Azt mondja, ugyanazok a folyamatok játszódnak le az egyházban is, ami a társadalom egészében. – írja a 444.hu

Walter Brandmüller vatikáni dolgozószobájában.     Fotó: Lena Klimkeit / dpa Picture-Alliance / AFP

A német Walter Brandmüller bíboros nagy vihart kavart a német médiában pénteki kijelentésével, mely szerint nem az egyház a felelős a papok szexuális visszaéléseiért, hanem a homoszexualitás.

Ami az egyházon belül történt, semmiben nem különbözik attól, ami a társadalom egészében történik. Az igazi botrány az, hogy az egyház nem tudta jó példával megkülönböztetni magát a társadalom többi részétől

– mondta a bíboros.

Brandmüller arról a közelmúltban publikált, a Német Érseki Konferencia megrendelésére készült jelentésről is beszélt, ami szerint Németországban 1946 és és 2014 között több mint 3600 gyereken követettek el szexuális bűncselekményeket a klérus tagjai.

A bíboros azt mondta, bár az áldozatok száma magas, az elkövetőké nagyon alacsony, és „statisztikailag bizonyított”, hogy összefüggés van a homoszexualitás és a szexuális bántalmazás között.

A bíboros szerint a társadalom elfelejti vagy direkt eltussolja a tényt, hogy a jelentésben feltárt visszaélések áldozatainak 80 százaléka nem gyerek, hanem fiatal férfi.

A most 90 éves bíboros egyébként korábban Ferenc pápa egyik fő kritikusának számított a katolikus egyház vezetői között.

InstaCash Banner 336x280