Megnéztük a miniszterelnök barátjának első nyertes közbeszerzéseit. Több dolog közös bennük: valahogy mindig úgy alakult, hogy könnyen gurultak hozzá a forintok. – írja az Index.hu

Illusztráció: szarvas / Index
  • Végignéztük Mészáros Lőrinc első sikeres közbeszerzéseinek minden nyilvános dokumentumát.
  • Lépten-nyomon furcsa történetekbe botlottunk.
  • Az első öt győzelmének egyike sem volt klasszikus versenyhelyzet. Vagy mindenki mást kizártak, vagy drágább ajánlattal is ők nyertek, vagy eleve egyedül indultak.
  • A Mészáros és Mészáros Kft. eleinte nagy cégekhez társult konzorciumi partnerként. Két év alatt 3,6 milliárd forint összértékű beruházásnak lett így a részese, ezzel elég referenciát szerzett, hogy jöjjenek az igazán nagy bizniszek.

Sorozatban történtek a szokatlan dolgok egy északkelet-magyarországi kistelepülés közbeszerzési eljárásában. 2010-ben járunk, a kormányváltás után nem sokkal. Kizárásokkal, visszalépésekkel, visszavont tenderrel, drága nyertessel tarkított, hosszú eljárás volt ez, amelyen az alig ezerfős Felsődobsza keresett vállalkozókat, hogy az árvízvédelmi rendszerét rendbe tegye.

SOK-SOK KANYAR UTÁN VÉGÜL IS EZ LETT A MÉSZÁROS ÉS MÉSZÁROS KFT., AZAZ MÉSZÁROS LŐRINC CÉGÉNEK ELSŐ ÁLLAMI MEGBÍZÁSA.

Ezt a közbeszerzést, valamint Mészáros következő néhány állami megbízását néztük végig a nyilvánosan elérhető adatbázisokban, és próbáltuk feltérképezni az elérhető dokumentumokból, kérelmekből, hogy a miniszterelnök jóbarátja hogyan ért el sikereket a semmiből sok százmilliós állami bizniszekben. Cikkünk készültekor megkerestük az érintett cégeket, közbeszerzési lebonyolítókat is, de vagy egyáltalán nem reagáltak, vagy azt állították, hogy náluk nincsen irat, nem emlékeznek, keressük az adott tender többi szereplőjét.

Visszatérve Felsődobszára, a település 2010 augusztusában írta ki az első közbeszerzését az árvízvédelemre, már a Fidesz-kormány idején, de még az őszi önkormányzati választások előtt. A települést akkor még szocialista polgármester, Bene Klára vezette. Ezt az első közbeszerzést aztán visszavonták, miután egy FK-Raszter nevű cég jogszerűtlen versenykorlátozás miatt megtámadta az eljárást. Ebben a dokumentumban, a Közbeszerzési Döntőbizottság végzésében olvasható hosszú felsorolásban, hogy milyen feltételeknek kellett megfelelniük a pályázóknak.

Az előírt referenciával mindössze egy-két szervezet rendelkezhet

– írta a kérelmező.

A dokumentum lábjegyzetéből, a „kapja” megjegyzésből derül csak ki, hogy kik indultak volna ezen a visszavont közbeszerzésen: a Gátépítő Kft. és a Közgép. Mészáros Lőrincről itt még nincs szó. Ezután volt egy második körös kiírás, de ezt is visszavonták, nem tudni miért.

Aztán 2011 augusztusában kiírták újra, harmadszorra a tendert, immár fideszes polgármester, Luterán András irányítása alatt. Ezen már teljesen új cégek indultak, de itt is történtek szokatlan dolgok. Egy úgynevezett előzetes vitarendezési kérelemből kiderül például, hogy a kérelmezőt, plusz még négy céget azért zárták ki, mert bár a kiírásban az szerepel, hogy télen nem lehet munkálatokat végezni, ők ebben az időszakban íróasztal mellett tervezési munkákat csináltak volna.

A vitarendezési kérelemből kiolvasható, hogy ilyet az eddig kialakult közbeszerzési gyakorlat nem ismer, a munkavégzésen mindig a kivitelezést kell érteni. De kizárták őket további indokokkal is, amiket mind vitattak a cégek.

A közbeszerzést végül 2011 októberében a Colas Zrt. és – történelmében először – a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte konzorciumban, a nettó 492 milliós becsült értékhez képest 486 milliós ajánlattal. A Közgép ezen nem indult. A legolcsóbb ajánlat 318 milliós volt.

