Állítólag még ma be is jelenti döntését. – írja a 444.hu

Fotó: Botos / 444

A 444.hu információi szerint szerint Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje visszalép, ezt hamarosan maga jelenti be nyilvánosan Szegeden. Döntéséről hétfő reggel értesítette az MSZP vezetőit. Időközben ugyanezt megírta az ATV honlapja is, több különböző forrásra hivatkozva.

Botka Lászlót májusban választotta meg miniszterelnök-jelöltjének az MSZP. Azóta kérdés volt, hogy képes lesz-e összehozni ellenzéki összefogást, azt gondolta, hogy csak közös listával váltható le a Fidesz. Pont egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a listás helyek felét ajánlotta a baloldali és centrista ellenzék többi pártjának, a DK-nak, a Momentumnak, az Együttnek, a Párbeszédnek és az LMP-nek. Elképzelése az volt, hogy a felajánlott helyeken a többi párt az elmúlt fél év közvélemény-kutatási eredményeinek arányában osztozhatna. A 2014-es ajánlatnál nagyvonalúbb javaslatról itt írtunk részletesen.

A javaslatot viszont nem fogadta lelkesen több ellenzéki párt, Gyurcsány Ferenc például hamar jelezte, hogy a DK közös listán indul.

A szocialista politikus ma délelőtt 9.30-kor jelenti be Szegeden döntését.

Molnár Gyula pártelnök pedig 10 órakor tart Budapesten sajtótájékoztatót. A szegedi polgármester azzal indokolta döntését, hogy a politikáját “nem támogatták „kint”, és fontos politikusok nem támogatták bent”, saját politikai közösségében sem. Ha másnak sikerülne elérnie az ellenzéki összefogást, beállna mellé- közölte.

Úgy tudjuk, Botka visszalépését épp azzal indokolta, hogy jelentős ellenzéki erők, illetve a szocialista párton belüli csoportok sem akarták leváltani a NER-t, hanem együtt élni vele. Arról, hol sejtett Botka jelentős fideszes befolyást az MSZP-n belül is, korábban részletesen írtunk.

Hétfő délelőtt bejelentette lemondását Ujhelyi István, az MSZP alelnöke is. Közleménye szerint méltatlan és vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik, és “Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé.”

Bár töretlenül vágyom a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tudok felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet.

InstaCash Banner 336x280