Az új párt a Jobbiktól is jobbra van. – írja az ATV.hu

Itt még együtt. Bertha Szilvia és Vona Gábor Forrás: Facebook.com

A pártok radikális jobboldali spektrumán igen csak nagy a mozgolódás. Nemrég még egyeduralkodó szerepben tetszelgett a Jobbik, az utóbbi időben azonban sorra alakulnak az újabb mozgalmak, szervezetek, pártok, melyek elégedetlenek a Jobbik politikájával. Szerdán bemutatkozik az Értünk, Értetek nevű párt, amit a korábbi jobbikos országgyűlési képviselő, Bertha Szilvia vezet.

Színre lép a Jobbikból kivált Bertha Szilvia pártja
(Tián Pál László az Értünk, Értetek alelnöke  Forrás: ATV.hu)

Arról, hogy a Jobbikot éppen egy éve elhagyó Bertha Szilvia új mozgalmat indított útnak Értünk, Értetek elnevezéssel arról már korábban beszámoltunk. 2016 májusában éppen az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be annak párttá alakítását. Természetesen az új párt is készül a kampányra:

szerdán mutatják jelöltjeiket és programjuk első pontját. Mottójuk: „Indulunk, hiteles emberekkel, a hiteles nemzeti reformért”.

De mi volt a problémájuk a Jobbikkal? Tián Pál szóvivő most arról beszélt azt atv.hu-nak, hogy szerintük a legnagyobb problémát a vezetőség középszerűsége jelenti az ellenzéki pártban. Ahogyan fogalmazott: „Senki, semmiben nem tud kiállni, hogy ő igazán jó, országosan elismert valamiben, amíg Bertha Szilvia országosan elismert szakember a munkaügy- és foglalkoztatáspolitikában. Szakmailag szerintünk a béruniós kezdeményezés is megalapozatlan”.

A Jobbik szerepét nem szeretnék átvenni, és nem a radikalizmus elhagyása volt a kilépésük oka, hanem, hogy a „demagógia lett a néppártosodás eszköze, és nem a tudás”.

Az új pártjukra kitérve Tián Pál elárulta, hogy a szélsőjobboldaliság már nem kategória a parlamentben, mivel ott már senkinek sincs kifejezett ideológiai iránya.

Majd kiemelte:

a mi pártunk kifejezetten szakmai, keresztény, de hagyományosan a régi keresztényi értékeken és a szociális érzékenységen alapuló párt, ami szakmailag stabil. Ezt az irányt támogatjuk, és megvannak a fő- és melléküzeneteink is.

A politikai életre és a Jobbikra kitérve még úgy fogalmazott a szóvivő, hogy „a társadalomban az eredeti szakmai irány alátámasztása és bizonyítása lett volna az út. Ez lett volna a bizonyíték, hogy a Jobbik szakmailag felkészült a kormányzásra. Erre az elmúlt egy évben mi történik a parlamentben?

Mindenki ocsmány szavakat használ, mindenki buzi, esetleg még zsidó, de ami még ennél is rosszabb, amikor fenyegetőznek, hogy >>gyere ki, és megverlek<<, mindezt a parlamentben. Miközben nem hangzik el az, hogy mi történjen már az ivóvízkészlettel.”

További problémának tartja a szóvivő előző pártja üzeneteinek elavulását, amik szerinte 6-8-10 éves üzenetek.

Ezt azért tudom, mert együtt fogalmaztuk meg, az volt akkor a társadalmi igény. Ők, mint demagógok, ezeket próbálják továbbra is sulykolni, hiszen akkor, ha belegondol relatíve nagy támogatottsága lett a pártnak ebből 2 év alatt, az új üzenetek kidolgozása pedig komoly szakmai kihívásokat jelentene, hiszen az akkori munkanélküliség problémája mostanra képzett munkaerőhiánnyá változott.

– fogalmazott Tián.