Egyre nagyobb a csábítás a pénzosztásra – ráadásul van is miből. – írja a Zoom.hu

A kormány a trükkösen összerakott költségvetések révén az elmúlt négy esztendőben évi 200 milliárd forintot költhetett el szabadon politikai célokra. A nagy találmány a költségvetési tartalék, illetve az Országvédelmi Alap. A költségvetés elfogadásakor a képviselők arról is szavaztak, hogy ezeket a pénzeket a kormány lényegében bármilyen célra elköltheti.

A tartalékok aktuális állapotát és a 2018-as költségvetést ismerve a Policy Agenda friss elemzésében arra jutott, hogy akár 170 milliárd forintos extra kiadásokra van mód, ennyivel teremthetik meg a választási hangulatot.

A nyugdíjasok már örülhetnek, hisz 30 milliárd forintot elkülönítettek 2017 végi nyugdíjprémiumra. Ráadásul ez nem része a 170 milliárd forintnak.

A költségvetési tartalék a törvény szerint az év közben meghozott kormányzati döntésekből adódó feladatok finanszírozására és az előirányzott, de elháríthatatlan ok miatt elmaradó költségvetési bevételek pótlására szolgál. Azaz felhasználása viszonylag szabadon értelmezhető, és ezzel él is a kabinet. A másik sajátossága ennek a pénznek, hogy míg az ország költségvetését a parlament szavazza meg, és elméletileg tételesen meghatározzák minden forint helyét, addig a tartalékról kormányhatározatban döntenek. Ebben még azt sem kell megnevezni precízen, mire költik az adott összeget

– írja a Policy Agenda.

Van másik (is)!

A 2014-es kormányalakítástól kezdve 454,2 milliárd forintról döntött a kabinet, míg 2010 óta 908 milliárd forintot költöttek el ilyen módon. Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány havonta 10,6 milliárd forintot költött átlagosan a tartalékból. Ehhez elegendő egy határozat, és a lépést még indokolni sem kell.

2014-től kezdve van egy másik forrás is, amelyet előszeretettel használ fel a kormány. Ez pedig a költségvetés stabilitásáért felelős Országvédelmi Alap. Ezt azért hozták létre, hogy ha a bevételi oldal nem úgy teljesül, mint korábban gondolták, akkor legyen tartalék. Nagysága 2014-től évenként 30 és 95 milliárd forint között mozgott. Az ebben a tartalékban lévő forrás – amennyiben stabil a költségvetés – a kormány határozatokkal lényegében ugyanúgy elkölthető, mint a költségvetési tartalék. 2014 és 2016 között az ily módon „félretett” pénznek 96 százalékát költötte el a kormány. Ez a 2014-es választások óta átlagosan havi 5 milliárd forintot jelentett.

Van mozgástér a választások előtt

Az idei év első nyolc hónapja után a kormány még 48,4 milliárd forintot hagyott az általános tartalékban, és az Országvédelmi Alapból is csak 30 milliárd forintot költött el. Azaz, ha a költségvetés bevételi oldala nem „billen fel” – és sikerül lehívni az Európai Unió által biztosított forrásokat (azaz nem csak elkölteni, hanem az összegek felhasználásáról is sikerül elszámolni), akkor a kormány a hátralévő négy hónapban 100 milliárd forintot tud elkölteni politikai célokra. Ez a választások előtt nagyon jelentős mozgástér – véli az elemzők.

Ugyan az első hét hónapban az államháztartás hiánya már megközelítette az ezermilliárd forintot , de ez szinte kizárólag az uniós kifizetések meglelőlegezése. Enélkül a hiány alig pár százmilliárd forint lenne, vagyis valóban komoly mozgástere van a kormánynak további költekezésekre, hisz az uniós előleget előbb vagy utóbb Brüsszel kiegyenlíti.

A fentieken kívül a kabinet 2018. év elején mintegy 70 milliárd forintot tud elkölteni, kifejezetten a választásokra időzítve. A 2018. évi költségvetés alapján ugyanis félretettek 110 milliárd forintot rendkívüli kormányzati intézkedésekre, amelynek 40 százaléka az első félévben használható fel. Továbbá a kormány az Országvédelmi Alapba 60 milliárd forintot tervezett, amelynek a fele 2018. március 31-e után (kedvező gazdasági adatok esetén) szintén felhasználhatóvá válik.

Összességében tehát anélkül, hogy a kormánynak módosítani kellene a költségvetésen, jövő év áprilisig 170 milliárd forint áll rendelkezésére. Ezzel pedig „meg is alapozhatja” a választási hangulatot. Összehasonlításképpen: a 2016. decemberi, 10 ezer forintos

Erzsébet-utalvány közel 30 milliárd forint kiadást jelentett, és erre komoly politikai kampányt tudtak építeni a kormánypártok.

Most pedig ennek többszörösére lesz lehetőség a kormány által „félretett”, és az országgyűlés által „szabadon” elköthetőnek minősített pénzekből.

zoom.hu