Az MNB egyik Pallas Athéné-alapítványa 40 százalékos nyereséget csinált a Budai Várban álló romos épületen, csakhogy a vásárlónak ő is adhatott pénzt az ingatlanvásárláshoz. – írja a 24.hu

Fotó: 24.hu

 Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) eladta egy saját érdekeltsége által alapított kft.-nek a Budai Várban található épületét: 300 millió forinttal drágábban, mint ahogy azt négy éve megvette.

Az Úri utcai 72. szám alatti ház tulajdonosváltása azért különös, mert a megdrágult ingatlan megvásárlásához szükséges 1,13 milliárd forint végső soron éppen a Magyar Nemzeti Bank alapítványától érkezhetett a frissen alapított projektcéghez. Vagyis a PAIGEO úgy csinált nyereséges üzletet az ingatlanon, hogy a kör elején maga is tett MNB-ből származó közpénzt a cégláncba.

Fotó: 24.hu

24.hu írta meg, hogy szeptember végén, hogy Optimum Úri 72. Ingatlanbefektetési Kft. néven új céget alapítottak a Matolcsy György vezette jegybank alapítványainak környékén.

Az Optimum Úri 72. Kft. közvetlen tulajdonosa és alapítója a hasonló nevű Optima Befektetési-, Ingatlanhasznosító Zrt., a Zrt. részvényei pedig az MNB öt alapítványának birtokában vannak. Utóbbiak között természetesen ott van az Úri utcai házban érdekelt Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány is.

Forrás: 24.hu

Az Optima Zrt.-ről annyit érdemes tudni, hogy a cég az alapítványok központi vagyonkezelője, amely az elmúlt néhány évben fontos szerepet játszott abban, hogy az MNB-ből származó milliárdok veszítsenek közpénzjellegükből.

Fotó: 24.hu

2015 óta egészen az utóbbi hetekig nem végeztek jelentősebb felújítást a házon.

A PAIGEO és az Optimum Úri 72. Kft. mégis az eredeti vételárnál több mint 40 százalékkal magasabb összeget jelentett be az I. kerületnek, amelynek elővásárlási joga volt az épületre. Az alapítvány a Kft. cégbírósági bejegyzése után két nappal fordult az önkormányzathoz az állásfoglalásért.

Nagy Gábor Tamás vezette önkormányzat nem kívánt élni a jogával, így elhárult minden akadály az épület céges tulajdonba adása elől. Az átalakítási és felújítási munkák ezt követően azonnal el is kezdődtek a házon, amely a hirdetőtábla tanúsága szerint egy újabb MNB-s oktatási és kutatóközpontlesz, ha elkészül.

Az Optima Zrt. a 24.hu közadatigénylése nyomán novemberben adta ki az alapítványok vagyonával kapcsolatos főbb adatokat. Ekkor derült ki, hogy a Pallas Athéné névre keresztelt alapítványokat a jegybank 266 milliárd forint közpénzzel indította el, 2018 őszére azonban ezt a pénzt szinte teljes egészében kiszervezték egy új cégbirodalomba és ingatlanokba. Az alapítványok milliárdjai vállalati kötvényeken és befektetési jegyeken keresztül kerültek a cégbirodalom értékpapír-alapjába.

Az alapítványoknál ekkorra az induló pénz egytizede maradt csupán. Ezt a 26 milliárd forintot pedig szinte teljes egészében a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos résztulajdonában és Matolcsy György jegybankelnök volt helyettese, Balog Ádám vezetése alatt álló MKB Bankban parkoltatták.

Az alapítványok által vásárolt ingatlanok kiszervezéséről eddig nem esett szó.