Próbálja elbagatellizálni a külügyminiszter, de a korábban bejelentettekkel ellentétben nem lesz mostanában Trump–Orbán-találkozó. – írja a HVG.hu

Szijjártó arról is beszélt, évenkénti Putyin–Orbán-találkozók lesznek, és felháborító, hogy Horvátország nem fogad el egy nemzetközi ítéletet – pedig mi ugyanezt tesszük a kvótaítélettel.

Csak a sajtó erőlteti az Orbán–Trump-találkozót, “mi nem fétisként tekintünk egy magyar-amerikai csúcstalálkozóra

– Szijjártó Péter mondta az mfornak adott interjúban, és kijelentette, hogy most nem lesz Orbán–Trump-találkozó, “Hogyha lesz olyan ügy, amit meg kell beszélni, akkor majd fognak találkozni. Jelenleg nincs olyan ügy, ami ilyen magas szintű egyeztetést igényelne.” (Korábban Orbán is ilyen szellemben beszélt a találkozóról.)

Holott korábban maga Szijjártó dicsekedett el azzal, Trump meghívta Orbánt.

Mfor: Donald Trump amerikai elnök beiktatása óta folyamatosan napirenden van a kérdés, hogy mikor lesz találkozója Orbán Viktorral. Zajlik ennek az előkészítése, sor kerülhet rá jövő tavaszig, a magyar országgyűlési választásig?

Szijjártó: Pontosítsunk, ez a sajtó napirendjén szerepel. Mi nem fétisként tekintünk egy magyar-amerikai csúcstalálkozóra. Miniszterelnökök, elnökök soha nem találkoznak csak azért valakivel, hogy csak úgy találkozzanak vele. Hogyha lesz olyan ügy, amit meg kell beszélni, akkor majd fognak találkozni. Jelenleg nincs olyan ügy, ami ilyen magas szintű egyeztetést igényelne.

Ellenben Szijjártó nem lát semmi különlegeset az évenkénti legmagasabb szintű orosz-magyar látogatásokban.

Ebben én nem látok semmi rendkívülit, Magyarország és Oroszország között teljesen normális az évi egy hivatalos találkozó, tekintettel a földrajzi elhelyezkedésünkre és a gazdasági kapcsolatainkra

– tehát felkészülhetünk az évenkénti január-februári Orbán–Putyin-találkozókra, feltéve, ha 2018-ban Orbánt újraválasztják.

 Mfor: És Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mikor kerül sor a következő nagy találkozásra? Most egymás után két alkalom is nyílt a függő ügyek átbeszélésére.

Szijjártó: A menetrend szerint minden évben van egy hivatalos elnöki-miniszterelnöki, valamint egy külügyminiszteri találkozó, váltott helyszíneken. Emellett vannak informális külügyminiszteri egyeztetések. Szergej Lavrov külügyminiszterrel a multilaterális fórumokon szoktunk találkozni, jövő héten is sor kerül erre New Yorkban. Jövőre a magyar miniszterelnök utazik Moszkvába. Ebben én nem látok semmi rendkívülit, Magyarország és Oroszország között teljesen normális az évi egy hivatalos találkozó, tekintettel a földrajzi elhelyezkedésünkre és a gazdasági kapcsolatainkra.

Szijjártó nem tudja, lehet-e tartani a 2026-os határidőt Paks II. elkészülténél, bár szerinte a 2 éves csúszás nem figyelmen kívül hagyható.

Szijjártó részletesen beszél a horvát, román és ukrán vitás ügyekről, szerinte elfogadhatatlan, hogy a horvátok nem fogadják el a választott bírósági döntést, és továbbra is támadják Hernádi Zsoltot és a Mol ügyleteit. Holott korábban épp ő maga mondja, hogy az EU bíróságának kvótaperben hozott ítélete nem kötelez minket semmire – pedig épp azt mondja ki, hogy a meghozott kvótaperes döntés törvényes volt, azaz az mindenkire vonatkozik, azokra is, akik ellenzik.

Az ukrán nyelvtörvényt hátba szúrásként éli meg, rengeteg módon segítettük az ukránokat, támogattuk a vízummentességet, humanitárius segélyakciót hajtottunk végre, ratifikáltuk a társulási megállapodást, erre érkezett egy ilyen szigorú nyelvtörvény, amely 10 éves kor felett elvenné az anyanyelvi tanulás lehetőségét. Tegyük hozzá, a köztársasági elnök még nem írta alá a törvényt.

hvg.hu