Szeptember óta történt néhány dolog, ezt tárgyalná meg a testület. – írja a HVG.hu

Forrás: EC – Audiovisual Service

Újabb Magyarországot érintő vitát tartanak az Európai Parlamentben – döntött a testület házbizottságaként működő Elnökök Konferenciája.

A vitát a zöldpárti frakció kezdeményezte decemberben a legfrissebb magyarországi fejleményekre, a tüntetésekre, a munka törvénykönyvének módosítására és a közigazgatási bíróságok létrehozására tekintettel. A vitára január 30-án vagy 31-én fog sor kerülni.

Magyarországgal kapcsolatban utoljára szeptemberben vitázott az EP, akkor a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó, Judith Sargentini által összeállított jelentésről szavazott a testület. A voksolást megelőző vitán Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette a véleményét. A mostani ülést szintén a holland zöldpárti politikus kezdeményezte, aki időközben a jelentés nyomán elindított, hetes cikkely szerinti eljárás folytatásában is részt vett az EU vezető testületeiben.

Sargentini szerint a napirendre vételre azért volt szükség, mert a “helyzet napról napra romlik Magyarországon”.

A demokrácia haldoklik Magyarországon, mindent meg kell tennünk azért, hogy segítsünk életre kelteni és támogassuk a magyarokat autoriter vezetőjük rögeszméivel szemben

– írta a politikus.

Orbán Viktor sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy részt vesz-e a vitán, annyit mondott: ha Szájer József, a képviselőcsoport vezetője úgy ítéli, hogy szükséges a jelenléte a vitán, akkor menni fog.

InstaCash Banner 336x280