Természetesen felpezsdítette a politikai életet Botka László lemondása, a pártok, pártvezetők folyamatosan reagálnak a hírre. Néhány fontosabbat/érdekesebbet emelünk ki. – írja az Index.hu

Szanyi Tibor Fotó: Bődey János / Index

A baloldali pártvezetők közül Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje volt a leggyorsabb, ezt írta ki a Facebookra:

Sajnálom Botka László lemondását! Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak, békére és együttműködésre van szüksége.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a Tumblr-oldalán azt írta:

Szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt sajnálja, hogy nem jön össze a Vona–Botka-vita, amelyet este rendeztek volna.

Ma vitára készültem. Botka Lászlóval. Az RTL két hete szervezte. De Botka lemondott. Pont ma… Így nincs kivel. Két dolgot tudok mondani: egyrészt sajnálom, hogy elmarad, mert fontosnak tartottam ezt a beszélgetést. Másrészt Orbán Viktor irányába továbbra is áll a kihívásom.

Dúró Dóra (Jobbik):

Az MSZP ezzel hivatalosan is megszűnt a baloldal vezető ereje lenni – a teljes összeomlás szélén a szocialisták.

Hajnal Miklós (a Momentum szóvivője):

A Momentum Botka László távozásával megerősítve látja korábbi álláspontját: nem a folyamatos összefogás-diskurzus, nem a politikai elit önmagával való foglalkozása érdekli a választókat. Botka szerint a politikai maffia behálózta az ellenzéket, beleértve az MSZP-t is. A Momentum többek közt ezért is jött létre: hogy alternatívát kínáljon azoknak, akik abban hisznek, hogy Magyarországnak egy új politikai generációra van szüksége. Olyanra, amely szakít az elmúlt 27 év berögződéseivel.

Fidesz-frakció:

Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a Bajnai-megszorításokat, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól. Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek. A baloldalon semmi sem változik.

InstaCash Banner 336x280