A felcsúti polgármester legidősebb lánya 24,7 millió forint uniós forrást nyert gabonaszárító építésére, korszerűsítésére. – írja a Zoom.hu

Illusztráció. Forrás: bennettcropstorage.co.uk

Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix őstermelőként is hasít az uniós támogatások megszerzésben. Az uniós pályázatokat monitorozó Széchenyi 2020 oldalon a napokban jelent meg az az eredményközlés, amely szerint a felcsúti polgármester legidősebb lánya őstermelőként húzott be egy 24,75 millió forintos támogatást. A közzététel persze elég szűkszavú – annak ellenére, hogy a támogatási döntés tavaly december 18-án született, vagyis idő lett volna részletezni.

A megjelentekből az derül ki, hogy a pénzt egy alapanyagtároló siló építésére nyerte el, amely projektet „Mészáros Beatrix őstermelőnél” végeznek el.

Némi részletet csak egy másik mondat árul el. E szerint egy kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építéséről, korszerűsítéséről van szó. A beruházás helyszíne Felcsút. Ez az összeg azért nem fedi le teljesen a beruházást, hiszen a közölt adatok szerint az 49,5 millió forint. E szerint a gabonaszárító pontosan 50 százalékát uniós forrásból finanszírozza Mészáros Beatrix. Ezzel egyébként a honi szupervállalkozó lánya a maximumot vitte el, ugyanis a VP2-4.1.2-16-os kódszámú felhívás dokumentumai szerint egy kandidáló a projekt 50 százalékára „jogosult”.

Persze nem minden esetben,

s micsoda szerencse, hogy a fejlesztés Felcsúton történik! A pályázati kiírás szerint ugyanis a támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40 százaléka, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50 százaléka.

A kiírás szerint azonban az 50 millió forint egy másik szempontból is figyelemre méltó. Az igénylőnek ugyanis a projekthez üzleti tervet kell benyújtania. Igen ám, de nem mindegy milyet! Ötvenmillió forintos beruházási összeg alatt a beadáshoz elegendő egy egyszerűsített üzleti terv is, e fölött viszont részletes üzleti terv benyújtása kötelező.

Ez azért sem mindegy, mert az elbírálási lap – pályázatban közölt adatai szerint – az üzleti terv minőségére a 100 pontból 55 lehetett kapni. Vagyis nagyon nem mindegy milyen jövőképet nyújtott be a szubvencióra vágyó.

Tavaly karácsony előtt jelent meg a hír ezen mezőgazdasági uniós programról. Akkor jelezték, hogy olyan nagyszámú – összesen 838 – pályázat érkezett be, amelynek hatására az eredetileg tervezett 19,68 milliárd forintos keretösszeget 38 milliárd forintra emelték. Ezek alapján nem nehéz kiszámolni, hogy az átlagos projektméret kicsivel meghaladja a 45 millió forint összeget.

Ennek kapcsán egy az agráriumra és a mezőgazdasági pályázatokra is rálátó forrásunk megjegyezte:

egyáltalán nem mondható tipikusnak egy őstermelő indulása ezen a „tenderen”.

Őstermelők ugyanis egy adóévben jellemzően évi 8 millió forintos árbevétel alatt maradnak, miután ez egy adózási határ. Ha ez nem lépik túl, akkor kedvezményesen adóznak. Őstermelők amúgy is jellemezően szerényebb árbevétellel rendelkeznek.

Ha ezt a 8 millió forintos összeghatárt vesszük figyelembe – folytatta a gondolatmenetet –, akkor az a jelenlegi 50 ezer forintos búzaárak mellett évi 160 tonna gabona betárolását és szárítását jelenti. Ezt a mennyiséget figyelembe véve „totálisan gazdaságtalan” egy őstermelőnek ilyen gabonaszárítót működtetni. Alighanem itt más tételek lesznek – fogalmazott. Lesz itt munkája a szárítónak, csak a nullák nem stimmelhetnek a sor végén – tette hozzá egy mosoly keretében.

Ide kapcsolódóan annyit jegyeznénk meg, hogy – amiként korábban a Zoom.hu beszámolt róla – a szintén uniós pénz felhasználásával felhúzott mangalicatelep mellé Mészáros Lőrinc Felcsútra egy húsfeldolgozót is épít. Erre a beruházásra összesen 331,5 millió forint uniós forrás kapott mezőgazdasági cége, a Búzakalász 66 Kft. Ezen felül a vállalkozás „a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére” kapott egy 60 millió forintot tételt is, szintén EU-s keretből.

InstaCash Banner 336x280