Egyre több a drogos öreg. Szaporodó alkohol- és drogproblémák, burjánzó nemi betegségek, züllöttség. Ezek most nem a mai fiatalokról, hanem az 50+-os generációról tett tudományos megállapítások. – írja a zoom.hu

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Isznak, drogoznak, összevissza szexelnek, csak a baj van velük, régen minden jobb volt, akkor még volt az emberekben tisztesség. Ilyen megállapításokat általában idősödő emberek szoktak tenni szórakozó fiatalokat nézve, de egyre inkább afelé halad a világ, hogy hamarosan bagoly mondja verébnek szituációk lesznek az ilyenek, ugyanis például egyre több nyugdíjas fogyaszt rendszeresen kábítószert.

Angliában mostanában terveznek kampányt indítani, hogy valahogy csökkentsék a különféle szerhasználatok számát az 55-74-es korosztályban. Erre azért van szükség, mert a tavalyi évben az alkohollal kapcsolatot balesetek, rosszullétek, egyéb problémák miatt a kórházba kerülő legtöbb ember ebből a korosztályból érkezett.

Nem csak a húszéveseké a világ

A probléma nemcsak Angliát érinti, de egész Európát, az Egyesült Államokat és Ausztráliát egészen biztosan. A jelenlegi számítások szerint 2020-ra Európában megduplázódhat, az USA-ban megtriplázódhat a különféle szerek miatt kórházi ellátásra szoruló, 50 évesnél idősebb emberek száma.

“Nemcsak az alkoholról van szó, de a tiltott droghasználatról is, mint a kannabisz, illetve az olyan általános vényköteles gyógyszerekről, mint az ópiumalapú fájdalomcsillapítók. Nemcsak az Egyesült Királyságban probléma ez, hanem nemzetközi szinten is. Ausztráliában 2013 és 2016 között a 60 évesnél idősebb emberek körében nőtt leginkább a droghasználat. Ez a csoport főleg vényköteles gyógyszereket használ. Ugyanakkor az 50 évesnél idősebb emberek a tavalyi évben, illetve teljes életre vetítve (fajlagosan) a fiatalabbaknál több illegális drogot fogyasztottak, különös tekintettel a kannabiszra” – írják a British Medical Journalban megjelent kutatásuk összefoglalójában Rahul Rao és Ann Roche, a Royal College of Psychiatrists kutatói.

A lehetséges megoldások között említik azt, hogy kifejezetten idősekre optimalizált érzékenyítő programokat kellene tartani, amik felhívják a figyelmet az alkohol- és drogfogyasztás veszélyeire. Illetve azt is javasolják, hogy vizsgálják felül a különféle életkorú emberek számára javallott, vagy legalábbis mértékletesnek tartott elfogyasztott alkoholmennyiséget. A felnőtteknél jelenleg az általánosan elfogadott mennyiség a heti 14 egység alkohol. Egy egység alkohol nagyjából 1 deci bornak vagy 1 pohár sörnek felel meg. A kutatók viszont azt javasolják, hogy az anyagcsereváltozások miatt érdemesebb lenne ezt a számot az idős korosztálynál heti 11 egységre csökkenteni. Igaz, ebben az esetben pusztán a statisztika megváltoztatása miatt hirtelen még több piás öreggel találná szembe magát a világ.

“Ez az otthoni ivók első olyan generációja, amelyik sokkal inkább vásárol boltban valami olcsó alkoholt, ahelyett, hogy lemenne egy környékbeli kocsmába. Többet isznak, mint a szüleik, és nem csoda, hogy ezt a szervezetük is megsínyli” – mondta Katherine Brown az Institute of Alcohol Studies vezetője.

Az időskori alkohol- és drogfogyasztás mögött leginkább a nyugdíjba vonulással járó unalom, illetve sokszor a magány játszanak komoly szerepet, úgyhogy megoldásokat is leginkább ezen a vonalon lehet találni.

60 az új 20

Egy másik nagyszabású kutatásból viszont úgy tűnik, hogy nem szomorú, a poharaikba révedő időseket kell elképzelnünk, amikor az egyre súlyosabb időskori alkohol- és drogfogyasztásról beszélünk, hanem sokkal inkább egy csapat nagyon öreg tinit. Mintha az egész világ Benjamin Button üzemmódba kapcsolt volna, vagy legalábbis mindenki szeretne szó szerint örökre gyerek, de legalábbis fiatal maradni.

Az alkohol és a drogok mellett ugyanis a másik legnagyobb probléma úgy általában az 50+-os generációval, hogy egyre több köztük a nemi beteg, vagyis az történik, amit a züllött fiatalságról gondolunk úgy általában: az öregek berúgnak, betépnek, aztán összevissza szexelnek bárkivel felelőtlenül.

Az Egyesült Királyságban 2010-ben nagyjából 11 ezer embert kezeltek nemi betegségek, főleg chlamydia és HPV miatt, 2014-ben viszont már valamivel több mint 15 ezer 50 évesnél idősebb nemi beteg volt. A témával foglalkozó kutatók ráadásul azt mondják, hogy a számok a valósnál valószínűleg alacsonyabbak, sok idős szégyenérzetből vagy egyéb okokból nem megy el kezeltetni a nemi betegségeit.

Ugyan az idős korosztály csak a nemi betegek nagyjából 5 százalékát teszi ki, de az egyértelmű növekedési tendenciák mellett nem szabad elmenni. A kutatók szerint a háttérben az állhat, hogy egyrészt ma már egyáltalán nem szokatlan dolog a válás, ahogy az sem, hogy valaki idős korban, akár 50 felett talál magának új partnert. Másrészt a menopauza után a nem kívánt terhesség kockázatának megszűnésével sokan hirtelen feleslegesnek találják az óvszert, pedig ahogy a fiatalok, úgy az idősek is tudhatnák, hogy az óvszer legalább annyira való a terhesség, mint a nemi betegségek megelőzésére.

