A kormány tervezett honvédelmi sportközpontjait egy olyan kommunista-szocialista érát idéző szervezet is használni fogja, amelyet részben az esetleges katonai szolgálatra való felkészítés miatt hoztak létre tavaly. – írja a HVG.hu

Forrás: Youtube.com

Honvédelmi Sportközpontok néven egy új intézményrendszert hoz létre a kormány a honvédelmi nevelés sporton keresztüli bővítéséhez – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A tárca szerint a program nem iskolai keretek között, hanem szabadidős tevékenységként, önkéntes alapon adna lehetőséget a szervezett sporttevékenységekre, a sportközpontok sem az iskolákban épülnek majd.

A HM szerint a központokban lesz sportlövészet, illetve több, honvédelmi szempontból kiemelten fontos sportágat is lehet majd űzni, például a vívást vagy küzdősportokat. De elsősegélynyújtást és a tájékozódási ismereteket is oktathatnak majd.

Az idei és jövő évi költségvetés terhére első körben 40 helyszínen, megyei és járási székhelyeken alakítják ki a sportközpontokat 17,5 milliárd forintból, a második ütemben további 67 helyszínt terveznek.

Egy keddi kormányhatározat máris több mint száz lőtér kialakításáról rendelkezett a program első két ütemében, amiknek a fejlesztését állami tulajdonú ingatlanokon kell megvalósítani.

A kormány döntése értelmében a beruházások építtetője a Nemzeti Sportközpontok, amelynek a munkáját szakmai tanácsadóként a Honvédelmi Sportszövetség (HS) segíti – derült még ki a határozatból.

A HS-t tavaly gründolta a kormány, most a minisztérium azt közölte, ez a szervezet használni is fogja a leendő sportközpontokat a programjaihoz.

A HS létrehozásáról szóló tavalyi törvényjavaslat indoklása szerint többek között azért van szükség a szervezetre, mert 2005-ben megszűnt a békeidejű sorozás és sorkatonai szolgálat, “ezzel viszont csökkent azon személyek köre, akik rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején felkészülten képesek eleget tenni katonai szolgálati kötelezettségüknek”.

Az indoklás szerint a HS a leendő katonáskodásra is felkészítheti a résztvevőket.

Meg kell teremteni annak a szervezeti formáját, hogy a honvédelem ügye iránt elkötelezett állampolgárok önkéntes alapon, a rendszeres testmozgásra épített honvédelmi nevelési programon keresztül, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudást, előképzést megszerezhessék, az esetleges katonai szolgálatot és alapkiképzést megalapozó ismereteket elsajátíthassák

– írta a szöveg.

A hazafias tesióra életérzés

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár augusztus elején a kormánypárti Magyar Időkben beszélt arról, mit is jelent az Orbán Viktor által megálmodott hazafias testnevelés. Szerinte a hazafias és honvédelmi nevelés átgondolása nem jelenti új tantárgy bevezetését, “tartalomról, életérzésről” van szó, ami már ma is megjelenik a történelemben, a földrajzban, de megjelenhet a zenében és a testnevelésórán is. Egy július végén megjelent kormányhatározat szerint év végéig ki kell dolgozni egy tanulmányt arról, hogyan lehet a hazafias és honvédelmi nevelést testnevelésórán megvalósítani, miként kell ehhez a kerettantervet módosítani. A határozatból nem derül ki, hogy ezt pontosan mikortól és hányadik évfolyamon vezetnék be.

Meglóduló fantáziával viszont akár a sorkatonaság visszaállításának előkészítését is bele lehet látni a kormányzati tervbe, amely hazafias és honvédelmi elemekkel dúsítaná a testnevelésórákat. Arra egyelőre nincs válasz, hogy miként történik mindez, a tanárokban mindenesetre rossz emlékeket idéz a felvetés.

A HS egyébként az egykori Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ)nyomdokaiba lép, amely kvázi katonai szervezetként sport és szabadidős tevékenységeket szervezett 1948 és 1990 között.

hvg.hu