Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatón jelentette be, hogy konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt. – írja az Index.hu

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Szijjártó úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, és hogy “ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés”. Az ügyvivői szintű kapcsolat viszont marad.

Jelenleg egyébként az Egyesült Államoknak is csak ügyvivője van Budapesten, és korábban az Egyesült Királyságnak is az volt egy ideig. Most nekünk is az lesz Hollandiában. (Amúgy is éppen felújítják a hágai nagykövetségünket, így az most egy ideiglenes helyen működik.)

Az üzengetés már csütörtökön elkezdődött, itt olvashatja a részleteket. Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának a muszlim terroristákról azt mondta például, hogy „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány” – mondta. A nagykövet marxistának is nevezte Orbánék világlátását, arra hivatkozva, hogy Magyarországon „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”. Szijjártó akkor, csütörtökön annyit reagált, hogy „reméljük, gyorsan hazamegy”, és hogy Scheltemát nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban.

Szijjártó szerint ezzel a nagykövet a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában sértő nyilatkozatot tett. A nagykövet hazahívása mellett a magyar ideiglenes ügyvivőt arra utasította Szijjártó, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen utasítsa vissza Hollandia nagykövetének rágalmait és megalapozatlan kijelentéseit, valamint kérjen magyarázatot, hogy “a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így”. Azt is mondta, hogy az interjú is nyilvános volt, így nyilvános magyarázatot kérnek.

A miniszter azt mondta, “Magyarország nem egy bokszzsák”, illetve, hogy “a meghunyászkodás politikája lehet, hogy szokás volt eddig Magyarországon, de most már nem az.” Szijjártó Péter közölte, “ha a hollandok így szeretnék folytatni a kétoldalú kapcsolatot, akkor majd mi is így folytatjuk.”  Szijjártó Péter emellett azt is mondta, hogy ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány.

Kerestük a holland nagykövetséget. Azt mondták, nem nyilatkoznak, nem illetékesek, és a holland külügyminisztériumhoz irányítottak.

index.hu

InstaCash Banner 336x280