Észak-Korea véletlenül felfedte két teszteletlen rakétarendszerének részleteit, amikor Kim Dzsongun gyárlátogatásáról túl sokat mondó fotókat tettek közzé. – írja a 24.hu

Fotó: Europress

A KCNA észak-koreai hírügynökség által publikált felvételeken tisztán kivehető a Hwasong-13 és Pukguksong-3 névre hallgató rakéták pontos leírása.

Eszerint előbbi egy interkontinentális ballisztikus rakéta, utóbbi pedig egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta.

A hátterek

Nem ez az első eset, hogy Észak-Korea “véletlenül” titkos információkat hozott napvilágra a fotói hátterén. Elemzők szerint a részletek leközlése egyfajta rejtett erőfitogtatás is lehet a részükről.

Két héttel ezelőtt Kim Dzsongunról adtak ki fotókat, amin épp Guam támadását tervezte egy maketten. A háttérben légifelvételeket lehetett felfedezni a koreai félszigeten állomásozó amerikai bázisokról, az üzenet pedig egyértelmű: Phenjan tudtára adta Washingtonnak, hogy folyamatos megfigyelés alatt állnak.

Az is előfordulhat, hogy az egész egy nagy blöff volt, a guami állomásról lőtt fotó ugyanis hat évvel ezelőtt készült és a Google Earth is simán előhozza. Észak-Koreának ráadásul nincsenek megfelelő eszközei, hogy műholdképeket készítsenek.

24.hu

InstaCash Banner 336x280