DE HOGYAN TUDTAK NYERNI MÉSZÁROSÉK EGY 170 MILLIÓVAL DRÁGÁBB, AZAZ BŐ MÁSFÉLSZERES AJÁNLATTAL?

Egyrészt több céget eleve kizártak. Másrészt a titok nyitja a sajátos értékelési rendszer. Ezen a közbeszerzésen az ár 44 százalékot számított, a jótállás és a vállalt kötbér mértéke 22-22-t, a kitűzöttnél korábbra vállalt teljesítési határidő 12 százalékot. Az építési szerződés szerencsére szintén elérhető a neten, ebből – mint egy általunk megkérdezett, név nélkül beszélő szakértő a figyelmet felhívta – szépen kiderül, hogy Mészárosék

  • napi 3 százalék kötbért vállaltak a késedelemre. Ez a háromszorosa a megszokott 1 százaléknak, és a hatszorosa az ajánlatkérő által várt minimum 0,5 százaléknak. Ez sok pontot érhet, de ilyet szakértőnk szerint csak az mer vállalni, aki valamiért biztos benne, hogy nem akarják rajta bevasalni.
  • a kiírásban szereplő 2012. augusztus 15-ei helyett augusztus 3-i határidővel, 276 napos elkészüléssel vállalták a beruházást. Ez szintén pontokat érhet, és nem is volt benne kockázat, mert a szerződéskötés után a 276 napos vállalási határidőt 400-ra módosították, mert kiderült, hogy egy mobilgátat még 17 millióért venni kell.
  • az elvárt, minimum 60 hónapos, ötéves jótállással szemben 132 hónap, azaz tizenegy év jótállást vállaltak. Ez is sok pontot érhet.

A fentiek összességében ezek szerint sikerrel lettek fontosabbak az elbíráláskor, mint az ár. Felsődobsza önkormányzatától két hete próbáljuk elkérni a közgyűlési jegyzőkönyveket. Előbb a telefonközpontjuk volt rossz, aztán a visszahívásukra vártunk napokig, majd azt ígérték, elkezdik előkészíteni a jegyzőkönyveket, hogy belenézhessünk. Ezt egy hete várjuk. A közbeszerzés lebonyolítója azt közölte, hogy náluk nincsen irat már, minden információval a közbeszerzés kiírója tud szolgálni.

Vetélytársak nélkül

Az első siker után két, egymáshoz nagyon hasonló közbeszerzés következett, ugyanattól a beruházótól, közbeszerzési szaknyelven ajánlatkérőtől. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság már évek óta dolgozott a Szekszárd-Bátai-főcsatorna rendezésén. 2008-tól a tervezést csináltatták meg, 2011 nyarán az építésbe is belefogtak volna, de akkor az egyetlen indulót valamiért kizárták. Közben ezzel párhuzamosan a Séd-Sárvízi-malomcsatornát is fejleszteni kellett, ebbe 2009-ben fogtak bele. A dolgok úgy alakultak, hogy a két projekt építési munkálataira szinte ugyanakkor, 2011 végén írták ki a közbeszerzéseket, és 2012 tavaszán hirdetnek eredményt.

Mészárosék egyiknél a Békés-Drénhez, másiknál a Szekszárd-Paksi Kft.-hez társultak be. 879 millió, illetve 455 millió ütötte a markukat.

  • Egyiknél sem volt versenytársuk, holott az előző, hasonló munkára még tíz cég jelentkezett, alig fél évvel azelőtt.
  • Mindkét közbeszerzést a Mezei és Vancsura Ügyvédi Iroda bonyolította le.
  • Ez a lebonyolító ügyvédi iroda a nyilvános adatbázis keresési találatai szerint sem előtte, sem utána nem dolgozott a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal.

A Mezei és Vancsura ügyvédi iroda volt az egyetlen, amely válaszolt kérdéseinkre. Azt írták, az ajánlatkérő a hivatalos közbeszerzési tanácsadókat a Közbeszerzési Hatóság által működtetett honlapról választhatja ki, valószínű ez esetben is így történt. Ők az ajánlatkérő felkérésére adtak egy árajánlatot, majd őket választották a közreműködésre, de egyébként gyakori, hogy csak egy eljárást bonyolítanak egy beruházónak, mert legtöbbjüknek van saját közbeszerzési szakértelemmel rendelkező munkavállalója, és csak speciális esetekben vonnak be külső tanácsadót.

