Közben a francia belügyminiszter arról beszélt, hogy a terroristák kevéssel a támadás előtt Párizsban jártak. – írja a 444.hu

Fotó: Stringer/AFP

A múlt heti barcelonai terrortámadás több feltételezett kitervelője is a közelmúltban Franciaországban járt a francia belügyminiszter elmondása szerint.

Gérard Collomb kedden beszélt arról, hogy az újabb bizonyítékok abba az irányba mutatnak, hogy egy nemzetközi terrorsejt állhatott a két merénylet mögött. Az Audit, amivel a terroristák az emberek közé hajtottak Cambrilisnál, nemrég Párizs környékén fotózta le egy traffipax.

 Collomb elmondása szerint a csoport kevés időt töltött Párizsban, hamar távoztak. A francia sajtó korábban arról írt, hogy a terroristák egy héttel a merényletek előtt járhattak a városban.

A miniszter beszélt arról is, hogy a 15 ember haláláért felelős terroristák nem voltak ismertek a francia hatóságok számára.

A francia miniszter megszólalásával párhuzamosan a katalán rendőrség Belgium felé fordult, mivel a merényletek kitervelésével gyanúsított imám, Abdelbaki Es Satty többször járt az országban, sőt 2016 elején több hónapot ott is töltött.

Ha ez tényleg így volt, az azt jelenti, hogy épp a brüsszeli reptér és metróállomás elleni merényletek előtt kevéssel tartózkodott sokat az országban. A belga és a spanyol hatóságok már felvették a kapcsolatot egymással az ügyben.

Közben a múlt heti merényletekkel összefüggésben letartóztatott négy férfi megjelent egy madridi bíróság előtt. A két merénylet elkövetésével összesen 12 embert vádolnak egyelőre, közülük nyolc ember meghalt.

A négy letartóztatott egyike Driss Oukabir volt, akinek az útlevelét megtalálták az üres furgonban, amivel Barcelonában a tömegbe hajtottak. Oukabir feladta magát a rendőrségen, elmondása szerint öccse, Moussa Oukabir lopta el a papírjait. Moussa Oukabirt a rendőrség lelőtte Cambrilisnál.

A másik három letartóztatott marokkói származású férfi, Mohammed Aalla, Salh el-Karib és Mohamed Houli Chemal volt. A vádirat szerint mindhármuknak közük volt a merényletekhez.

444.hu

InstaCash Banner 336x280