Az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a Twitteren közölte, hogy Mike Pompeo Budapestre érkezik. – írja a HVG.hu 

Szijjártó Péter és Mike Pompeo az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Forrás: Youtube.com / U.S. Department of State

Jövő héten bizonyosan Magyarországra látogat Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere, ezt John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója erősítette meg egy szerdai Twitter-üzenetben.

Bolton azt írja, hogy a Fehér Házban fogadták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, akivel a védelmi együttműködésről, az energetikai diverzifikációról és a rosszindulatú orosz befolyásolással való szembeszállásról tartottak megbeszélést, fenntartották a NATO iránti elkötelezettségüket, ami nagyszerű előrevetítése Mike Pompeo külügyminiszter jövő heti útjának, és idei közös céljaiknak.

Az amerikai-magyar kapcsolatok alakulásáról a csütörtökön megjelenő HVG-ben olvashatnak részletes elemzést.

Pompeo esetleges látogatásáról az elmúlt héten kérdeztük meg az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, akkor azt a választ kaptuk, egyelőre nincs mit bejelenteni.

Amerikai sajtóértesülések szerint az amerikai külügyminiszter látogatását az indokolja, hogy az USA bizalma megingott Magyarországban, mert a magyar kormány semlegesebben állnak Kínához és Oroszországhoz, mint az az Egyesült Államok kívánatosnak tartja.

Orbán ezekre a sajtóhírekre úgy reagált, hogy azok célja csupán az, hogy zavart keltsenek a várható látogatás előtt.

Az amerikai-magyar viszony feszültségeiről árulkodik az a bizalmas irat is, amelynek tartalmáról egy héttel ezelőtt számolt be a Direkt36 oknyomozó portál, és amely szerint Wess Mitchell azóta lemondott amerikai külügyi államtitkár még decemberben arról beszélt Magyar Levente külügyminiszter-helyettesnek utóbbi washingtoni tárgyalásain, a Trump-kormány egyre inkább kezdi elveszíteni a türelmét az Orbán-kormánnyal szemben, mind a CEU-ügy, mind a kiadatási ügy miatt. (Utóbbinál egy Amerika által is körözött, amerikai közreműködéssel Budapesten elfogott, fegyverkereskedelemmel gyanúsított orosz párost a magyar fél végül Oroszországnak adott ki, amiért az amerikai fél csalódottságát fejezte ki.)

InstaCash Banner 336x280