A pénzügyi és műszaki alkalmassági feltételeket pedig az akkori közbeszerzési szabályoknak megfelelően határozták meg, ezeket az NFÜ is megvizsgálta és jóváhagyta, és más gazdasági szereplőtől sem érkezett kifogás, jogorvoslati eljárás sem volt, írta az ügyvédi iroda.

Ezután jött egy nagyobb, másfél milliárdos falat, mely úgy hangzott, hogy „Fővállalkozási szerződés a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer keretében kommunális hulladéklerakók rekultivációs munkálatai II ütemének elvégzésére”. Az ajánlatkérő a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás volt. Csak megjegyzésként: ennek a társulásnak a székhelye Polgárdi önkormányzata, ahol a polgármester a Mészáros közbeszerzési karrierjét indító felsődobszai polgármester veje.

Ezt az eljárást 2011 decemberében indították, és három részből állt. 2012 őszén hirdettek csak eredményt, és egy jogorvoslati kérelemből olvasható ki, hogy nagyjából mi történt.

AZ TÖRTÉNT, HOGY EGY VERSENYTÁRS A HÁROMBÓL KÉT RÉSZPÁLYÁZATON IS JOBB FELTÉTELEKKEL (UGYANOLYAN HATÁRIDŐ, UGYANOLYAN KÖTBÉR, DE 15 MILLIÓVAL OLCSÓBBAN) VÁLLALTA VOLNA A MUNKÁT, ÁM ŐKET KIZÁRTÁK, MERT NEM FOGADTÁK EL A MINŐSÉGÜGYI TERVÜKET.

A kizárás azonban jogszerűtlen volt, a Közbeszerzési Döntőbizottság el is meszelte az ajánlatkérőt, és 2012. június 28-án megsemmisíttette a döntést. Szeptemberben eredményt hirdettek, meglepetésre Mészárosék az eredeti áraikkal nyertek. A nyilvános adatokból nem derül ki, hogy hogyan, mindössze ennyit tudni: „Az ajánlatkérő az eljárás eredményét lezáró 2012. május 16-án meghozott döntését a Közbeszerzési Döntőbizottság D.358/15/2012. számú határozatában megsemmisítette. Az ajánlatkérő ismételten meghozta az eljárást lezáró döntését, melyről az ajánlatevőket 2012. augusztus 9-én tájékoztatta.” Minden bizonnyal egy másik indokkal megint kizárták a renitens indulót.

A három részszerződés 909, 425 és 236 milliót hozott a győztes konzorciumnak, a Strabag-Mészárosnak.

Gumiszabály, fideszes kapcsolat

következő közbeszerzésnél – 2012 nyarán járunk – ismét a Békés-Drénhez társult be Mészáros, itt is egyedüli ajánlattevőként nyernek. A munka a „Dél-borsodi tájegység tájrehabilitációja, II. ütem”, a beruházó a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Itt egyfelől egészen speciális, szakértőnk szerint indokolatlannak tűnő pénzügyi követelménynek kellett megfelelni (lásd jobboldali keretes összefoglalónkat), másrészt az ajánlatokban 30 százalékot számít a „Minőség és környezetvédelmi terv kidolgozottsága”, ami szintén szokatlan, mert általában egészen konkrét dolgokat pontoznak (ár, vállalási határidő, kötbér, jótállás ideje stb) egy közbeszerzésen, és – mondta szakértőnk – az ilyen szubjektív értékelésre lehetőséget adó értékelési szempontok kevés kivételtől eltekintve jogsértőnek minősülnek.

Tegyük hozzá, hogy a Bükki Nemzeti Parktól akkoriban amúgy sem állt távol gumiszabályok alapján nyerteseket hirdetni, ebből az akkori – még nem Fidesz-közeli – Origo-cikkből például az derül ki, hogy a földbérletpályázaton is sikerült két teljesen ugyanolyan pályázatot másképp pontoznia 2012-ben.

DE VAN MÉG KÉT ÉRDEKESSÉG.

