A külügyminiszter a távozó holland nagykövet egyik durva kijelentésére reagált, nem finomkodott. – írja az Index.hu

Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány

– mondta Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának a muszlim terroristákról.

Scheltema marxistának is nevezte Orbánék világlátását, arra hivatkozva, hogy Magyarországon “csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”.

Hugo Gajus Scheltema Hollandia budapesti nagykövete az I Bike Budapest biciklis felvonuláson Fotó: Mohai Balázs / MTI

Reméljük, hogy gyorsan hazamegy

– kommentálta a távozó nagykövet kijelentését Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, hogy Scheltemát nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban.

A külügyminiszter beszélt arról is, hogy megérkezett a táborozás közben elhunyt magyar egyetemista apja Olaszországba, hogy azonosítsa a holttestet. Grúziában pedig megtörténtek a sziklaomlás során meghalt túrázó holttestének hazahozatalához szükséges intézkedések, amelyeket nem fog befolyásolni az, hogy a grúz hatóságok eljárást indítottak az ügyben.

Elmondta, Magyarország meg fogja erősíteni konzuli programját:  80 új konzult képeznek, akik főleg Nyugat-Európában fognak dolgozni, és az ottani országokban tartózkodó magyarok érdekeit képviselni. A döntésnek Szijjártó szerint a terrortámadások is az okai között szerepelnek. Szerinte a korábban biztonságosnak számító, fejlett nyugati országok is veszélyessé váltak, ezért szükséges a fokozott konzuli jelenlét.

index.hu

 

InstaCash Banner 336x280