Magyarország sem marad ki a buliból

Amikor időskori szerhasználatról és felelőtlen szexuális szokásokról beszélünk, akkor az úgynevezett Baby boomers nevű generációról van szó. Arról, amelyik a II. világháború végétől körülbelül a 60-as évekig tartott.

A többi generációnál kicsit népesebb generációról beszélünk, a II. világháború utáni gyerekvállalási hullám szülötteiről beszélünk. Ez az a generáció, amelyik fiatalkorához, a 70-es évekhez kötődik a pszichedelikus drogok berobbanása, a szexuális szabadság és kísérletezőkedv elterjedése, egymás elfogadásának társadalmi, faji, nemi, szexuális hovatartozásától független igénye, szóval egy rakás olyan dolog, ami jobb helyeken ma is menőnek, más helyeken leginkább vágyottnak számít. Kár lenne igazából csodálkozni, hogy ha valaki egyszer hippi volt, akkor örökké az is marad.

Ugyan a kor előrehaladtával általában csökkennek az ember igényei, a statisztikák alapján csökken a libidó, csökken az elfogyasztott alkohol- és drogmennyiség, de az teljesen természetes, hogy ha volt egy generáció, amelyik a fiatalkorában nagyobb százalékban fogyasztott bármit, mint az azt megelőző, akkor ott idősebb korban is nyilván több használó marad majd. Abba most ne menjünk bele, hogy a jelenlegi, fiatalok szerhasználatáról szóló statisztikák milyen képet vetítenek előre ezek alapján, de az biztos, hogy rossz világ köszönt majd arra, aki nem tud együttélni alkalmi szerhasználókkal, mert azokból bizony lesznek bőven.

Igazából már most is vannak, Zacher Gábor, ismert toxikológus már egy tavalyi előadásán beszélt arról, hogy Magyarországon jelenleg az idősek otthonában még nem jellemző a szerhasználat, de ő is megfigyelte, hogy a 45-50-es generációban egyáltalán nem ritka az alkalmi szerhasználat. Itt jellemzően könnyű drogok, különösen marihuána alkalmi, nagyjából havi egyszeri fogyasztására kell gondolni.

“Meg kell tanulnunk azt, hogy nem függő, hanem alkalmi szinten, de meg fog jelenni az időskori kábítószer-használat. A 19-30 évesek között a fogyasztók aránya 28 százalék, és nagyjából a magyar fiatalok 40 százaléka, mire betölti a 18. életévét, kipróbált valamiféle tudatmódosító szert” – mondta Zacher.

Magyarországra vonatkozó, e tekintetben pontos statisztikákat nem találtunk, de egy 2003 és 2010 között készült adatsor alapján hazánkban is egyre több az időskori alkoholfogyasztó. A férfiaknál egyfajta stagnálás figyelhető meg, de a nőknél egyértelmű emelkedés volt, 14 százalékról nagyjából 19 százalékra emelkedett esetükben az arány. Frissebb, áttekintő adatokat nem találtunk, az Eurostat 2014-ben mérte fel az Európai Unió országait minden szempontból, de se korábbi, se későbbi évekből nincsenek vonatkozó anyagok, így ezekből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Ha már szó volt arról, hogy a hippigeneráció idősödő tagjai között akadnak bőven szerhasználók, érdemes szem előtt tartani, hogy melyik generáció lesz a következő, amelyik belép az idősek közé, ugyanis az eddigiektől eltérő drogok jelennek meg majd az idősek között.

Ausztráliában már néhány évvel ezelőtt megfigyelték, hogy erősen nő az MDMA-használat az idősek körében. A következő generáció, amelyik lassan a középkorúból az idősbe lép át, pont azoknak a generációja, akik a 80-as években voltak fiatalok, abban az időszakban, amikor elárasztották a világot a szintetikus kábítószerek, megjelent a partikultúra, a kattogtatott állkapcsok, a vizenyős, kitágult pupillák. És ha már azon sem csodálkoztunk, hogy az egykori hippigeneráció tagjai közül jónéhányan fogyasztanak kábítószert ma is, azon sem szabad csodálkozni, hogy a partidrogok szép lassan beszivárognak az idősebb generációkba Magyarországon is. Különös tekintettel arra, hogy az egész világon Európában a legtisztább és legolcsóbb az MDMA, így az árérzékeny, idősebb drogfogyasztók számára ideális választás lehet.

Az időskori szerhasználat viszont néhány szempontból más egészségügyi kockázatokkal jár, mint a fiatal- vagy a felnőttkori. Különösen az idősek között is megjelenő stimulánsok esetében lesz majd ennek jelentősége. A stimulánsok, mint a speed vagy az ecstasy mindig megterhelik például a szívet, így a szív- és érrendszeri problémákra egyébként is fogékonyabb generáció tagjainak erre különösen oda kell figyelniük. De az időseknél komoly jelentőséget kaphatnak a drogok olyan mellékhatásai is, mint a megnövekedett vérnyomás, szapora pulzus, de akár az is, hogy a stimulánsoknak köszönhetően csökken a fáradtságérzet. Tőlünk nyugatabbra a függőségi klinikák már kínálnak kifejezetten az idősekre szabott programokat, nem véletlenül: nem egy elkerülhető kuriózumról beszélünk, hanem egy olyan problémacsoportról, ami biztosan aktuális lesz néhány éven belül, ezért érdemes felkészülten várni, mint csodálkozni rajta.

(via Zoom.hu)

InstaCash Banner 336x280