Persze szigorúan „szolgálaton kívül”. – írja a Magyarnarancs.hu

Ligetvédők akcióban – Illusztráció. Forrás: magyarnarancs.hu

Az elmúlt években számos szégyenletes eset történt a Városligetben, az őrző-védők bántalmazó fellépésétől a gyújtogatásig, de még ezek között is különösen visszatetsző volt az, ami 2016. július 17-én, éjjel fél kettőkor történt.

A korabeli tudósítás szerint a ligetvédők arra riadtak, hogy ott időző részeg társaságból valaki belerúgott a sátrukba, eltalálta ott fekvő kislányukat, majd amikor a kikiabáltak, hogy egy gyerek fekszik a sátorban, a rugdosó visszament, és

Így kell Ligetet védeni!

felkiáltással

újból belerúgott a sátorba, és másodszor is eltalálta a kislányt.

A társaság ezután távozni akart, de a többi ligetvédő körbefogta és visszatartotta őket, amíg a rendőrök kiérkeztek. Később kiderült, hogy a rugdosó szolgálaton kívüli rendőr volt, ahogy a korabeli rendőrségi közlemény fogalmazott:

Az eseményekben felmerült a rendőrség szolgálaton kívüli, szabadidejüket töltő hivatásos állományú tagjainak érintettsége, így az ügyben keletkezett iratokat a rendőrség megküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek.

Két és fél év telt el azóta, és most – Ibolya Tibor, fővárosi főügyész közleménye nyomán – annyival tisztább a kép, hogy nemcsak „felmerül” az „érintettség”, hanem egyértelmű:

Az ügy vádlottja a rendőrség hivatásos állományába tartozik, de a közösség tagja elleni erőszakot szolgálaton kívül követte el

– olvashatjuk a közleményben.

A leiratból az is kiderül, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság február 5-én hozott ítéletében a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat és háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős,

az ügyész súlyosbításért fellebbezett,

ám e bírói döntés első foka ellenére is felháborító.

Nem is pénzbírság mennyisége miatt (bár igaz, hogy egy visszaeső bliccelőt is ennek többszörösére büntetnek), inkább azért, mert az ítéletben mintha egyáltalán nem vennék figyelembe, hogy az illető rendőr, sőt mintha a vádiratban is enyhítő körülményként tekintenének arra, hogy a rugdosás szolgálaton kívül történt.

Mintha egyáltalán nem számítana, hogy egy rendőr tette azt, amit tett, mintha nem lenne súlya a foglalkozásának (hívatásának?), ha éppen ittasan hőzöng, noha egy ilyen eset után az lenne a minimum, hogy felfüggesztik állásából. Valami azt súgja, hogy voltak kollégák, akik meg is dicsérték bátor cselekedetéért.

InstaCash Banner 336x280