Apokaliptikus fenyegetésről adott hírt Észak-Korea állami hírügynöksége. – írja a 444.hu

Fotó: Getty Images

A szöveget a nevével ellentétben igen harcias Koreai Ázsiai – Csendes-óceáni Béke Bizottság adta ki, ami az észak-koreai rezsim külpolitikai propagandaszervezete.

Arra reagáltak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a héten újabb szankciókat fogadott el a legújabb nukleáris kísérleteik elleni megtorlásul. Többek között megtiltották a textilipari termékek importját Észak-Koreából.

 Válaszul atomcsapással fenyegetnek Japán és az USA ellen. A Japánra vonatkozó rész így hangzik:

E szigetcsoport mind a négy tagját a dzsucse atombombájával kellene a tenger mélyére süllyeszteni.

(A dzsucse az észak-koreai állam ideológiájának a neve, olyan volt Kim Ir Szennek, mint Hitlernek a nácizmus.)

Az USA-nak pedig azt üzenték, hogy “hamuvá változtatják” és “sötétségbe borítják”.

A hasonló fenyegetőzés nem jelent újdonságot, Phenjan rendszeresen ad ki hasonló közleményeket. A feszültség a régióban azonban új szintre jutott, miután Észak-Korea szeptember 3-án végrehajtotta hatodik, minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantását, állítólag egy hidrogénbombával, amely tizenhatszor erősebb lehetett,mint az 1945-ben Hirosimára dobott amerikai atombomba.

Csütörtökön arról adott hírt a Nikkei című japán pénzügyi napilap, hogy a japán haditengerészet tölti fel üzemanyaggal a Japán-tengeren állomásozó amerikai rombolókat. Ez új szintjét jelenti a két ország közt eddig is meglévő együttműködésnek: a rakétaelhárító rendszereket hordozó amerikai hadihajóknak így nem kell megszakítaniuk a műveleteiket, hogy tankolás céljából a kikötőkbe hajózzanak.

444.hu