A nemzeti ünnepekhez méltatlan a kormány szerint, hogy a pártok és más szervezetek egymás elől próbálják lefoglalni a legfontosabb megemlékezési helyszíneket, ezért egy törvénnyel egyszerűen megtiltaná ezt. – írja a HVG.hu

Forrás: Youtube.com / ATVZrt

Erről szól Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este benyújtott törvényjavaslata.

tervezet részletesen felsorolja azokat a budapesti, főleg belvárosi utcákat és tereket, amelyek március 15-én, augusztus 20-án, október 23-án és néhány emléknapon – többnyire a teljes 24 órán át – „nem minősülnek mindenki által korlátozás nélkül igénybe vehető, közhasználatra szolgáló közterületnek”.

Ilyen például március 15-én a Kossuth Lajos tér, a Vértanúk tere, a Múzeum körút vagy a Szabad Sajtó út. Augusztus 20-án a több rakpart, a Margit, az Erzsébet, a Szabadság és a Lánchíd és a Szent Gellért tér. Október 23-án pedig egyebek mellett a Bródy Sándor utca, a Bem József tér és az Alkotmány utca.

Az indoklás ki is mondja: ki akarják zárni, hogy „versengés alakuljon ki a közélet szereplői, pártok és civil szervezetek között az érintett közterületek ’lefoglalása’ során”.

Ezért a felsorolt területeket kijelölik „a nemzeti és állami ünnepek, más megemlékezések céljára”.

Hasonló korlátozásra felhatalmazzák az önkormányzatokat is, azzal az indokkal, hogy egyes településeken is vannak „ilyen hagyományosan ünnepi célra használt területek és időpontok”.

InstaCash Banner 336x280