Vigyázzanak kedves tatabányaiak, ha a Nemzeti Otthonteremtési Közösség lehetőségét ajánlják. Nagyon rosszul járhatnak. – írja a boldoguljtatabányán.hu

Fotó: otthon.hu

Elkezdtek dőlni a hirdetések a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről. Itt az ideje rendbe tenni, mi is ez, mielőtt oda ugranak bele, ami elviszi az összes családi megtakarítást.

Több, mint egy éve terjesztették be azt a törvényt, amelyből a Nemzeti Otthonteremtési Közösség vízióját olvasták ki egyesek, ami ugye elvben az otthon teremtésről szól, ami azért jó hívószó, mert nagyon sok polgárnak kardinális kérdés.

El is indult a nemzeti lakáslottó, engedélyezték az első NOK működését… (nem lepődünk meg, ha az utolsót is egyben)

Most már elkezdődött élesben ez a játék, aminek lényege a hivatalos kommunikáció szerint az lenne, hogy a bankok alternatívájaként nyújtson megoldást lakásvásárlással kapcsolatban! Nézzük meg, hogy mire figyeljen, mielőtt eladja a lelkét egy jól kiképzett NOK- ügynöknek a jövőben!

5 kérdés, amit tegyél fel a NOK- ügynöknek:

  1. Mi történik akkor, ha rajtam kívül minden tag tud plusz pénz befizetni?
  2. Mi történik a pénzemmel abban az esetben, ha a NOK közösség összeomlik?
  3. Mi történik abban az esetben az ingatlanommal, ha csak a legvégén kapnám meg (15. év), de közben elfogyott a közösség pénze vagy az ingatlanárak brutál módon megemelkedtek, ami több, mint a közösség vagyona?
  4. Mi véd meg engem az ingatlanok drágulásától?
  5. Mi történik abban az esetben, ha egy másik kormány megszünteti az állami támogatást vagy csökkenti azt, esetleg az összeghatárt (300.000) viszi lejjebb?

A rendszerbe van kódolva a csalás és összeomlás lehetősége. Itt megint nem azok fognak állami támogatásból új lakáshoz jutni, akik amúgy nem tudnák megfizetni, hanem pontosan azok, akik ettől függetlenül is meg tudnák fizetni. Az irónia, hogy mindezt azoknak a befizetéseiből teszik meg, akik reménykednek, mert nincsen pénzük…

Mi is az a NOK?

Ez egy fogyasztói csoport lesz, amit szervező cégek  hozhatnak létre nyilvános hirdetések által. Több NOK fogyasztói csoport lehet egymás mellett, ugyanis egy NOK fogyasztói csoport minimum 120 tag által jöhet létre.

ha a közösséget az előzetes megállapodástól számítva fél éven belül nem veszik nyilvántartásba, a lakásvásárló mentesül a kötelezettségek alól, és a szervező köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat.

A közösség alapfelvetése, hogy előre kiszámított modell szerint befizetésről befizetésre építkezve a futamidő végére minden fizető tagnak lakást juttat a közösség.

Nincsen OBA és BEVA védelem…

A NOK-nak nincs betét- vagy befektetővédelmi garanciája. Ha nem fizet, a már ingatlant szerzett tagot sem védi ugyanakkor például kilakoltatási moratórium vagy magáncsőd, és a jelzálogjoggal rendelkező közösség akár végrehajtással érvényesítheti igényét vele szemben.- Szeniczey Gergő,  a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti ügyvezető igazgatója az Origonak nyilatkozta

Magyarra lefordítva benne van a pakliban, hogy a NOK közösség azon tagja, amelyik megszerezte a közösség pénzén keresztül a pénzt, a továbbiakban nem teljesíti befizetési kötelezettségeit. Ilyen esetben a közösség érvényesítheti a jogait, és rámehetnek a megszerzett ingatlanvagyonra. Más kérdés, hogy mi történik abban az esetben, ha a közösség az ingatlant magas áron vette és a kérdéses időpontban éppen kevesebbet ér.

Amennyiben végigmennek a procedúrán és sikerül érvényesíteni a közösség bejegyzett jelzálogjogát, úgy mi történik az ingatlannal? Új sorsolást tartanak, és valaki “megörökölheti” a lakást, ami máris “használtabb” és “értéktelenebb”, mint az eredeti feltételek szerint? Vagy pedig a közösség értékesíti azt (ebben az esetben akár hónapok is elmehetnek)? Ha mindezt pénzveszteséggel az aktuális piaci körülményekhez igazodva alacsonyabb piaci áron tudják megtenni, akkor a hiányt miből pótolják ki?

Ugyanis a közösség alapfelvetése, hogy előre kiszámított modell szerint befizetésről befizetésre építkezve a futamidő végére minden fizető tagnak lakást juttat a közösség. De ha kiesik egy fizető, akkor sérül a közösség vagyonának a mértéke és ezáltal csúsznak a sorsolási időpontok. Hiszen nem mindegy, hogy 100 ember fizet havi 50.000 forintot vagy 99 ember. Ez évente 600.000 forinttal kevesebb bevételt jelent a közösségnek.

