Elképesztő történetek az Erdei Zsolt vezette ökölvívó-szövetség szervezte ifjúsági vb pénzügyi hátteréről. Közbeszerzés nem volt, bizonylatok nélkül készpénzben mozgó valuta igen. – írja a 24.hu

Illusztráció. Forrás: Youtube.com / Svein Molaug
Elképesztő történetek sora olvasható ki a Magyar Ökölvívó Szövetség szervezte ifjúsági világbajnokság pénzügyi hátterét elemző dokumentumokból. Bűncselekmény gyanúját is felveti a jelentéstervezet, amelyben meghökkentő részletek derülnek ki készpénzben fizetett nevezési díjakról, 210 milliónyi kifizetetlen számláról, külsős szereplők kontrollálatlan pénzköltéséről.

csalás és hűtlen kezelés bűntette valósult meg.

Ez áll a Magyar Ökölvívó Szövetség ellenőrzési bizottságának lapunk birtokába került jelentéstervezetében, amelyben a nyári, Duna Arénában rendezett ifjúsági világbajnokság 348 millió forintos veszteségéhez vezető okokat vizsgálták.

A testület október elején kapott felhatalmazást a rendezvény pénzügyi hátterének feltárására, amikor – miként a 24.hu elsőként megírta – a szövetség már csődközeli helyzetben volt. A hattagú grémium által készített szövegből kiderül, hogy korábban a Hannák és Társa Könyvvizsgáló Kft. végezte az ifi vb átvilágítását. Az előzetes könyvvizsgálói ellenőrzésből a jelentéstervezet szerint egészen elképesztő részletekre derül fény.

Az például az ökölvívás különleges, olykor „vadkeleti” jelzővel leírt világába vezet el, hogy sok ország szövetsége  – a szervezők  kérése ellenére – készpénzben fizette a nevezési díjat. Ám az átvételkor a szervezők nem írtak pénztárbevételi bizonylatot, a befizetőkkel nem írattak alá dokumentumot az átvételről, minek nyomán a bankok egyszerűen nem vették át a szövetségtől az ismeretlen eredetű valutát, így a szöveg szerint 150 millió forintnyi valuta állt a pénztárban, s ebből egymillió forintnyi „a mai napig hiányzik”. A Magyar Ökölvívó Szövetség azt írta kérdésünkre:

 A 150 millió Ft valuta banktechnikai okokból volt a MÖSZ-nél, az 1 millió forintnyi valutára vonatkozóan, nem került megállapításra hiány.

Ennél alighanem súlyosabb ügy az esemény pénzügyi mérlege: 578 millió bevételre jut 926 millió forint kiadás, ebből következik a 348 millió forint veszteség. Ám ennek a mínusznak csak egy részét tudták pénzügyi átcsoportosításokkal kifizetni, így

A MÖSZ elismerte, hogy ez így van. A szövegben továbbá az áll:

A pénzügyi előírások legelemibb ismereteit vette semmibe a rendezvény szervezési apparátusa, amikor nem vette tudomásul és nem jelezte a várható költségtúllépést, melynek hatása lecsapódott az engedély és fedezet nélküli számlabefogadásban.

Ezt egészítik ki olyan megállapítások, minthogy a vállalkozói megbízások alkalmával kikerülték a közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, a szerződéseket részben utólag készítették el. A MÖSZ szerint ugyanakkor nem írtak utólag szerződéseket, egyebekben pedig

közbeszerzési szakemberrel folytatott egyeztetéseket követően kerültek meghatározásra a kérdéskörre kapcsolatos intézkedések.

Erdei Zsolt. Forrás: Youtube.com / Echo TV

A szövetség elnöksége által megbízott ellenőrző bizottság pedig úgy ítélte meg, hogy a könyvvizsgálói tájékoztató a valós helyzetet mutatja, teljes felkészületlenség jellemezte az esemény pénzügyi hátterének előkészítését, miközben a hatás- és felelősségi körök tisztázásának hiánya megteremtette a „kontrollálatlan pénzköltés” lehetőséget, a közpénzzel való visszaélés esélyét. A testület lehetséges felelősöket is megnevez: az elnököt, a főtitkárt és a gazdasági igazgatót. A szövetség elnöke, a világbajnok, olimpiai bronzérmes Erdei Zsolt korábban interjút adott lapunknak az ügyben. Az akkor rendelkezésünkre álló információk alapján a legfontosabb kérdés az volt, miért Budapesten rendezték a versenyt, miközben Győrben olcsóbb lett volna.

Borkai Zsolt. Forrás: Youtube.com / reggelistart

InstaCash Banner 336x280