lakást is adna a falu, sőt, a leendő orvos maga választhatná ki, melyik lakás tetszik neki jobban.

Szolgálati lakást Endrefalván is ajánlanak, Csóriné Botyánszki Ágnes polgármester ehhez azt tette hozzá, hogy a praxisjogot is ingyen adnák.

Magyarországon jelenleg 352 betöltetlen háziorvosi praxis van.

Az RTL megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit közölt, hogy a betöltetlenség nem jelent ellátatlanságot, mert az önkormányzatok kötelessége az egészségügyi alapellátás biztosítása, a betöltetlen praxisok számának növekedését pedig szerintük már sikerült megállítani.

(Forrás: RTL Klub)

InstaCash Banner 336x280