Ráadásul nem is akárhogy: mesterséges intelligenciával. – írja a Zoom.hu

Forrás: zoom.hu

Felfedezett egy, a mienkhez hasonlóan 8 bolygóból álló naprendszert a NASA a Google által fejlesztett mesterséges intelligenciával és a Nap körül keringő Kepler űrtávcsővel.

Eddig úgy hittük, hogy a mi rendszerünkben található a legtöbb bolygó, ez az első bizonyíték arra, hogy létezik másik, szintén 8 bolygóból álló naprendszer. A Kepler-90-nek elnevezett csillag, amely körül a bolygók keringenek, 2545 fényévre van a Földtől.

A Kepler-90 csillagrendszer a mi naprendszerünk kicsinyített mása. Kisebb bolygók vannak belül, a nagyobb bolygók kívül, csak minden közelebb van egymáshoz

– mondta Andrew Vanderburg, a NASA egyik kutatója.

A NASA a sajtótájékoztató előtt közleményben tudatta, hogy a Kepler űrtávcső kutatási módszereit kombinálták a Google mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseivel, ezzel a tanulásra képes rendszerrel analizálták az űrtávcső által gyűjtött adatokat.

Eddig a Kepler úgy fedezett fel bolygókat, hogy új adatokat gyűjtött be. Most viszont arról van szó, hogy a korábban összegyűjtött információkra engedték rá a mesterséges intelligenciát, és így bukkantak rá olyan, korábban észrevehetetlennek hitt mintázatokra, amikből ki tudták következtetni a bolygók létezését.

Tehát a NASA-nál gyakorlatilag megtanították egy programnak, hogyan kell hatalmas adathalmazok között bolygókra utaló mintákat találni, és ezekből a felfedezésekből hogyan lehet tanulni, és még újabb bolygókat felfedezni.