A közbeszerzési lebonyolító az Imperial Tender Kft., amelynek neve felbukkant abban a 420 milliárdos keretközbeszerzésben is, amelyet az unió aggályosnak talált. A lényeg, hogy ennek a giga-keretközbeszerzésnek a nyertesei indulhatnának a jövőben víziközmű-beruházásokon, azaz nem kellene minden egyes tendert megnyitni a teljes piac előtt. Ezeket az ügyeket öt közbeszerzési lebonyolító csinálhatná majd tanácsadóként. Az egyik ilyen tanácsadó lenne az Imperial Tender és két ügyvédi iroda közösen. A két ügyvédi iroda közül az egyik Juharos Róberté, aki egy fideszes politikus, egykori parlamenti képviselő, a józsefvárosi Fidesz alapítója, Mengyi Roland jobbkeze. Megkeresésünkre az Imperial Tender sem nyilatkozott a tenderről.

A másik furcsa dolog, hogy ebben a közbeszerzésben valamiért elfelejtették közölni a kiírásnál az úgynevezett becsült értéket, ami az eredményhirdetésben viszont már szerepelt. És Mészárosék véletlenül szinte forintra pontosan eltalálták az ajánlatukkal: 262 370 602 forintos becsült értékre adtak 261 967 263 forintos ajánlatot. Egyébként az összes eljárásnál nagyon jól tippeltek, a legtöbb helyen nagyjából 1 százalékkal alacsonyabb Mészárosék nyertes ára, mint a becsült érték, ami szakértők szerint a piaci logika szerint működő versenyhelyzetben elképzelhetetlen lenne.

Vége a kispályázásnak

A Közbeszerzési Értesítő adatbázisát kutatva az látszik, hogy Mészáros Lőrinc cégénél ekkor befejeződött egy korszak, és kezdődött egy másik. A kezdeti néhány százmilliós munkák után 2013-ban egy 17 milliárd összértékű, öt részből álló budapesti csatornázási munkába ugrottak bele, a 3. és az 5. szakaszt megnyerve a Colas Zrt.-vel együtt. Ez összesen 9,6 milliárd forintos beruházás, a beruházást Budapest Főváros Önkormányzata vitte. A nyilvános adatbázis szerint ennek a beruházásnak az 1., 2. és 4. szakaszára is jelentkeztek, de azt más nyerte. A Mészáros és Mészáros Kft. életében addig ezenkívül még két olyan közbeszerzés volt, amit nem nyert: mindkettő hirdetmény nélküli, tárgyalásos volt, egy 44 milliós és egy 134 milliós építészeti-földmunkával kapcsolatos megbízást vittek el előlük 2013-ban.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a felcsúti Pancho Arénában 2016. április 30-án     Fotó: Huszti István / Index

2014-ben pedig már a Duna Aszfalttal és a Békés-Drénnel együtt elvitték egy három megyére kiterjedő, 8+26 milliárdos munkának a 26 milliárdos részét. Ez utóbbi eljárás közbeszerzési lebonyolítója az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Kft., ami Antal Kadosa cége. A közbeszerzés-király, Simicska-kigolyózó Antal ma már Mészáros bizalmi embere, ott van a TV2, a Konzum, az FHB testületeiben.

DE MÉSZÁROSNAK A KAPCSOLATOK MELLETT ALIGHANEM AZ IS NAGYON KELLETT EZEKNÉL A TENDEREKNÉL, HOGY ELŐTTE KÉT ÉVEN ÁT GYŰJTSE AZ ERŐS REFERENCIÁKAT EGY OLYAN TERÜLETEN, AMELYEN KORÁBBAN SOHA NEM NYERT KÖZBESZERZÉST.

A Mészáros és Mészáros Kft. első önálló közbeszerzési győzelmére 2014-ig kellett várni. Az alcsútdobozi arborétumot fejleszthették 17 millió forintért. És miközben a Mészáros és Mészáros Kft. árbevétele az egyre szaporodó győztes közbeszerzések miatt 2010 és 2016 között 853 millióról 9,2 milliárdra nőtt, addig a dolgozói létszáma ennél jóval kevésbé meredeken, 58-ról 120-ra emelkedett, ami támpontot adhat arról, hogy mennyi munkát végeztek saját maguk.

Mészáros cégét tehát eleinte nagy múltú, nagy referenciákkal rendelkező vállalatok (Colas, Strabag, Békés-Drén) vették be konzorciumi partnernek úgy, hogy 2010 előtt nem foglalkozott árvízvédelemmel és hulladék-rekultivációval. Az első közbeszerzéseit mind szokatlan körülmények között nyerte. Ekkoriban a másik nagy területet, amelyen rengeteg volt az állami megbízás, azaz az út- és vasútépítést a Közgép uralta.

InstaCash Banner 336x280