Az előtakarékossági befizetések után nem számolnak betéti, a megelőlegzett összegre pedig hitelkamatot.

Jelen pillanatban a számított kamatnak nincsen túl sok jelentősége. Elég megnéznünk a lakástakarékpénztár által nyújtott betéti kamatokat. Olyan nyomott a környezet, hogy havi 20.000 forintos befizetés mellett 10 éves szerződés esetén kapunk az OTP LTP-nél 16.046 forintot összesen. Ha 50.000 forintot fizetnénk havonta és ezzel a betéti kamattal számolunk, akkor a kamatveszteségünk nem érné el összesen az 50.000 forintot. Szóval ez jelen pillanatban nem szempont.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jövőben emelkedhet a kamatkörnyezet és abban az esetben már érezhető lehet a kamatveszteség, amit azért szenvedünk el, mert itt nem kamatozik a pénz. Ugyanakkor az LTP-vel összehasonlításnál érdemes megjegyezni, hogy amikor leszerződünk LTP szerződésre, akkor a vállalt futamidőn belül a betéti kamatunk akkor sem változik, ha a piacon egyébként kamatváltozás történik. Tehát ebben nincsen alapvetően olyanfajta különbség, ami matematikailag vonzó lenne számunkra.

Nagyon kecsegtető lehet ugyanakkor, hogy a devizahitel károsultak országában a közösség pénzéből szerencsés esetben előre kisorsolt lakásunk után nem kell kamatot fizetnünk. Talán ez az egyik legpozitívabb tulajdonsága a közösségnek. De ne felejtsük el, hogy számos kiskapu van (lejjebb ezt is megnézzük), ami miatt nagy a valószínűsége, hogy téged nem fog érinteni ez a dolog, mivel nem jutsz hamarabb lakáshoz.

Akár 300.000 forintos állami támogatás jár

Szemben az LTP 72.000 forintos maximalizált támogatásával szemben. Ez azt jelenti, hogy itt akár havi 83.333 forintot is befizethetünk, amivel maximalizálhatjuk az állami támogatást. Nagyon szépen hangzik és véleményem szerint nem elragaszkodott összegről van szó. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ekkora vállalás a következő 10-15 évben sokak számára talán túlzó lehet, miközben limitált a kilépési lehetőségünk.

( 26. § A tag kiválasztását megelőzően kiléphet a közösségből, a korábban teljesített befizetéseihez azonban kizárólag a közösség megszüntetési eljárásának befejezése után juthat hozzá.)

Azaz, ha az LTP szerződés nem tudjuk fizetni, akkor lehet a díjat csökkenteni, legrosszabb esetben azonnal felmondhatjuk a szerződést és a szerződéskötési díjon felül az állami támogatás nélküli összeget teljes mértékben megkaphatjuk. A NOK esetében hiába mondjuk fel mondjuk az ötödik évben a szerződést, a befizetéseinket elméletben csak a NOK vége után, azaz a 10-15. évnél kaphatjuk meg.

A szerződéses összeg ötödének befizetése után ugyanis őt – közjegyző jelenlétében – kisorsolhatják, vagy ha többletbefizetést vállal, licittel szerezhet jogot arra, hogy a közösség többi tagjának befizetéseiből megelőlegezzék neki az ingatlanvásárlást.- mondja Szeniczey Gergő.

Érdemes sokszor elolvasni a NOK törvényt, ugyanis a 29 § (3) világosan kimondja, hogy a sorsolás semmit nem ér, ha van olyan a tag(ok) a közösségben, akik többet fizetnek be, mint a kötelező havi díj. Ez visszaélésre adhat okot, ugyanis az a tag, amelyik rendelkezik a megfelelő anyagi forrással, fogja magát és az első sorsolásnál befizeti még x millió forintot (mondjuk a  drágábban kinézett ingatlanjának a különbözetét) és ezzel “elnyeri” a jogot, hogy a közösség kifizesse előre a lakást. Ingyen és kamatmentesen jut majd forráshoz a banki hitel helyett.

Azt pedig semmi nem szabályozza, hogy ezt a lakást befektetési céllal vegye meg (albérletbe kiadja) vagy az előző lakását adja ki vagy adja el. Tehát összességében előfordulhat az a helyzet, amikor a NOK közösség a gazdagot gazdagabbá teszi, a szegényebb tagokat pedig befizetésre kötelezi és majd a legvégén juttatja lakáshoz (és addig is élni kell valahol, ami puszta ablakon kidobott pénz ahhoz képest, hogy a gazdagabb NOK tagnak ilyet nem kell, mivel előre megkapta a lakást….)

Mielőtt egyáltalán gondolkozol ebben a konstrukcióban, mindenféleképpen nézd meg az MNB oldalán található összehasonlító táblázatot a NOK-ról és a már több, mint 20 éve működő Lakástakarékpénztárakról, mert nagyon hasznos és informatív: Link

Ezt a remek összefoglalót az IFL Gazdaság blog alapján írtuk.

Címlapfotó: otthon.hu

Forrás: boldoguljtatabanyan.hu

InstaCash Banner 336x280