Az egykulcsos adórendszer konzerválja a torz bérelosztást a Policy Agenda kutatásai szerint, amiből kiderült, hogy a társadalom alsó fele keres együtt annyit, mint a felső 10 százalék. – írja a Napi.hu

Forrás: Shutterstock

A legjobban kereső 100 ezer ember munkaviszonyból származó jövedelme a legkisebb jövedelemmel rendelkező 1,75 millió ember keresetével egyenlő – derül ki a Policy Agenda kutatásából.

A 2017-es személyi jövedelemadó bevallások alapján megvizsgálták, hogy milyen béregyenlőtlenség figyelhető meg, és a klasszikus munkaviszonyos foglalkoztatás mennyire van jelen a dolgozói társadalomban. Nagyon torz bérrendszer, jelentős egyenlőtlenség, és sok radar alatti jövedelem – ezt mutatják a számok a Policy Agenda szerint.

A bevallásban szereplő adatok szerint a munkaviszonnyal rendelkezők

  • 34 százaléka havi átlagban még a minimálbért (bruttó 138 ezer forint) sem kereste meg (1,45 millió munkavállaló),
  • 43 százaléka a minimálbér és a KSH által közölt átlagbér közötti értéket vitte haza (1,83 millió fő),
  • 23 százaléka keresett az átlagbér felett.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy csak 981 ezer dolgozó fizetése volt az átlagbér felett éves szinten 2017-ben.

A Policy Agenda számításai szerint a társadalom alsó 52 százaléka keres együtt annyit, mint a társadalom felső 10 százaléka.

A felső 5 százaléka a dolgozói társadalomnak keres együtt annyit, mint a társadalom alsó 40 százaléka. Csal a versenyszférát nézve pedig még rosszabb az arány. Ott az alsó 58 százalék keresete egyezik meg a felső 10 százalékkal. A torz béreloszlást az egykulcsos adórendszer csak konzerválja, hiszen a legmagasabb jövedelem-csoport és a legalacsonyabb is ugyanúgy adózik

A kutatásból az is kiderült, hogy a legjobban keresők annyit visznek haza, mint alulról nézve a társadalom majd kétharmada. Átszámítva ez azt jelenti, hogy 426 ezer fő bérjövedelme lényegében megegyezik 2,8 millió munkavállalóéval. Ez a “torz-helyzet” jobban kifejezhető a Policy agenda szerint azzal, hogy a legjobban kereső 100 ezer ember munkaviszonyból származó jövedelme a legkisebb jövedelemmel rendelkező 1,75 millió ember keresetével egyenlő.

InstaCash Banner 336x280