A szombati belgrádi tiltakozáson az egyik nagy transzparensen Orbán Viktor neve is szerepelt. – írja a HVG.hu

Forrás: RTL Klub

“Egy vagyok az 5 millióból” – ezzel a szlogennel vonulnak a tüntetők immáron három hete az utcára Szerbiában, miután Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta: akkor sem engedne a követeléseiknek, ha ötmillióan lennének.

Vučić szerint őt az utcáról nem lehet leváltani, csakis a választásokon, de tüntetők szerint nem lehet demokratikus választásokról beszélni egy olyan országban, ahol a hatalom közvetlen ellenőrzése alá vonta a közmédiát, a bíróságokat és a titkosszolgálatokat. Szombaton a tüntetők a szerb köztévé székhelye elé vonultak, független médiát követelve.

Az ellenzék azzal vádolja az államfőt, hogy a demokratikus intézményeket felszámolva tekintélyuralmi rendszert épít, a korrupciót pedig állami szintre emeli. A tütnetést eredetileg egy ellenzéki képviselő megveretése váltotta ki, amit a képviselő hívei szerint a kormányhoz köthető emberek követtek el.

Az RTL Híradó kiszúrta, hogy a tünető tömegben az egyik nagy molinón a szerbek Orbán Viktornak is üzentek: a volt macedón miniszterelnökre, Gruevszkire utalva azt írták, hogy a szerbek korrupt politikusainak a magyar miniszterelnök nem adhat majd menedéket.

(Forrás: RTL Klub)

InstaCash Banner 336x280