Egyelőre sem a látogatás időpontja, sem a napirendje nem biztos, a jelek szerint az orosz fél dönt mindkettőben. Aszódi Attila menesztése is összefüggésben lehet a vizittel. – írja a Népszava.hu

Fotó: AFP / Alexander Zemlianichenko

Magyarországra jön idén is Vlagyimir Putyin – értesült egymástól több, független forrásból a Népszava. A magyar és az orosz elnök az elmúlt években mindig találkozott legalább egyszer, így ebből a szempontból nem meglepetés a vizit, egy kormányzati forrásunk egyenesen „logikusnak” nevezte a látogatást. Ami az út körülményeit kicsit érdekesebbé teszi, hogy – szintén több forrásból származó információink szerint – egyelőre sem a látogatás időpontja, sem a napirendje nem biztos még: volt aki azt mondta, erre akár már februárban sor kerülhet, de mindenképpen még az év első felében, más forrásból viszont úgy értesültünk, a szeptemberi időpont sincs kizárva.

Jelen pillanatban úgy tűnik, az orosz félen múlik, mikor jön

– mondta egy informátorunk.

Ugyanez a helyzet a látogatás napirendjével: jelenleg egyszerűen nincs olyan fajsúlyos ügy, ami egy csúcstalálkozót indokolna és úgy tudjuk, emiatt a magyar fél kissé gondban is van. Hosszútávú gázszerződést nem akarunk kötni (évek óta a meglévőt hosszabbítgatjuk meg egy-egy évvel), aktuális – és ekkora horderejű – kulturális, politikai ügy nincs napirenden. Ukrajna ügye természetesen az lenne, de Orbán Viktor már kinyilvánította, hogy ezt szerinte a „Normandiai Négyeknek”, vagyis Ukrajnának, Franciaországnak, Németországnak és Oroszországnak kellene megtárgyalnia.

Természetesen marad egy fajsúlyos ügy: a paksi bővítés.

Mint legutóbb megírtuk, akár Aszódi Attila menesztése is összefüggésben állhat egy Putyin-vizittel, hiszen így legalább a beruházás késlekedése miatt elégedetlenkedő oroszoknak Orbán Viktor fel tudná mutatni a menesztett államtitkárt, mint „fő felelőst”.

InstaCash Banner 336x280