Már az első héten rengeteg üzenet érkezett arra a munkaügyi zöld számra, amit a múlt hétfőn indított a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). – írja a Népszava.hu

Fotó: Tóth Gergő

Az alacsony bérekre sokan panaszkodtak, egy járási kormányhivatal munkatársa pedig azt kifogásolta, hogy az egyéni teljesítmény értékelésekor figyelembe veszik, milyen a megjelenése, de bére kilencedik éve változatlan és ruhapénzt sem kap. Sokak szerint elfogadhatatlan, hogy a minimálbér januári megemelésével eltűntek a bérkülönbségek.

Egy kórházban dolgozó mentősofőr azt panaszolta, hogy 25 év után pótlékokkal együtt nettó 140 ezret visz haza havonta, így kényszerűségből az Országos Mentőszolgálatnál is munkát vállal.

Rendszeresen előfordul, hogy a két műszak között egy percet sem tud aludni – olvasható az MKKSZ internetes oldalán közzétett példák között.

Egy országos hatáskörű hivatal 43 éves állami tisztviselője januártól sokkal kevesebbet keres, mint tavaly, mert a háttérintézmények önállóságának megszüntetése miatt elvesztette a cafetériát, a ruhapénzt, miközben az ő bérét sem emelték 2008 óta. A kormány tagjai az év elején még 2018 januártól ígértek tisztességesebb bért a központi hivatalok dolgozóinak, ma már 2019-ről beszélnek. Előfordult, hogy a KLIK fél éves próbaidővel vett fel valakit, csak épp azt felejtették el megmondani neki, hogy hiába dolgozik heti hét napot, az iskolák állami kézbe vétele után elmehet.

A szakszervezet “Tegyünk rendet a munkahelyeken” elnevezésű akciójában minden közszolgálatban dolgozó elmondhatja, ha munkajogi sérelem vagy méltánytalanság érte, a szakszervezeti tagoknak pedig az érdekvédelmi szervezet jogászai azonnal jogsegélyt nyújtanak, ha erre szükség van. Ezeket az eseteket az ügy lezárásáig nem hozzák nyilvánosságra. Az első napok tanulsága, hogy a panaszok többsége hivatalosan inkább méltánytalanságnak tekinthető, de jogilag nem támadható, mert a dolgozókat védő törvényeket a kormány egyoldalúan megváltoztatta.

A telefonokból egyértelműen kivehető, hogy az állami hivatalokban rendszeresen dolgoztatják este és hétvégén a hivatalnokokat, de ezért pénzt nem kapnak. Büntetés viszont azonnal jár, ha nem tudják tartani a 2016 januárjától bevezetett úgynevezett sommás eljárással járó 8 napos határidőt.

Lapít a belügy

Egy hete még abban bíztak a szakszervezetek és önkormányzati szövetségek, hogy napokon belül folytatja velük a Belügyminisztérium az önkormányzati dolgozók béremeléséről július végén megkezdett tárgyalásokat, de a meghívás elmaradt. Mivel ettől függetlenül pénteken állítólag tartottak kormányülést, az sem kizárt, hogy a tárca anélkül vitte be saját javaslatát a miniszterek elé, hogy arról az érintettekkel egyeztetett volna.

nepszava.hu

InstaCash Banner 336x280