Magyarországon is beültethették azokat a szívritmus-szabályozókat, amelyeket az Egyesült Államokban most a feltörhetőségük miatt visszahívtak. A biztonsági hibákat eddig nem használták ki rosszindulatú hackerek, ennek lehetősége miatt rendelték el új szoftver telepítését a készülékeken. – írja a HVG.hu

Körülbelül zsebóra méretűek a jelenleg használt pacemakerek Forrás: AFP/SPL

Az Abbott (korábban St. Jude Medical) orvosi eszközöket gyártó vállalat egyes eszközeiben lévő szoftver hiba miatt hackerek tudják átvenni az uralmat az érintett pacemakerek felett, két életveszélyes problémát is okozva: le tudják meríteni az akkumulátort, illetve túl gyors szívverést is elő tudnak idézni. A gyártó ezért visszahívta a készülékeket.

A termékvisszahívásban hat modell érintett: az Accent, az Anthem, az Accent MRI, az Accent ST, az Assurity és az Allure.

A G Data kiberbiztonsági cég szerint a visszahívásban Magyarországon forgalomba került eszközök is érintettek lehetnek. Az interneten fellelhető, 2014. június 11-én aláírt OEP-szerződés értelmében hazánk 200 darabot vásárolt az Allure Quadra RF szívritmus-szabályozóból, ez a típus szerepel a visszahívottak között. Ugyanakkor nincs adatunk arról, hogy ezekből hány darab került beültetésre, illetve mennyi található még most is beültetve.

Háromperces művelet

Az Amerikai Egyesült Államokban a betegeknek saját kezelőorvosuknál kell jelentkezniük a frissítésre, amely mindössze három percet vesz igénybe.

Hazai lehetőségről egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás, de akinek a fent említett modellek valamelyike van beültetve, az jobb, ha jelentkezik kezelőorvosánál.

A gyártó közleménye szerint a most kijavított biztonsági hibákat senki sem használta ki, az újonnan gyártott eszközökre pedig a frissebb szoftvert telepítik. Ez már csak engedélyezett eszközöktől fogad el változtatásokat, így küszöbölték ki az engedély nélküli behatolás lehetőségét.

A G Data szerint az orvosi eszközöket gyártó cégek nincsenek könnyű helyzetben: egy új modell tesztelése és jóváhagyása két-három évbe is telhet. Mire az adott eszköz a piacra kerül, addigra szoftvere elavulhat, a biztonsági előírások megváltozhatnak, az egyes termékek hibái pedig nyilvánosságra kerülhetnek.

hvg.hu