A rendőrség lelőtte a támadót a Mandalay Bay hotel és kaszinó 32. emeletén. – írja az Index.hu

Fotó: David Becker / Getty Images Hungary

Frissítve!

Tüzet nyitott egy férfi az egyesült államokbeli Las Vegas egyik szállodájából egy utcai countrykoncert 40 ezres közönségére helyi idő szerint vasárnap késő este. A tömegben óriási pánik tört ki, ezrek menekültek el. A kiérkező antiterrorista egységek átfésülték a környéket, és végül sikerült lelőni a támadót.

A támadásban több mint 50 halálos és több mint 200 sebesült áldozata van

– jelentette be a város seriffje magyar idő szerint hétfő dél körül. Hajnalban még csak 20 halottat, illetve 100 sérültet valószínűsítettek. A seriff megerősítette, hogy

  • egy magányos támadó nyitott tüzet a Mandalay Bay kaszinó-hotel 32. emeletéről
  • a támadót lelőtték
  • a támadót azonosították, és már a nevét is tudni: Stephen Paddock. Paddock hatvanas éveiben járó fehér férfi, aki Las Vegas környékén él egy nyugdíjasoknak épült lakóparkban egy fiatalabb, részben ázsiai származású élettársával. Valószínűleg ez a Facebook-adatlapja.
  • a támadó a hatóságok tudomása szerint magányos farkas volt, azaz nem volt tagja semmilyen militáns szervezetnek, és büntetlen előéletű volt
  • a  rendőrség reggel még keresett egy nőt, aki valószínűleg  illetve két kocsit is – de magyar idő szerint kora délutánra mind a nő, mind a kocsik megkerültek.
  • a seriff figyelmeztetett arra, senki ne vegye készpénznek a közösségi médiában terjedő elméleteket arról, ki és miért lőhetett.

A Mandalay Bay szálloda környékét lezárták, az épületet kiürítették, de a rendőrség szerint a helyzet “stabil”, azaz vége a fenyegetettségnek.

David Becker / Getty Images Hungary

A merénylő a Las Vegas fő sétányán, a Strip-en tartott háromnapos Route 91 Harvest nevű countryfesztiválra csapott le. A közönség épp Jason Aldean koncertjét hallgatta, amikor többen torkolattűzre lettek figyelmesek a Strip fölé tornyosuló Mandalay Bay kaszinó-hotel egyik emeletéről. A 40 ezres tömegben kitört a pánik, mindenki egyszerre próbálta elhagyni a helyszínt. Sokan autók mögött kerestek fedezéket, többen a környező motelekben vagy a benzinkúton húzták meg magukat. A kiérkező rendőrök is százakat evakuáltak.

Videók is készültek a közönség soraiból, amiken az is hallatszik, hogy a támadó vagy támadók sorozatot adnak le a tömegre.

Forrás: Indavideo / Index video)

Az éppen fellépő Jason Aldean countrysztár szerint bár ő gyorsan biztonságba került,

Az egész jelenet leírhatatlanul szörnyű volt. Szívszaggató abba belegondolni, hogy olyan embereket ért támadás, akik egy jó kis este reményében elmentek egy koncertre, zenét hallgatni, szórakozni.

A rendőrség helyszínre érkezőegységei lezárták a sugárutat, és sikerült lokalizálták a támadót is. A SWAT kommandósai lezárták a Mandalay Bay 32. emeletét, és robbantással lyukat ütöttek a merénylő szobájának falán, melyen keresztül be tudtak hatolni. A férfit heves tűzharcban sikerült lelőni, de egy rendőr kritikusan, egy pedig súlyosan megsérült.

A hatóságok a biztonság  kedvéért a környéken kívül lezárták a 15-ös számú államközi főutat, a McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat pedig más repülőtérre irányítottak át.

InstaCash Banner 336x280