A lisztériás kukoricától Európában kilencen meghaltak az elmúlt 3 évben. Gyalult tök, zöldborsó, brokkoli és sóskakrém is van a visszahívott termékek között. – írja a HVG.hu

Forrás: Penny Market

Az indoklás szerint elővigyázatosságból hívja a Penny Market a Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket, amelyeket a Greenyard Kft. gyárt.

Az áruházlánc csütörtöki közleményéből nem derült ki, pontosan mi a baj ezekkel a termékkel. Csak annyit közöltek, hogy minden terméket visszahívnak, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Blokk nélkül mindegyik üzletükbe vissza lehet vinni ezeket a termékeket és a teljes vételárukat visszaadják.

Tudatos vállalatként csak minőségileg kifogástalan és biztonságos forrásból származó élelmiszert hozunk forgalomba

– írták.

Az alábbi termékek érintettek:

– Jégkert gyalult tök 1 kg
– Jégkert zöldborsó zsenge 450 gr
– Jégkert vegyes zöldségleves 450 gr
– Jégkert zöldborsó 1 kg
– Jégkert mexikói vegyes zöldség 1 kg
– Jégkert parajkrém 450 gr
– Jégkert fejtett bab 450 gr
– Jégkert/Felco sóskakrém 450 gr
– Jégkert brokkolis zöldségkeverék 450 gr
– Jégkert brokkoli 450 gr
– Jégkert franciasaláta alap 1 kg
– Jégkert sárgahüvelyű vajbab 1 kg
– Jégkert morzsolt kukorica 1 kg
– Jégkert zöldségkeverék 750 gr
– Jégkert finomfőzelék keverék 450 gr

Lisztériafertőzésről van szó

Míg a Penny Market szigorúan a kivonásra vonatkozó információkat tette közzé, addig a Nébih az okokat is közölte.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kedden számolt be arról, hogy megtalálták egy 2015 óta zajló, öt országot érintő ételmérgezés forrását.

A listeria monocytogenes baktérium által okozott fertőzés 2015 és 2018 júniusa között 47 embert betegített meg, közülük kilencen bele is haltak a fertőzésbe. Az érintett országok: Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A listeria monocytogenes baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már márciusban kiderítette, hogy a fertőzés okozója a gyorsfagyasztott kukorica. Kedden viszont azt is közölte, hogy a listeria monocytogenes baktériumot hordozó kukorica egy magyar üzemből származik, a Greenyard vállalat magyarországi gyárából.

A Nébih szerint elrendelték a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott összes fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását. Az érintett vállalat értesítette a partnereit, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását pedig Európa szerte megkezdték.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a nem fogyasztásra kész fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt. Itthon nem tudni egyelőre olyan megbetegedésről, amelyet ez a termékkör okozott volna

– írták.

Az érintett magyarországi üzemben szigorított takarítást végeztek, most fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végeznek ott, de terméket nem értékesítenek.

InstaCash Banner 336x280