Az MNB egyik Pallas Athéné-alapítványa 40 százalékos nyereséget csinált a Budai Várban álló romos épületen, csakhogy a vásárlónak ő is adhatott pénzt az ingatlanvásárláshoz. – írja a 24.hu

Fotó: 24.hu

 Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) eladta egy saját érdekeltsége által alapított kft.-nek a Budai Várban található épületét: 300 millió forinttal drágábban, mint ahogy azt négy éve megvette.

Az Úri utcai 72. szám alatti ház tulajdonosváltása azért különös, mert a megdrágult ingatlan megvásárlásához szükséges 1,13 milliárd forint végső soron éppen a Magyar Nemzeti Bank alapítványától érkezhetett a frissen alapított projektcéghez. Vagyis a PAIGEO úgy csinált nyereséges üzletet az ingatlanon, hogy a kör elején maga is tett MNB-ből származó közpénzt a cégláncba.

Fotó: 24.hu

24.hu írta meg, hogy szeptember végén, hogy Optimum Úri 72. Ingatlanbefektetési Kft. néven új céget alapítottak a Matolcsy György vezette jegybank alapítványainak környékén.

Az Optimum Úri 72. Kft. közvetlen tulajdonosa és alapítója a hasonló nevű Optima Befektetési-, Ingatlanhasznosító Zrt., a Zrt. részvényei pedig az MNB öt alapítványának birtokában vannak. Utóbbiak között természetesen ott van az Úri utcai házban érdekelt Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány is.

Forrás: 24.hu

Az Optima Zrt.-ről annyit érdemes tudni, hogy a cég az alapítványok központi vagyonkezelője, amely az elmúlt néhány évben fontos szerepet játszott abban, hogy az MNB-ből származó milliárdok veszítsenek közpénzjellegükből.

Fotó: 24.hu

2015 óta egészen az utóbbi hetekig nem végeztek jelentősebb felújítást a házon.

A PAIGEO és az Optimum Úri 72. Kft. mégis az eredeti vételárnál több mint 40 százalékkal magasabb összeget jelentett be az I. kerületnek, amelynek elővásárlási joga volt az épületre. Az alapítvány a Kft. cégbírósági bejegyzése után két nappal fordult az önkormányzathoz az állásfoglalásért.

Nagy Gábor Tamás vezette önkormányzat nem kívánt élni a jogával, így elhárult minden akadály az épület céges tulajdonba adása elől. Az átalakítási és felújítási munkák ezt követően azonnal el is kezdődtek a házon, amely a hirdetőtábla tanúsága szerint egy újabb MNB-s oktatási és kutatóközpontlesz, ha elkészül.

Az Optima Zrt. a 24.hu közadatigénylése nyomán novemberben adta ki az alapítványok vagyonával kapcsolatos főbb adatokat. Ekkor derült ki, hogy a Pallas Athéné névre keresztelt alapítványokat a jegybank 266 milliárd forint közpénzzel indította el, 2018 őszére azonban ezt a pénzt szinte teljes egészében kiszervezték egy új cégbirodalomba és ingatlanokba. Az alapítványok milliárdjai vállalati kötvényeken és befektetési jegyeken keresztül kerültek a cégbirodalom értékpapír-alapjába.

Az alapítványoknál ekkorra az induló pénz egytizede maradt csupán. Ezt a 26 milliárd forintot pedig szinte teljes egészében a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos résztulajdonában és Matolcsy György jegybankelnök volt helyettese, Balog Ádám vezetése alatt álló MKB Bankban parkoltatták.

Az alapítványok által vásárolt ingatlanok kiszervezéséről eddig nem esett szó.

InstaCash Banner 336x280