Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra Közép-Európában.Gépnarancs.hu

Forrás: 24.hu

Egy nappal azután, hogy napvilágot látott, hogy több intézményben nem kezdődhet meg a tanítás szeptember 1-én, mert a „körülmények nem engedik”, Balog EMMI-főnök bejelentette, hogy Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra Közép-Európában.

Már megint Európa-elsők vagyunk – szóban

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy új, átfogó iskolafejlesztési program indul: 81,2 milliárd forintból csaknem 400 település 527 intézménye újul meg – szóban legalábbis.

a felújítások először azokban a megyékben – Borsod, Bács-Kiskun – kezdődnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, de a népsűrűség is fontos szempont. Pest megyében tanterembővítésekre, új iskolák építésére is szükség van.

Azért, hogy jobban értsük, lefordította:

három éven belül minden ötödik gyerek, vagyis húsz százalékuk olyan iskolában tanul majd, amelyben valamilyen fontos beruházás, felújítás történt

Ez azt jelenti, hogy olyan ramaty állapotban vannak az államosított iskolák, amely programról eddig csak szuperlatívuszban beszéltek, hogy minden ötödik alapos renoválásra szorul. Arról, hogy addig mit terveznek – legalább papíron – az ott tanulókkal és dolgozókkal és hogy az átépítés alatt mi lesz velük, nem esett szó.

A programra uniós forrás nem vehető igénybe, vagyis ez teljes mértékben az állami büdzsé terhére történik majd

Magad, uram!

Vagyis „építsük magunk”! Ne legyen félreértés, nem Orbán épít nekünk iskolát, mi tartjuk el Orbánt és ennek ellenére épülnek iskolák a mi adóforintjainkból.

Ez legalább olyan kiadás a közösből, aminek hasznát látja a társadalom. Persze az sem mindegy, hogy kik kapják a megbízásokat a felújításra és milyen feltételekkel, de ez már szinte kekeckedés.

a projekt része oktatási eszközök beszerzése és egy digitális program is

Szóval mégsem volt akkora őrültség a digitális tábla-beszerzés gondolata, ami azon bukott meg, hogy a tanárok zöme nem értett „digitálisul”, így bőszen utasította el azt.

A miniszter szerint a GDP 5,2 százalékát költi a magyar kormány oktatásra, ami azt jelenti, hogy Lengyelországgal együtt Magyarország költi a legtöbbet erre a célra.

Balog Zoltán kitért a lombikbébi-programra is, megjegyezve, hogy a kormány hamarosan rendelet útján több milliárd forinttal támogatja majd a programot. Kiket, milyen megszorításokkal? A részletek itt is homályban maradtak. Az ígéret – ami a lényeg, a választás hajrájában – elhangzott, minek bolygatja a liberális média a részleteket!

Ugyanakkor arra oda kell figyelni, hogy pontosan mi is történik a megfogant életekkel, és ezért létezik olyan szabályozás, amelyen változtatni kell, hogy nyugodtabb lelkiismerettel tudjuk azt mondani, hogy itt nem pusztítás folyik, hanem valóban gyermekek születhetnek. A gyermekvállalást, a születést nem győzheti le az üzleti élet, ezért a kormány célja az, hogy szigorúbb szabályozás érvényesüljön a fel nem használt embriók ügyében.

Szerző: Mátrai Anna

gepnarancs.hu

 

InstaCash Banner 336x280