Felfüggesztette a parlament a kormánypárti képviselő mentelmi jogát. Rövidesen kezdődhet Békés megye “urának” kihallgatása. – írja a Népszava.hu

Fotó: Béres Attila / MNO

Amint az egész ügy elindult, én magam kértem, hogy függesszék fel a mentelmi jogomat, hogy elmondhassam, mi történt és megvédhessem magam. Miután az országgyűlés meghozta ezt a döntést, kijöttem a teremből és felhívtam a megfelelő hatóságokat, hogy állok rendelkezésükre. Kicsit meg is lepődtek, hogy én magam jelentkezem

– mondta a Népszavának Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő.

Simonka kérése hétfőn meghallgatásra talált, ugyanis az országgyűlés egyhangú döntéssel függesztette fel mentelmi jogát. Simonka a voksolás előtt nem kívánt élni felszólalási jogával. A parlament döntése előtt a mentelmi bizottság – szintén egyhangúlag – javasolta a felfüggesztést. Hargitai János, a bizottság kormánypárti elnöke azt mondta, ha közvádas eljárásról van szó, a mentelmi bizottság így szokott dönteni. Vagyis – állította – nem politikai, hanem jogi ügyről van szó.

A mentelmi jog felfüggesztése után rövidesen megkezdheti az ügyészség Simonka György gyanúsítotti kihallgatásait. Mint megírtuk, az ügyészek megalapozott gyanúja az, hogy Simonka egy, az uniós források eltulajdonítására létrehozott bűnszervezet vezetője volt. A kormánypárti honatyát többrendbeli vesztegetéssel, bűnszervezetben történt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásra való felbujtással gyanúsították meg.

A gyanú szerint Simonka már 2009-től készült arra, hogy a 2010 után megcsapolhassa az uniós pályázati forrásokat. Így családtagjaiból, ismerőseiből, barátaiból egy alapítványokból, cégekből egyesületekből álló hálózatot épített ki. Ezek a szervezetek ezután saját eszközkészletüket – főleg az ingatlanokat – jelentősen felülárazták, és felpumpált áron beruházásokat végeztek el rajtuk. Ezeket a fiktív tételeket aztán lehívták az uniós vagy hazai költségvetési pályázati keretből. Az ügyészség szerint a Simonka-féle strómanszervezeteknek az így megszerzett jogszerűtlen haszon jelentős részét, 45 százalékát készpénzben át kellett adniuk a fideszes képviselőnek. A nyomozók eddigi összesítése alapján Simonkáék több mint 1,4 milliárd forintnyi kárt okoztak az adófizetőknek. Kérdés, hogy ez az összeg egyáltalán visszaszerezhető-e: Simonka már évekkel korábban a vagyonának zömét rokonaira íratta, a jelenlegi vagyonbevallása szerint még Orbán Viktor miniszterelnöknél is szegényebb.

A büntetőügy ellenére a képviselő frakciótársai közül többen is kedélyesen beszélgettek Simonka Györggyel a Parlament folyosóján. – Én megértem, hogy ez a sajtónak most érdekes, mert nem gyakori, hogy egy kormánypárti képviselő kerül büntetőügybe, de Gyuri majd megvédi magát. Ráadásul a sajtó most valahogy nem veszi olyan szigorúan az ártatlanság vélelmét – mondta lapunknak egy fideszes képviselő, hozzátéve, „ez az ügy nem téma a frakcióban”. (Itt érdemes felidézni: Czeglédy Csaba ügyében még vádirat sem született, amikor a Fidesz már országgyűlési határozati javaslatban állapította meg a bűnösséget. )

Egy vezető kormánypárti politikus ugyanakkor, mintha nem lett volna teljes mértékben meggyőződve Simonka György ártatlanságáról.

Már vártam, hogy elinduljon ez a büntetőügy. Azok után, amiket olvastam róla, egyáltalán nem lepett meg. Hadd ne kommentáljam bővebben

– fogalmazott talányosan.

„Mit tudtak volna csinálni?”

Egy saját bevallása szerint “Békés-megyében kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező” kormánypárti képviselő szerint “a térségbeli polgármesterek már az előző önkormányzati választás előtt is panaszkodtak, hogy Simonka és köre mennyire rájuk telepedett”. Ez alapján “már lehetett rá számítani, hogy előbb-utóbb vége lesz ennek a történetnek”.

Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz vezetése ilyen esetben miért nem lépett valamit, a politikus azt válaszolta:

Ez azért egy nagyon jól működő rendszer volt hosszú ideig, hiszen többen voltak és kölcsönösen bevédték egymást, a pártvezetés pedig nem ügyészség. Mit tudtak volna csinálni?

Ugyanakkor ő is azt mondta, a Fidesz-frakcióban nem téma jelenleg a büntetőügy, és “az ügyészségi vizsgálat elindulásával már nem is kell, hogy téma legyen”.

A korruptnál is korruptabb

Az ügyészség által súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított S. Györgyre (nem a Soros) hasonlító férfit látták többen kószálni Budapest belvárosában, ezért tájékoztatjuk a rendőrséget, hogy az illető személyt Budapesten, a Kossuth tér 1-3 alatt tudják őrizetbe venni

– így reagált az MSZP Simonka György mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Momentum szerint Simonka ügye új helyzetet teremtett:

még a felfoghatatlanul korrupt kormánypárt is elég korruptnak találta ahhoz Simonkát, hogy felfüggesszék a mentelmi jogát.

Az ellenzéki párt időközi választást követel a Békés megyei 4-es számú OEVK-ban. A Liberálisok úgy vélték: Simonka ellen vélhetően csak a kormánypárt belső harcai miatt kezdődhetett meg most az eljárás, de „félő, hogy a korrupcióra épülő Orbán-rendszer többi haszonélvezője továbbra is szabadon és zavartalanul károsíthatja meg a magyar embereket.”