Szombaton indult, de hétfőn már le is állt másfél órára a patikákban az új európai gyógyszerbiztonsági rendszer, amely elvben a hamis orvosságokat szűrné ki. – írja a Népszava.hu

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Mint arról korábban írtunk, február 9-től a gyártók minden vényköteles gyógyszerdobozra egyedi azonosítót helyeznek, melynek adatait az európai központi- és a célország adattárházában is rögzítik. Ez utóbbi Magyarországon a HUMVO Nonprofit Zrt.-hez tartozik. A gyógyszerkiváltáskor a patikus ellenőrzi a kódot, s ha minden rendben, kiadja a gyógyszert.

Hétfőn ez a rendszer állt le másfél órára.

A lapunknak nyilatkozó gyógyszerészek sérelmezték, hogy lényegében tesztüzemmód nélkül kellett alkalmazniuk az új rendszert. A gyakorlatlanságok miatt hétfőn egyes patikákban megnőttek a betegsorok.

Az azonosítási rendszer akadozása miatt a magyar gyógyszerhatóság hétfő délután közleményben biztatta a patikusokat, hogy leállás esetén is adják ki a gyógyszereket. Lapunknak a hazai adattárházat működtető HUMVO Nonprofit Zrt igazgatóságának elnöke, Illés Zsuzsanna elismerte a rendszer leállását. Mint mondta, egy több európai országot is érintő informatikai szinkronizálási hiba történt, de szerinte ez nem okozhatott a gyógyszerellátásban problémát.

InstaCash Banner 336x280