Banális bakit vétettek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékesei: lebuktatták a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely az utolsó szóig meghatározná a tárcák közléseit. – írja a Népszava.hu

Lázár János cáfolta az összes tárca által használt szöveg jogi érvényét (Mellette Rogán Antal propagandaminiszter) Fotó: Tóth Gergő

Miniszteri körlevélben küldte szét a tárcáknak a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt, hogy miként tagadják meg az adatközlést Heringes Anita szocialista képviselő írásbeli kérdésére – derült ki a parlamenti honlapon vélhetően véletlenül közzétett dokumentumból, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) írásbeli válaszának csatolmánya volt.

Szerdán jelent meg a parlament honlapján valamennyi minisztérium válasza Heringes Anita kérdésére. Megírtuk: az államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, helyettes államtitkárok igazgatósági vagy felügyelő bizottsági tagságai után érdeklődő, közérdekből nyilvános adatok kiadását azonban kettő kivételével valamennyi tárca megtagadta.Pintért Sándor belügy-, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől eltekintve valamennyi tárcavezető mellőzte az érdemi válaszadást.

Indoklásuk szóról szóra azonos volt azzal, mint amit a Miniszterelnök Kabinetirodát vezető Rogán Antal nevében Dömötör Csaba államtitkár adott. Ez úgy szólt: az államtitkárok és helyettes államtitkárok kinevezéséről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlönyben jelenik meg, nevük a kormány honlapján (www.kormany.hu) szerepel, a cégjegyzékben pedig egyenként ellenőrizhető az, hogy bármely gazdasági társaságnak tisztségviselője, illetve felügyelő bizottsági tagja-e valamely állami vezető. Mindezek alapján a kompaktszöveg állította: a minisztériumnak nem kötelessége a válaszadás, hiszen „minden kért adat nyilvános”.

Noha már a szövegegyezés is jelezheti, hogy a Miniszterelnök Kabinetiroda adta a sorvezetőt a tárcáknak, ezt más is bizonyítja. A fejlesztési tárca ugyanis közzétette sajátja mellett a Dömötör-választ is, amelyen szerepel a minisztériumi iktatószám. Ebből az következtethető: előre megkapták a Rogán-tárca sorvezetőjét, méghozzá belső miniszteri körlevélként.

A helyzet pikantériája, hogy a propagandaminisztérium szövegét egy az egyben átvette a többi tárca aligha mérlegelve a jogsértést, amelyet elkövetnek az adatkiadás megtagadásával. A szöveg jogi érvényét ráadásul épp Lázár János cáfolta meg, amikor közölte: csak az államtitkárok vagyonnyilatkozata nyilvános, a közigazgatási és helyettes államtitkároké nem, sőt a nem politikai állami vezetőkről sok esetben semmit sem tudni. Márpedig a politikai és állami vezetők fizetési, valamint pluszkereseti adatai közérdekből nyilvánosak, hiszen fizetésüket az állami költségvetés, azaz az adófizetők állják.

Éppen ezért Lázár közölte is, hogy – mint azt megírtuk – a Miniszterelnökségnél nyolc felsővezetőnek is van igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagsága a főállása mellett. Kiemelkedik közülük Bartal Tamás, a kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkár, aki öt helyen tag. Ezek közül pénzt két helyről vesz fel: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. igazgatósági elnökeként bruttó 600 ezret, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági elnökeként pedig bruttó 590 ezret kap havonta.

A minisztériumi belső körlevélre, valamint a tárcáknak adott kommunikációs utasításokra vonatkozó kérdéseinkre a Miniszterelnöki Kabinetiroda úgy válaszolt: “Teljesen természetes, hogy ha minden minisztérium ugyanazt az írásbeli kérdést kapja meg, akkor a tárcák egyeztetnek egymással. Ez az egyeztetés kiterjed az adott témával kapcsolatos adatvédelmi és egyéb jogszabályokra (pl. személyes adatok védelme, van-e az igényelt adatok között minősített adat). Az egyeztetésnek ezen kívül célja az is, hogy a különböző minisztériumokhoz benyújtott azonos kérdésekre azonos szerkezetben adjanak választ, segítve ezzel az újságírók és az érdeklődő képviselők munkáját.”

Aligha az újságírók munkájának segítése lehet azonban a célja a propagandaminisztérium adatkiadást megtagadó válaszának. Már csak azért sem, mert mint kormányzati forrásaink elismerték: rendszeresen kapnak kommunikációs utasításokat a Rogán-minisztériumtól, a legtöbbször éppen azt a célt megjelölve, hogy miként hallgassanak; vagy egyáltalán ne reagáljanak, vagy érdemi adatot ne adjanak ki.

Heringes nem nyugszik bele

Akár közigazgatási pert is indítok, nem fogok leállni, hiszen közpénzköltésről van szó, a kormány tagjai pedig felelősek a nyilvánosságnak, kötelességük elszámolni

– mondta lapunknak Heringes Anita.

Az MSZP képviselője nem fogadja tehát el a “birka módon átvett” miniszteri, államtitkári válaszokat, kivéve persze Lázár Jánosét és Pintér Sándorét, akik – mint mondta – a propagandaminisztérium átláthatóságot és a kormányzat ellenőrizhetőségét romboló tevékenységével és utasításaival szemben betartották a jogszabályokat.

Heringes emlékeztetett: parlamenti képviselő által kért adatokat a minisztereknek kötelező átadni, akkor pedig, ha ezek az információk közérdekből nyilvánosak – tehát közpénz-felhasználáshoz van közük – alapjában véve kötelességük lenne kiadni. Mivel a propagandaminisztérium rendszeresen megtagadja az érdemi válaszadást, s nem gyűjt össze kért adatokat, hanem a kormányzati honlapra, valamint a Magyar Közlönyben való visszakeresésre irányítja az érdeklődőket, Heringesék az adatvédelmi és információszabadság hatósági vizsgálatát is fontolgatják.

Heringes azt is elmondta, biztosan okkal titkolózna a Kabinetiroda, hiszen már a Lázár-válaszból is kiderült: van olyan helyettes államtitkár, aki állami fizetése mellett havi 600 és 590 ezer forintnyi felügyelő bizottsági tiszteletdíjat is felvehet, más megbízásaival együtt pedig akár 2 millió forint felett is kereshet. Az MSZP képviselője emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány korábban a politikusi álláshalmozás tilalmát hangoztatta, elvileg törvényt is hoztak erre, de a szigort önmagukra nem tartják érvényesnek.

nepszava.hu

InstaCash Banner 336x280