Jövedelemarányosan Magyarországon a legdrágább a bankolás az európai országok közül – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss tanulmánya. Átalánydíjas számlacsomagok kellenének, és a tranzakciós illetéket is csökkenteni kellene a lakosságnál. – írja a Napi.hu

Forrás: napi.hu

A jegybank három jövedelemkategóriában vizsgálta meg, mennyibe kerül a bankolás a havi jövedelemhez viszonyítva. Azt találta, hogy Magyarországon az alacsony jövedelműek (minimálbért keresők) havi keresetének átlagosan 1,13 százalékát vonják le a bankok a számlavezetéshez kapcsolódó díjakra, ami havonta több mint ezer forint. Ennél többet csak Portugáliában és Olaszországban kell fizetni a bankolásért, ott azonban a minimálbér is magasabb.

Az átlagosan kereső ügyfelek Magyarországon havi jövedelmük 0,56 százalékát hagyják ott bankszámla-szolgáltatásokra, ez több mint 1200 forint. A portugálok, az olaszok és a németek is többet fizetnek ennél, de magasabb átlagbérből, így arányaiban véve náluk olcsóbb a bankolás.

A magas jövedelmű réteg, azaz az átlagbér minimum 2,5-szeresét keresők, a havi jövedelmük 0,36 százalékát hagyják a bankoknál, 1940 forintot. Az olaszok, a németek és a britek ennél nagyobb összeget fizetnek, de magasabb bérekből teszik mindezt, így arányaiban véve ők is olcsóbban bankolnak. A legkevesebbért egyébként a britek intézhetik banki ügyeiket, náluk csak a magas jövedelműeknél kerül pénzbe a banki szolgáltatás a tanulmány szerint.

Forrás: napi.hu

Nem a tranzakciós illeték a hibás?

A felmérés alapján a pénzügyi tranzakciós illeték áthárítása kevéssé befolyásolja Magyarországon a bankolási költségeket, mindössze néhány forinttal lennének olcsóbbak a szolgáltatások, ha ezeket kiszűrnék.

Ha nőne az átutalások mennyisége Magyarországon, az jelentősen növelné a bankolás költségeit – állapította meg a tanulmány. Az alacsony jövedelműeknél 1200 forint fölé emelkedne a havi díj, az átlagos jövedelműeknél megközelítené az 1500 forintot, míg a magas jövedelműeknél 2357 forint lenne.

A tanulmány ugyan vitatja, hogy a tranzakciós illeték miatt magasak a magyarországi banki költségek, de azt megállapítja, hogy míg külföldön jellemzőbbek a csomagáras számlacsomagok, vagyis az olyan konstrukciók, amelyekben egy fix havi díjért bármennyi tranzakciót elvégezhet az ügyfél, a magyarországi bankok közül csak kevesen áraznak így.

Átalánydíjas csomagok kellenének

A tanulmány szerint a magyarországi bankoknak az európai trendekkel összhangban átalánydíjas csomagokat kellene biztosítani, olyan csomagokat kellene összeállítani, amelyek korlátlan mennyiségű tranzakciót biztosítanának külön díjak megfizetése nélkül. Ezt a tanulmány szerint tanácsos lenne már az év közepére, vagyis az azonnali utalás indulásának kezdetére megvalósítani, mert az új szolgáltatás bevezetése kedvező benyomást keltene az ügyfelekben, és az azonnali utalás az MNB reményei szerint gyorsan elterjedne.

Egyelőre azonban a bankok az átutalások után tranzakciós illetéket fizetnek az államnak, az idén csak annyival módosult a jogszabály, hogy a lakossági tranzakcióknál a 20 ezer forint alatti tételeket nem terheli a közteher. A tanulmány utolsó mondataiban utalnak arra, hogy a folyamatot jelentősen támogatná a lakossági tranzakciókat terhelő tranzakciós illeték további csökkentése, lehetőség szerinti teljes elengedése.

InstaCash Banner 336x280